Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugoočekivana presuda

Haaški sud odbacio tužbu Hrvatske i srpsku protutužbu. 'Nisu dokazale genocid'

Haag,genocid,presuda
Foto: Tomislav Krasnec
1/10
03.02.2015.
u 11:52

Hrvatska tužba odbačena je sa 15 u odnosu na 2 glasa, srpska jednoglasno

Međunarodni sud u Haagu odbacio je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske. Presudu je danas pročitao predsjednik ICJ-a Peter Tomka.

Tijek čitanja presude i reakcije možete pročitati ovdje:

14.50 sati – Hrvatska je na tužbu za genocid potrošila 28 milijuna kuna, a Srbija oko 6 milijuna koja su se mogla upotrijebiti za fond za civilne žrtve rata, priopćili su iz nevladinih organizacija Documenta i Građanski odbor za ljudska prava. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

14.40 sati – Nisam zadovoljna presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom se odbacuje tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ali je uvažavam. Iz obrazloženja presude jasno je tko je bio agresor, a tko žrtva – komentirala je odluku Međunarodnog suda u Haagu novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

14.30 sati – Vrlo je važno da je sud utvrdio da Hrvatska jest bila žrtva jer je utvrdio da je bilo zločina za koje ova presuda ne eliminira odgovornost. I da treba u budućnosti pronaći krivce i, u skladu s njihovom odgovornosti, kazniti ih – rekao je predsjednik Sabora Josip Leko. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

14.00 sati – Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je današnja presuda Međunarodnog suda u Haagu za međusobne tužbe za genocid između Hrvatske i Srbije bila očekivana.

– U osnovi je tako da je Hrvatska doživjela veći neuspjeh, jer je ona pokrenula tužbu, ali je Srbija prošla lošije jer je Sud prihvatilo više elemenata hrvatske tužbe negoli srpske protutužbe – izjavio je Puhovski. Cijeli članak pročitajte ovdje.

13.25 sati – Presuda, iako je možda očekivana s obzirom na to da isto tijelo nikada u svojoj povijesti nije osudilo ni jednu državu za genocid, za hrvatski je narod vrlo razočaravajuća, poručili su iz HSS-a.

– Ona ostavlja gorak okus ponajviše zbog nevinih žrtava Domovinskog rata i nebrojenih zločina koje su počinile snage JNA, hrvatski Srbi te vojne i paravojne postrojbe iz Srbije. Taj gorak okus ne može ublažiti ni jednoglasno odbacivanje protutužbe Srbije. HSS izražava žaljenje presudom i njezinim obrazloženjem te smatra kako su njome odaslane i neke loše poruke za budućnost. Posebno razočaranje jest što Sud nije utvrdio jasnu odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku, počinjene ratne zločine i rat u Hrvatskoj. Bez obzira na presudu, nitko ne može poreći je da je Republika Hrvatska bila napadnuta na svom teritoriju i da se imala potpuno pravo braniti i vratiti svoj teritorij – priopćio je HSS.

13.10 sati – Hrvatska, naravno, ne bi išla na sud da nije smatrala da hrvatska tužba ima utemeljenja. Međutim, želim ovdje sve podsjetiti da je u slučaju genocida riječ o vrlo specifično pravnom određenju onoga što čini genocid i da ovakva presuda svakako u slučaju naše tužbe ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijanja – rekla je Vesna Pusić. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

13.05 sati – Nezadovoljni smo odbijanjem naše tužbe. Kad sagledamo ono što je sud rekao, vidimo da je potvrđeno ono što smo uvijek tvrdili, a to je da je na Hrvatsku izvršena agresija, da je agresiju izvršila JNA i srpske snage. I, ono što je najvažnije, da je sve bilo vođeno i organizirano iz Srbije. I to je ono što sve vrijeme tvrdimo i što je ICJ danas i ponovio – komentirao je u Haagu ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

12.50 sati – Ishod je neriješen, ali mi smo zadovoljni – rekao je ministar pravosuđa Srbije Nikola Selaković.

– Sud je prvi put opovrgao jednu tvrdnju koju je hrvatska strana stalno iznosila. Tvrdnju koja se provlačila i kroz ICTY, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv rukovodstva Srbije – naglasio je Selaković. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

12.45 sati – Odluku suda moramo poštivati, učinili smo u ovih 15 godina sve što smo mogli. Nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo – rekao je premijer Milanović. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

12.40 sati – Hrvatski predsjednik na odlasku Ivo Josipović rekao je da je presuda potvrdila kako Hrvatska nije nastala na zločinu.

– Ovo je bio jedan od vjerojatnih scenarija – komentirao je Josipović. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

11.55 sati – Sa 11 u odnosu na 6 glasova odbacuje se prigovor koji je iznijela Srbija i utvrđuje da je u nadležnosti odlučivati i o događajima prije 1992. Drugo, sa 15 u odnosu na 2 glasa odlučuje se da se odbacuje hrvatska tužba. Treće, jednoglasno se odbacuje srpska protutužba.

Tomka je bio ''protiv'' u prvom slučaju, a ''za'' u drugom.

11.53 sati – Sud ohrabruje obje strane da žrtvama pruže reparacije.

11.52 sati – Sud utvrđuje da protutužba Srbije mora biti odbačena u cijelosti, rekao je Tomka.

11.50 sati – Sud utvrđuje da nije dokazano da je tijekom i nakon Oluje počinjen genocid protiv Srba u Hrvatskoj. Hrvatska nije prekršila obveze pod paragrafom E članka 3.

11.49 sati – Ono što jest dokazano od srpske strane, ubojstva civila i maltretiranja, nije bilo počinjeno u tom opsegu da bi moglo ukazivati isključivo na genocidnu namjeru, rekao je Tomka.

11.47 sati – Što se tiče sastanka na Brijunima, najviše što se može utvrditi jest da bi Oluja mogla dovesti do bježanja velike populacije Srba te da su oni bili zadovoljni mogućim posljedicama. Međutim, čak i ta interpretacija bi bila daleko od čvrstih temelja za namjeru za genocid, rekao je Tomka.

11.42 sati – Postoji dovoljno dokaza o lošem postupanju prema Srbima tijekom i nakon operacije Oluja, zaključuje ICJ. Bilo je uništavanja i paljenja srpske imovine. No, "čak i ako im je imovina pljačkana i paljena, to ne znači da se to događalo s namjerom fizičkog uništenja srpskog stanovništva u Krajini", kaže Tomka.

11.40 sati – Što se tiče zločina nad Srbima u bijegu, Sud utvrđuje da srpski dokazi nisu nepobitni. Postoji dovoljno dokaza o maltretiranju tijekom i nakon Oluje, mnogi od činova su toliko ozbiljni da mogu potpadati pod Konvenciju o genocidu, rekao je Tomka. No ne postoje dokazi prema kojima ti zločini spadaju pod članak 2c.

11.39 sati – Sud primjećuje da Brijunski transkript pokazuje da je hrvatski vrh bio svjestan da će operacija Oluja isprovocirati masovni egzodus Srba iz Krajine. Čak su možda i priželjkivali takvo što, kaže sudac Peter Tomka. No, čak i ako je dokazano da su hrvatske vlasti namjeravale nasilno iseliti srpsko stanovništvo Krajine, to bi bio actus reus genocida samo ako bi postojala namjera uništenja grupe. Sud zaključuje da dokazi ne podupiru takav zaključak.

11.32 sati – Razmatrajući srpsku protutužbu, ICJ zaključuje da "nije mogao zaključiti da se dogodilo prekomjerno granatiranje gradova u Krajini". ICJ se oslanja na one činjenice iz suđenja Gotovini i Markaču pred ICTY-jem koje nisu opovrgnute na Žalbenom vijeću. Drugim riječima, ICJ nije udovoljio zahtjevu srpskog pravnog tima da se vodi prema nepravomoćnoj presudi Raspravnog vijeća ICTY-a (prema kojoj su Gotovina i Markač bili nepravomoćno osuđeni).

11.25 sati – JNA i srpske snage nisu ubile zarobljene hrvatske vojnike, a relevantno je usporediti broj tih ljudi s brojem žrtava kako bi se vidjelo da su JNA i srpske snage iskoristile priliku da unište ovu skupinu, rekao je Tomka.

Možemo zaključiti da Hrvatska nije uspjela dokazati da su počinitelji djela iskoristili priliku da unište znatan broj pripadnika zaštićene skupine, naglasio je Tomka.

Hrvatski argumenti "ne vode zaključku da je postojala namjera uništenja Hrvata u potpunosti ili u dijelu" u Vukovaru. "Djela koja sadrže actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namjerom koja je potrebna da bi se ta djela kvalificirala kao djela genocida", zaključio je Sud.

"Stoga, hrvatska tužba mora biti potpuno odbačena", rekao je Tomka

11.20 sati – Zaključci ICTY-ja kažu da djela nisu počinjena da se uništi hrvatsko stanovništvo već da se žitelje natjera da napuste područja kako bi se stvorila homogena srpska država. Sud se slaže s time, rekao je Tomka.

10.13 sati – Sud zaključuje da je utvrdio djela genocida (actus reus genocida) "na nizu lokacija u istočnoj Slavoniji, zapadnoj Slavoniji, Kordunu, Lici, Banovini, Dalmaciji". Odnosno, da je Hrvatska dokazala da su "JNA i srpske snage" počinile zločine koji jesu actus reus genocida.

11.11 sati – Velik broj ubojstava počinjen je od JNA i Srba na područjima Hrvatske. Dokazi upućuju na to da je većina žrtava pripadala zaštićenoj skupini, što može upućivati na to da su bili sustavno na meti, naveo je Tomka.

11.05 sati – Sud smatra da su mnoga svjedočenja koja je iznijela Hrvatska manjkava, rekao je Tomka. Čini se čak da su u nekim svjedočenjima od hrvatskih policajaca prepričane izjave svjedoka.

11.00 sati – Sud primjećuje da optužba protiv Slobodana Miloševića pred ICTY-jem (Međunarodnom kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije) jest uključivala optužbu za najteže djelo, genocid, u dijelu optužnice koji se odnosio na BiH, ali "takva optužba nije bila podignuta za dio optužnice koji se ticao Hrvatske".

10.55 sati – Na hrvatskoj je strani da demonstrira činjenice koje će potvrditi njene tvrdnje. Sud ne može očekivati da Srbija potvrdi ono što traži Hrvatska, rekao je Tomka. Isto vrijedi i za protutužbu Srbije.

10.40 sati – Sud smatra da je srpska protutužba utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu, rekao je Tomka. Činjenja počinjena 1995. godine, to jest tijekom Oluje, prema tome obuhvaća Konvencija.

10.20 sati – Sud smatra da je država odgovorna poštivati standarde poštivanja ljudskih prava. Zbog toga se državu koja je postala članica ne može smatrati a posteriori odgovornom za činjenje tih dijela, rekao je Tomka. Svaka država obvezna je primjenjivati Konvenciju, ali ne retroaktivno pa se to ne može odnositi na prethodno razdoblje, npr. Drugi svjetski rat, već tek nakon datuma kada je službeno postala potpisnicom Konvencije.

Prije 27. travnja 1992. ne može se smatrati da je bila odgovorna u smislu članka 9., rekao je Tomka. Podsjetimo, Srbija je u pisanom odgovoru na tužbu navela da je tek počela postojati 27. travnja 1992. i da je prije tog datuma nije obvezivala Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Evo kako je hrvatski pravni tim pokušao pobiti srpski argument da Srbija nije odgovorna za eventualni genocid počinjen prije travnja 1992.

Na usmenoj raspravi James Crawford, kao član hrvatskog pravnog tima, među ostalim, predstavio je sucima i dokaze o tome kako se JNA 1991. pretvorila u sudionika i izvršitelja genocidnih namjera srpskog čelnika Slobodana Miloševića. Objasnio je da golema disproporcija u ljudstvu i oružju u bitki za Vukovar govori o tome da je "cilj Srbije uključivao i uništenje civilnog stanovništva".

– U vrijeme pada Vukovara, omjer u ljudstvu bio je 16:1 u korist JNA, a omjer u topništvu više od 100:1 – rekao je tada Crawford.

10.15 sati – Za genocid nije dovoljno samo da su prekršena ljudska prava, to moraju biti djela navedena i opisana u Konvenciji o genocidu, objasnio je Tomka.

10.09 sati – Predsjednik Suda Tomka iznosi vremenski slijed događaja ranih devedesetih i priznanje nadležnosti suda, koju je Srbija bila pokušala osporiti nakon što je Hrvatska podnijela tužbu.

10.05 sati – Suci su ušli u dvoranu, započelo je izricanje presude.

9.50 sati – Međunarodni sud u Haagu osigurao je videoprijenos iz sudnice.

Ovdje možete uživo pratiti prijenos izricanja presude koju će objaviti predsjednik ICJ-a Peter Tomka:

 

9.45 sati – U Palači mira u Haagu predsjednik Međunarodnog suda Peter Tomka objavit će odluku u međusobnim tužbama za genocid Hrvatske (od 1999.) i Srbije (2010.). Od utemeljenja suda 1945. nijedna država nije osuđena za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Kakva god bude odluka 17 sudaca (dvojica su ad hoc suci Hrvatske i Srbije), obvezatna je (nadzire Vijeće sigurnosti) i konačna jer nema žalbe.

9.40 sati – Bez obzira na presudu cilj je postignut. Važno je zbog povijesti, zbog nas samih da smo jednostavno označili tko je bio agresor i tko je bio žrtva. I to će stajati u obrazloženju. Mislim da je naš tim odradio sjajan posao – rekla je Vesna Škare-Ožbolt, dodajući da se nada da će povjesničari i državna odvjetništva nakon presude nastaviti posao na svojim područjima.

9.30 sati – Bez obzira na ishod, svi pravni stručnjaci iz mnogih krajeva koji se bave upravo ovom vrstom prava govore da je tužba jako dobro napravljena – rekla je Ingrid Antičević-Marinović, naglašavajući da će presuda pomoći da se procesuiraju svi oni koji još nisu procesuirani. Ovdje pročitajte opširnije

9.15 sati – Dan uoči presude o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, SDSS-ov Milorad Pupovac ustvrdio je da genocid nije ni počinjen, pa očekuje i takvu presudu. Ovdje pročitajte opširnije

9.00 sati – James Crawford još je samo danas u hrvatskom timu, a od petka je sudac ICJ-a.

Dan uoči presude ni iz hrvatskog ni iz srpskog pravnog tima nisu se mogle čuti nikakve prognoze jer bi sve bile čista nagađanja, a ozbiljni pravnici u oba tima ne žele se baviti nagađanjima. Može se samo pretpostaviti da će presuda biti donesena većinom glasova sudaca, a ne jednoglasno te da će biti izdvojenih mišljenja pojedinih sudaca koji su o nekim detaljima iz tužbe zaključivali drukčije od većine ostalih sudaca. 

>> 'Sa sigurnošću mogu reći da će tužba Srbije biti odbijena'

>> Pupovac: Zločini jesu počinjeni, ali genocida, na sreću, nije bilo

>> Srpski pravni tim očekuje da sud odbije hrvatsku tužbu za genocid

PDF

Komentara 581

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:15 03.02.2015.

U Hrvatskoj ubijeno 16.000 osoba, 37.000 ranjenih, 2000 žena silovano, 260.000 Hrvata je raseljeno, kroz srbočetničke logore prošlo 30.000 ljudi, 37.000 ratnih invalida. porušeno 122 Katoličke Crkve, porušeno je je 14 bolnica, porušeno i teško oštečeno 200.000 objekata, na Vukovara Vukovar ispaljeno 1,5 miliona granata! otkriveno 156 masovnih grobnica, ratna šteta 32 milijarde eura.

PO
portugisac
08:22 03.02.2015.

Pa nas su dobro pripremili da se ne moramo nečemu nadati i da će vjerojatno biti neriješeno. Mi šaljemo ljude u Haag da brane i podupiru našu tužbu a predsjednik i MVP rade na tome da se tužba povuće. Tko je tu lud a tko normalan. Meni se čini, da ako će današnja presuda biti negativna za nas državni javni tužilac trebao bi imati pune ruke dok pohapsi krivce za to, to jest za vele i zdaju.

LI
liskovaca
08:15 03.02.2015.

na žalost, srbi će u ovoj priči bolje proći! 50% naše vlade su njihovi ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije