Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIO REZULTATE

VIDEO Zuckerberg je početkom godine započeo izgradnju vlastitog AI pomoćnika – evo što je sve postigao

Mark Zuckerberg objavio je i video u kojemu otkriva kako sustav radi
Foto: Screenshot Facebook
1/2
21.12.2016.
u 09:42

Zuckerberg je najavio daljnji razvoj Jarvisa, a idući koraci su mu izrada aplikacije za Android, postavljanje glasovnih terminala u više soba i povezivanje više uređaja

Početkom godine šef Facebooka Mark Zuckerberg objavio je svoj cilj za 2016. – stvoriti umjetno inteligentnog pomoćnika sličnog virtualnom batleru Jarvisu iz stripova i filmova Iron Man. Sada, na zalasku godine, Zuckerberg je otkrio što je postigao.

– Zasad sam ove godine izgradio jednostavan AI s kojim mogu razgovarati na telefonu i računalu, koji može upravljati mojim domom, uključujući svjetla, temperaturu, uređaje, glazbu i sigurnost, koji uči moje ukuse i obrasce, koji može naučiti nove riječi i koncepte i koji čak može zabaviti Max (Zuckerbergovu kćer, op. a.) – objavio je Zuckerberg u podužem prekjučerašnjem postu na Facebooku. Koristio se raznim tehnologijama umjetne inteligencije, uključujući procesuiranje jezika, prepoznavanje govora i lica te pojačano učenje zapisano u programskim jezicima Python, PHP i Objective-C.

Zuckerberg kaže da je ovogodišnji izazov u neku ruku bio jednostavniji no što je očekivao, ali jedan aspekt bio je puno složeniji – spajanje i komuniciranje s različitim sustavima u njegovu domu. Ističe kako je stoga, da bi pomoćnici poput Jarvisa mogli upravljati svime u domovima, potrebno više povezivih uređaja te da industrija mora razviti više zajedničkih aplikacijskih programskih sučelja (API) i standarda kako bi uređaji mogli međusobno komunicirati.

Zuckerberg je najavio daljnji razvoj Jarvisa, a idući koraci su mu izrada aplikacije za Android, postavljanje glasovnih terminala u više soba i povezivanje više uređaja. Na duže staze želio bi, kaže, istraživati kako naučiti Jarvisa da sam uči nove vještine, a u konačnici bi mu bilo zanimljivo pronaći načine kako sustav učiniti dostupnijim svijetu.

– Ranije sam predvidio da ćemo za 5 do 10 godina imati AI-sustave koji su precizniji od ljudi za svako od naših osjetila – vid, sluh, dodir i tako dalje, kao i stvari poput jezika. Impresivno je koliko vrh tehnologije za ove alate postaje snažan, a ova godina jača mi pouzdanje u moju prognozu. U isto vrijeme još uvijek smo daleko od razumijevanja kako učenje funkcionira. (...) Sto sati sam ove godine gradio Jarvisa i sada imam prilično dobar sustav koji me razumije i može učiniti mnogo stvari. Ali čak i kad bih potrošio još tisuću sati, vjerojatno ne bih mogao izraditi sustav koji bi sam mogao naučiti potpuno nove vještine – osim ako usput ne bih došao do fundamentalnog napretka na području AI-ja – zaključuje Zuckerberg.

>> Dvojbe više nema, Mark Zuckerberg je u misiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije