Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene ZOR-a

450.000 potpisa za referendum: Hoće li to zaustaviti reforme?

sindikati
Sanjin Strukić/Pixsell
Autori: Antonio Mandir, Gojko Drljača, R. Kovačević-Barišić
22.06.2010.
u 21:30

Hoće li se Vlada kockati: inzistirati na postojećem prijedlogu izmjena Zakona o radu te raspisati referendum?

To što su sindikati uspjeli skupiti 450.000 potpisa (nisu još željeli službeno potvrditi, op. a.) potrebnih za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu Vladu Jadranke Kosor dovodi pred najosjetljiviju političku odluku za budućnost zemlje.

“Nemoguća misija”


Naime, brzina i lakoća kojom su sindikati ostvarili “nemoguću misiju” prikupljanja tako brojnih potpisa upozorava na to kako je u hrvatskom društvu vrlo visok broj nezadovoljnika koji se protive bilo kakvu smanjivanju stečenih prava bez obzira na to koliko se upozorava na to kako su bolni rezovi nužni.

Tih 450.000 potpisa kojima će ubuduće mahati sindikalci više nisu samo šansa radnicima da se referendumom izbore za zadržavanje kolektivnih ugovora i svih prava koja iz njih proizlaze nego i svojevrstan simbol građanskog otpora prema bolnim reformama mirovinskog i zdravstvenog sustava, racionalizaciji državne uprave, restrukturiranju državnih kompanija koje će se platiti brojim radnim mjestima i povlasticama...

Zbog toga se sada u Hrvatskoj otvaraju krupna, povijesna pitanja. Krenimo redom: rezovi moraju biti brzi i bolni. Hoće li sada Vlada u strahu od referenduma krenuti u neprincipijelne dogovore sa sindikatima te će na sličan način morati popuštati i svim ostalim društvenim skupinama (seljacima, umirovljenicima...), a što će zapravo zaustaviti sve reforme i dovesti Hrvatsku u bankrot?

Hoće li se Vlada kockati: inzistirati na postojećem prijedlogu izmjena Zakona o radu te raspisati referendum?

Politički analitičari smatraju da će to Vlada pod svaku cijenu pokušati izbjeći. Uz to, ne treba zaboraviti da referendum stoji oko 70 milijuna kuna pa će se sigurno postaviti pitanje nije li možda čak i uime štednje mudrije raspisati prijevremene parlamentarne izbore umjesto referenduma. Naime, sve je dublji dojam kako bi netko s reformskim tezama trebao dobiti izbore jer će se u protivnom sve restriktivne mjere raditi protiv volje većine birača, a to reformske, pa i demokratske procese čini vrlo krhkima. Je li bolje da se u Hrvatskoj pojavi netko poput švedskog premijera Perssona koji je na ideji ušteda i rezanja administracije dobio izbore pa je proveo to što je obećao, ili treba čekati protureakciju na odgođenim izborima u obliku nekog novog hrvatskog Chaveza ili još opasnijeg javnog demagoga?

K tome, sada će se početi razgovarati i o tome kako bi moglo glasiti referendumsko pitanje. Pitati na referendumu jeste li protiv izmjena Zakona o radu isto je kao pitati jeste li protiv spasonosnih promjena. Što ako na referendumu pobijedi takvo antireformsko mišljenje? Hoće li to značiti da smo za sva vremena zaustavili nužne promjene?

Ukratko, skupljanjem potpisa za referendum gotovo slomljeni sindikati u velikom stilu vratili su se na domaću političku scenu te sada treba vidjeti koliko su pojedini čelnici svjesni vlastitih priznanja kako Hrvatskoj trebaju korjenite promjene radnog zakonodavstva. Ako nisu, u Hrvatskoj nije lako predvidjeti potpun kolaps gospodarskih aktivnosti i, posljedično, dugu eru političke nestabilnosti.

– Ne vjerujem da referendum može zaustaviti provedbu gospodarskih reformi, ali može promijeniti odnose snaga u pregovorima. Što se više bliže izbori, to Vlada ima manje prostora za radikalne poteze. Smanjen je manevarski prostor, a referendum je sindikalna borba za bolje pregovore u budućnosti – kazao je Željko Perić, savjetnik Jadranke Kosor za gospodarska pitanja.

Politički trošak


– Referendum neće zaustaviti gospodarske reforme. Referendum je referendum, a reforme su reforme – kratak je bio premijerkin savjetnik za gospodarstvo Borislav Škegro.

– Referendum je preskupo političko, a u ovome trenutku osobito i financijsko pitanje. Vladi bi bilo mudro da što prije riješi spor sa sindikatima. Politički trošak za Vladu je već napravljen jer je 450.000 građana jasno reklo što misli o gospodarskom programu i uvjetima svoga života i rada. Uz velik financijski trošak, na referendum bi izišlo najviše 20% stanovnika i ne bismo dobili pravu sliku stanja. Ovo skupljanje potpisa za referendum važna je i ozbiljna poruka vladi koja se što prije mora dogovoriti sa sindikatima.

Referendum ne mora zaustaviti reforme, ali će odvući pozornost od dubinskih problema. Prikupljenih 450.000 potpisa na gotovo minornom pitanju već je uvod u nove izbore i njihove rezultate – kazao je Ivan Grdešić, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Komentara 257

OB
-obrisani-
22:23 22.06.2010.

test je prošao Hrvatska se ponovo okuplja sad je lako svaki referendum dobiti protiv zlotvora i prije smo se ujedinili protiv stranog agresora,a sada ćemo protiv domaćih veleizdajnika iz hdz-a

Avatar bakunjin
bakunjin
22:24 22.06.2010.

marko53 znaš li ti da se danas i sa pozicije desnice kritizira neoliberalni model kapitalizma i razmišlja o samoupravljanju kao mogućoj alternativi propadajućem sistemu. u EU nećemo jer je skoro neće biti, a neće je biti jer su joj temelji zastarjeli.

MA
manoxxl
17:44 23.06.2010.

Petorka na slici gladana i željna vlasti, a za radnike ih uvjeren sam boli ćošak. Gdje su bili kada su se kresala prava pravim radnicima i kada su oni bez ikakve zaštite ostajali na cesti. Ovi koje oni zastupaju (državni i gradski službenici) ionako su i preplaćeni i prezaštićeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije