Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv nametnika

20 milijuna kuna za suzbijanje sredozemne voćne muhe

Mandarina
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
24.05.2019.
u 11:12

Mjera bi trebala potaknuti i provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana za suzbijanje ovog nametnika, koji predviđa monitoring populacije odraslih jedinki muhe, zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima i druge preventivne metode

Proizvođači mandarina i klementina ove će godine dobiti 20 milijuna kuna za suzbijanje sredozemne voćne muhe, odlučila je jučer Vlada. Potporu za suzbijanje ove štetočine moći će koristiti svi upisani u upisnik proizvođača koji vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, a iznos potpore ovisit će o površinama pod mandarinama i klementinama. U Vladinoj odluci obrazlaže se da je cilj potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe.

Mjera bi trebala potaknuti i provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana za suzbijanje ovog nametnika, koji predviđa monitoring populacije odraslih jedinki muhe, zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima i druge preventivne metode. Budući da provođenje ovih mjera predstavlja dodatne troškove u proizvodnji, Vladina odluka donosi svojevrsno obeštećenje poljoprivrednicima. U odluci se navodi i to da se u Hrvatskoj na površini od oko 2000 hektara godišnje proizvede prosječno oko 42.220 tona ovih agruma.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog novog zakona o popisu poljoprivrede, koji će se provesti od 1. do 30. lipnja 2020. Riječ je o opsežnom statističkom istraživanju s ciljem prikupljanja što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi, od gospodarenja zemljištem i načina proizvodnje, do mjera prilagodbe na ekološku poljoprivredu i zaštite okoliša. Popis će obuhvatiti gospodarstva s više od 0,40 hektara, 0,5 stočnih jedinica, 0,1 hektar voćnjaka, sve rasadnike, površine pod povrćem, cvijećem i gljivama te povrtnjake veće od 100 četvornih metara. Prikupljeni podaci bit će usporedivi na razini Europske unije i služit će za planiranje Zajedničke poljoprivredne politike.

U popisu će sudjelovati oko 3000 popisivača, kontrolora, članova popisnih povjerenstava i centara. Za troškove popisa u državnom proračunu, na poziciji Hrvatskog zavoda za statistiku, osigurat će se 34,25 milijuna kuna. Posljednji popis poljoprivrede proveden je 2003., prvi put nakon 40 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije