Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT NASA-E

Znanstvenici upozorili na veliku prijetnju: 'Mogli bi nas napasti izvanzemaljci, ne shvaćate ozbiljnost situacije'

Svemir
pixabay
20.04.2022.
u 08:31

Ni Stephen Hawking nije podupirao ovu ideju još 2010. godine, smatrajući da komunikacija između dvaju civilizacija koje nisu na istoj razini tehnološkog napretka najčešće ne ispadne dobro za grupu koja je manje napredna

Znanstvenici iz Oxforda upozorili su kako bi plan NASA-e da lokaciju Zemlje prenesu porukom u svemir mogao izazvati napad izvanzemaljaca.

Ranije su znanstvenici u NASA-i stvorili emitiranu poruku pod nazivom ''Svjetionik u svemiru'' kako bi stupili u kontakt s izvanzemaljcima. Već je ranije, 1974., emitirana i poruka Arecibo, a ova ažurirana verzija poruke sadržavala bi osnovne matematičke i fizičke koncepte kojima bi se uspostavio univerzalni jezik, kao i informacije o biokemijskoj kompoziciji života na Zemlji. 

Poruka sadrži i lokaciju Zemlje, kao i podatke o Zemljinoj površini i ljudima. 

Viši istraživač na Institutu za budućnost čovječanstva u Oxfordu Anders Sandberg upozorio je kako je dijeljenje takvih informacija veliki rizik, prenosi Telegraph

Velik utjecaj

– Iako postoji mala vjerojatnost da će takva poruka doprijeti do izvanzemaljaca, mogla biti imati veliki utjecaj koji se treba shvatiti ozbiljno – upozorio je.

Sveukupno, rizik i potencijalna korist su maleni, smatra Sandberg. Uzimajući u obzir sve prepreke s kojima bi se ta poruka susrela, i vrlo naprednoj civilizaciji ona bi vjerojatno samo zvučala kao razglednica na kojoj piše: ''Volio bih da si ovdje.'' 

Već su ranije slane poruke u svemir, stoga Sandberg napominje kako je moguće da ''izvanzemaljci već sada dobivaju razne poruke koje su poslane iz cijelog niza razloga.''

Osim Sandberga, postoji još istraživača koji dijele isto mišljenje, među kojima je bio i Stephen Hawking. Toby Ord s istog Instituta slične je argumente iznio i u knjizi objavljenoj 2020. godine, a u kojoj je istaknuo kako bi ova ideja prije realizacije trebala proći kroz javnu raspravu, smatrajući da bi i pasivne izvanzemaljske civilizacije mogle biti opasne te da bi nas poruka mogla izložiti opasnosti.

– Ove opasnosti su malene, ali su slabo shvaćene i još se njima dobro ne upravlja – kazao je. 

Glavno pitanje

Kako je napisao, ''glavno pitanje jest taj omjer između miroljubivih i neprijateljskih civilizacija''.

"Imamo jako malo podataka s time u vezi, ne postoji ni konsenzus među znanstvenicima. S obzirom na sve potencijalne rizike, ovo mi ne zvuči kao situacija u kojoj bismo trebali poduzeti aktivne korake", napisao je Ord. 

Ni Stephen Hawking nije podupirao ovu ideju još 2010. godine, smatrajući da komunikacija između dvaju civilizacija koje nisu na istoj razini tehnološkog napretka najčešće ne ispadne dobro za grupu koja je manje napredna. 

– Moramo pogledati sami sebe kako bismo uvidjeli da ''inteligentan život'' nije nešto s čime se želimo sresti – kazao je, aludirajući na dolazak prvih Europljana u Ameriku. 

>> VIDEO Stanovnici na istoku Ukrajine u strahu od novih napada: 'Nemamo benzina, nema vode, nema struje... ničega!'

Komentara 52

Avatar krcedolac
krcedolac
11:21 20.04.2022.

Tic tac leti bez vidljivog pogona, nema krila, ne tiče ga se gravitacija, ima ubrzanje koje upućuje na izvanzemaljsku tehnologiju jer takva na zemlji ne postoji , leti u sferi infracrvenog spektra ali i oku vidljivog....viđen i snimljen pa sami onda zaključite gdje su...

GL
glištun
09:58 20.04.2022.

Već su ovdje i ne od jučer... dokaza obilje.

AF
AfganistanskiHrvat
11:14 20.04.2022.

Previše smo se razvili a ratoborni smo. Resetirat će nas na kameno doba ukoliko imamo sreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije