Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pametna obrana

Abrial: Razmislite o neovisnosti pa odlučite što sa zrakoplovima

\'08.03.2012., Zagreb - Zapovjednik NATO Zapovjednistva za transformaciju (Allied Command Transformation) i posebni izaslanik Glavnog tajnika NATO-a general zbora Stephane Abrial. Portret. Photo: Peta
Petar Glebov/Pixsell
09.03.2012.
u 10:00

NATO-ov koncept kako pametno potrošiti budžet na obranu predstavljen je i u Zagrebu.

Na summitu u Lisabonu čelnici država i vlada članica NATO-a složili se o strategijskom konceptu te važnim misijama.

– No trebamo razviti sposobnost da te misije i ispunimo. Naše članice prolaze kroz financijsku krizu tako da je nužno osigurati te uvjeriti građane kako budžet koji ide na obranu koristimo na najbolji način – kaže general Stéphane Abrial, zapovjednik NATO-ova Savezničkog zapovjedništva za transformaciju, objašnjavajući NATO-ov koncept tzv. pametne obrane koji je predstavio u Zagrebu.

Obuka pilota

Znači li to, kako je rekao glavni tajnik Rasmussen, da svaki euro mora dati konkretan rezultat?

– Točno. Pametnu obranu ne smijemo interpretirati kao smanjivanje budžeta, koji su ionako niski. Moramo ih iskoristiti najbolje što možemo, a jedini način da to postignemo jest da stvari radimo zajedno.

Određivanje prioriteta, suradnja i specijalizacija glavne su točke te inicijative. Kako se Hrvatska tu uklapa?

– Surađujemo u više projekata, primjerice, u obuci posada helikoptera, što je dobar primjer. Radimo li zajedno, možemo uštedjeti. Drugim riječima: učinkovitost ostaje ista ili postaje veća, a troškovi manji.

Hrvatska bi se trebala specijalizirati za obuku?

– Nije moje da odlučujem o ekspertizi. Svakoj državi postavim pitanje: Što želite raditi i kako ćete to provesti. Moja je uloga utvrditi kako se nacionalni planovi uklapaju u globalnu sliku i potrebe saveza, ali tako da budu zadovoljeni nacionalni interesi.

Vi ste pilot. Ako na trenutak zaboravite na svoju funkciju unutar NATO-a te pokušate nastupiti kao neovisni konzultant, što biste savjetovali Hrvatskoj, kako riješiti problem borbenih zrakoplova?

– (Smijeh) Hrvatska treba učiniti ono što žele hrvatski državljani. Mogu predstaviti iskustva drugih, primjerice kako je s Islandom. Nemaju vojne snage, već im druge nacije kontroliraju zračni prostor. Baltičke zemlje nisu razvile zračne snage i NATO tamo patrolira. U mađarskoj bazi Papa nalaze se četiri transportna zrakoplova C17, u vlasništvu više država, od kojih neke i nisu članice NATO-a. Ni jedna od njih sama ne bi mogla kupiti zrakoplove. Suradnjom države dobivaju mogućnosti koje same ne mogu ostvariti.

Neovisna odluka

No postoji i pitanje suvereniteta. Kako pomiriti te dvije stvari?

– To je nešto što ne mogu savjetovati, ne mogu nametnuti model jer svaka država mora odlučiti što za nju znači suverenost, koliko toga i u kojim poljima žele biti neovisne, a koji dio dijeliti. Riječ je o neovisnoj odluci, kao i u novcu koji su spremne uložiti.

Komentara 6

VE
velikazmija
10:17 09.03.2012.

mi ćedmo sto posto morati pitati tadića što on kaže kakve srbi planove imaju sa hrvatskom --

MC
Mort Cinder
10:35 09.03.2012.

A od koga se mi to moramo braniti ...... trenutno su nam najveća prijetnja političari i vlada koja nas vodi u propast ..... možda bi narod morao kupiti jedan borbeni zrakoplov pa opaliti po Saboru i Banskim dvorima :))))

AG
Agramer198
10:55 09.03.2012.

Islandu je, naprimjer Norveška, jedno 1000km od glavnog grada... Nama je Srbija 300km i 15 godina.. Postoji razlika..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije