Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJANSKI MINISTAR SELAKOVIĆ:

'Zadovoljni smo, Sud je prvi put opovrgnuo hrvatsku tvrdnju o Oluji'

Nikola Selaković
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
03.02.2015.
u 12:52

Sud je čak upotrijebio i izraz "željeni odlazak Srba iz Hrvatske", rekao je Selaković

– Ishod je neriješen, ali mi smo zadovoljni – rekao je ministar pravosuđa Srbije Nikola Selaković (na slici lijevo) u izjavi novinarima nakon izricanja presude.

– Sud je utvrdio da nije bilo genocida od Republike Srbije i to je razlog za naše zadovoljstvo. Kad je riječ o protutužbi, Sud je također utvrdio identičnu činjenicu, uz nešto što također treba biti razlog za naše veliko zadovoljstvo. Naime, utvrdivši da nije izvršen genocid nad krajiškim Srbima u RH, Sud je prvi put opovrgnuo tvrdnju koju je stalno iznosila hrvatska strana. Tvrdnju koja se provlačila i kroz ICTY, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv rukovodstva Srbije. Prvi put Međunarodni sud pravde opovrgnuo je takvu tvrdnju, rekavši da je odlazak Srba iz Hrvatske posljedica vojne akcije Oluja koja je bila namjerno organizirana od hrvatskog vojnog i političkog rukovodstva, a Sud je čak upotrijebio i izraz "željeni odlazak Srba iz Hrvatske". To je prvi put da se tako nešto u međunarodnim pravnim instancama kvalificira, da je Oluja bila usmjerena na odlazak krajiških Srba. To je razlog za naše tiho zadovoljstvo da se prvi put o tome na takav način govori – rekao je Selaković.

– O operaciji Oluja se više ne može govoriti kao o zakonitoj vojnoj akciji usmjerenoj na oslobađanje teritorija – rekao je Saša Obradović, šef pravnog tima Srbije.

– Slučaj je završen. Njegov ishod je onakav kakav smo i očekivali. Hrvatska tužba je pravno neosnovana. Što se tiče naše protutužbe, ona je ispunila svoj dvojaki cilj. S jedne strane pojačali smo našu obranu. S druge strane, predstavili smo Međunarodnom sudu pravde, i on je to danas utvrdio, da su zločini tijekom operacija Oluja izvršeni – dodao je Obradović.

>> Ivo Josipović o presudi: Ovo je bio jedan od vjerojatnih scenarija

>> 'Nismo zadovoljni odlukom suda ali je na civiliziran način prihvaćamo'

Komentara 86

DO
downunder
13:10 03.02.2015.

A kako komentira da je sud potvrdio da je cilj okupacije RH bila namjera stvaranja velike Srbije?

IV
ivanlovin
13:18 03.02.2015.

I sta nam je presuda donijela nista. Oni je citaju kako ih volja. Ne citaju nista sto nije njima u korist. Zali Boze suda

Avatar mariosweden
mariosweden
13:32 03.02.2015.

Organizirano napustanje" krajine"i dobivanje rata na zelenom stolu ovaj im put nije uspijelo.Ovaj put im ni Englezi nisu mogli pomoci.Lazljivci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije