Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana

Adris želi veći paket Ininih dionica, Vlada mu može prodati 19 posto

'11.11.2010., Rovinj - Ante Vlahovic, predsjednik uprave Adris grupe. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
11.12.2010.
u 08:30

Preuzme li rovinjska tvrtka Vladine dionice, proračun bi se mogao napuniti za najmanje 5 mlrd. kuna.

Vlada se napokon nakon tjedan dana šutnje izjasnila oko Molove ponude za otkup dionica Ine, no to nije učinila kako se očekivalo premijerka, nego je samo objavljeno priopćenje na web stranicama Ministarstva gospodarstva iz kojeg je očito da Vlada MOL-ovo preuzimanje Ine smatra neprijateljskim! Vlada se, stoji u priopćenju, želi obraniti od Molova preuzimanja te je spremna mijenjati zakonska rješenja kako bi zaštitila svoje interese, ali i prihvaća neformalne sporazume sa svim investitorima koji joj mogu pomoći u očuvanju vlasništva u Ini. Na više su se adresa pak u petak održavali sastanci između predstavnika mirovinskih fondova, rovinjskog Adrisa te Vlade i Hanfe, neslužbeno doznaje Večernji list, kako bi se dogovorili detalji spašavanja Ine.

5 mlrd. kn za 19% udjela
Sastanci bi se mogli nastaviti još u ponedjeljak prijepodne, a već tijekom dana moglo bi se nastaviti trgovanje Ininom dionicom koja je u blokadi već tjedan dana.

Potvrđeno je da će Adris i mirovinski fondovi malim dioničarima za dionicu Ine ponuditi više od 2800 kuna, koliko nudi MOL. Adris nema interesa kupiti tek nekoliko posto dionica Ine, nego će njegovi dogovori s Vladom, očekuje se, ići u smjeru preuzimanja većeg paketa Ininih dionica.

Naime, Vlada već sada Adrisu može prodati 19 posto svojih dionica te naftne kompanije budući da ih ima 44 posto, a prema Zakonu o privatizaciji Ine, do ulaska u EU mora sačuvati 25 posto plus jednu dionicu. To bi za Vladu bilo prihvatljivo rješenje, s jedne strane zato što tvrtka ostaje u domaćim rukama, a i zato što bi u državnu blagajnu moglo sjesti najmanje pet milijardi kuna. Nakon ulaska u EU Vlada može prodati i preostale dionice.

Energetski stručnjaci komentiraju kako je više razloga zbog kojih je dobro da Adris uđe u Inu. U prvom redu to je, kažu, bogata tvrtka koja raspolaže novcem, svojim se strateškim planom opredijelila za ulaganja u energetiku, a i riječ je o domaćoj, hrvatskoj kompaniji.

Zanimljiva je i činjenica je da je Vlada prije više od mjesec dana u NO Ine predložila uz Davora Šterna i Damira Vanđelića, direktora investicija u Adris grupi. Upućeni kažu kako će Adris i prije ulaska u Inu u NO-u imati svog čovjeka, što mu svakako ide na ruku. Konzultant Marijan Kostrenčić kaže pak kako priča s ulaskom Adrisa u Inu dobro zvuči i kako bi bilo dobro da se to dogodi, ali dodaje kao u tu priču ipak baš ne vjeruje.

Dogovor s mirovincima
– Pretpostavlja se da MOL već ima određeni broj dionica Ine koje su mu potrebne za većinsko vlasništvo pod svojom kontrolom. MOL sigurno nije propustio kupovati te dionice po cijeni od 1700 do 1800 kuna – uvjeren je Kostrenčić koji je ponovno aktualizirao priču o MOL-ovim tzv. spavačima.

Ne vjeruje ni u informacije da je i OMV navodno zainteresiran za kupnju Ininih dionica. Predstavnici mirovinskih fondova u petak su imali sastanak u Hanfi kako bi obrazložili pred regulatorom ozbiljnost svojih namjera vezanih za kupnju Ininih dionica ali i s ministrom Popijačem kojem su objasnili svoje namjere vezane za kupnju dionice Ine. Mirovinski fondovi navodno ne bi ostali dugoročni ulagači u tu dionicu, nego postoji nekoliko kombinacija. Pa bi tako u sljedećem razdoblju kada država izdaje obveznice, mijenjala ih s mirovincima za dionice Ine. Ili, kada bi država išla u inicijalnu javnu ponudu HEP-a ili Croatia osiguranje, mirovincima bi dala te dionice u zamjenu za Inine.

Ključne riječi

Komentara 22

KO
koza2
09:11 11.12.2010.

Unaprijed isplanirano kako bi se sve rasprodalo. Hrvatska ima rezerve plina dovoljne za svoje potrebe.Prodajom INE ne samo da se prodaju nekretnine,već i sve rezerve nafte i plina koje Hrvatska ima.Znači skoro pola rezervi je već mađarsko.Tko sastavlja takve ugovore,toradii namjerno. Privatizacijom je uništeno više od 600 milijardi,400 milijardi više nego što su ratne štete.... Kao da netko cijelo vrijeme sabotira i namjerno uništava ovu zemlju,kao da netko namjerno osiromašuje njene građane......

OB
-obrisani-
09:27 11.12.2010.

Zasto je uopce narod morao da izgubi sve? Ako svi vi banditi ne zavrsite u gulazima, nista nismo napravili.

HR
hr76
12:31 11.12.2010.

PS Adris je samo firma koja se vodi ekonomskim načelima, što znači da će prodat kad netko ponudi veću cijenu, zato Vlada mora zadržat svoj paket i nastojat povratit i ostali paket natrag ako želi vratiti ikakav kredibilitet prema javnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije