Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema više smetnji duž Jadranske obale

HAKOM istjerao Talijane s naših frekvencija, prestalo ometanje hrvatskih TV signala

Zagreb: Butkovi? uklju?io prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
13.08.2022.
u 10:07

Neusklađenost odašiljača i frekvencija rezultirala je time da duž Jadranske obale hrvatski korisnici nisu mogli gledati hrvatske programe niti slušati hrvatske radiopostaje

Hrvatska je konačno istjerala Talijane sa svojih frekvencijskih pojaseva te uklonila smetnje za prijam hrvatskih TV signala koje su Talijani desetljećima ometali duž cijele Jadranske obale.

Naime, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM provodi mjerenje radiodifuzijskih smetnji te nas je izvijestila kako je Italija prestala s radom na hrvatskim TV kanalima u pojasu od 470 – 694 MHz te u pojasu 700 MHz, upravo u onom dijelu u kojem je u Hrvatskoj započela implementacija 5G mreža.

Podsjetimo, Talijani su dugi niz godina ometali emitiranje hrvatskih TV postaja. Uglavnom su se oglušivali na opetovane prigovore koji su stizali iz Hrvatske, ali i međunarodnih institucija.

Neusklađenost odašiljača i frekvencija rezultirala je time da duž Jadranske obale hrvatski korisnici nisu mogli gledati hrvatske programe niti slušati hrvatske radiopostaje jer su ih one talijanske uglavnom nadjačavale.

– Smetnje talijanskih TV odašiljača započele su još u doba analogne televizije, a dodatno se situacija pogoršala nakon što je i Italija započela prelazak na digitalnu televiziju krajem 2010. – podsjećaju iz HAKOM-a te dodaju: – Svih tih godina, a prije članstva u Europskoj uniji, HAKOM je nastojao riješiti smetnje u skladu s međunarodnim Radijskim propisima Međunarodne telekomunikacijske zajednice ITU u bilateralnoj suradnji s Italijom te putem međunarodnih institucija.

U tom razdoblju HAKOM je poslao više od 8000 izvješća o smetnjama prema nadležnim tijelima Italije i ITU-a – kažu. No prigovori i izvješća nisu davali rezultate, ni prije članstva u EU, a ni poslije, premda su postojale odluke i nalozi da su države članice EU dužne surađivati.

S obzirom na to da nije bilo izvjesno da će se ovo pitanje riješiti bilateralnim odnosnima, u siječnju 2021. HAKOM je podnio zahtjev za posredovanjem i izdavanjem mišljenja Skupini za politiku radiofrekvencijskog spektra pri Europskoj komisiji, čime je Hrvatska postala prva zemlja u Uniji koja je koristila taj instrument u rješavanju smetnji.

Nakon donesenog mišljenja koje je bilo u potpunosti na strani Hrvatske, HAKOM je inzistirao na njegovoj provedbi i prestanku rada talijanskih nekoordiniranih TV odašiljača. HAKOM trenutačno provodi inspekciju smetnji duž jadranske obale, a nalazi kažu da je Italija konačno isključila i sve preostale odašiljače koji su smetali hrvatskima.

Uklanjanjem smetnji i gašenjem preostalih talijanskih TV odašiljača koji su koristili hrvatske frekvencijske resurse u UHF pojasu osigurani su uvjeti za neometan prijam postojećih hrvatskih TV programa duž Jadranske obale, kao i daljnji razvoj usluga zemaljske televizije te nesmetanu implementaciju javnih mreža mobilnih komunikacija pete generacije (5G) u Hrvatskoj, priopćili su iz HAKOM-a. 

>> VIDEO Drama kod Lošinja: Potonula jahta od 20 metara s 4000 litara nafte, jedva izbjegnuta katastrofa

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
10:25 13.08.2022.

Konačno

PH
Petarstijena-HR
10:14 13.08.2022.

Bravo za HAKOM!

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
11:16 13.08.2022.

Bilo je i vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije