Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruski zračni udari

Rusi: Naše laserom navođene rakete pogađaju ciljeve s velikom preciznošću

Men inspect a site hit overnight by what activists said were airstrikes carried out by the Russian air force near a camp for displaced people on the outskirts of al-Ghadfa town, in the southern countryside of Idlib, Syria, October 3, 2015. REUTERS/Khalil
Foto: Reuters
1/4
05.10.2015.
u 08:03

SAD od Rusije zatražio da prestane sa zračnim napadima jer se, kako tvrde, gađaju pripadnici sirijske oporbe

Unatoč kontradiktornim informacijama o ciljevima ruskih zračnih udara u Siriji i različitim stajalištima Rusije i koalicije u borbi protiv terorizma koju predvodi SAD, prema mišljenju nekih analitičara Obamina je doktrina na Bliskom istoku poražena.

Bijeg u panici

Više od pet tisuća zračnih udara koalicije i SAD-a na položaje terorističke organizacije Islamske države u godinu i pol dana nije dalo rezultate, štoviše ona se proširila i ojačala, dok su ruski zračni udari nakon četiri dana u tzv. kalifatu u Siriji napravili toliku pomutnju i paniku da njihovi borci napuštaju položaje u Siriji i s obiteljima bježe u irački grad Mosul. To je potvrdio i prvi čovjek glavnog operativnog stožera oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Andrej Kartapolov rekavši "kao njihovi obavještajni podaci govore da teroristi Islamske države ostavljaju područja pod njihovom kontrolom".

– U njihovim redovima zavladala je panika i dali su se u bijeg. Oko 600 plaćenika napustilo je svoje položaje i pokušavaju doći do Europe. Naši zračni napadi ne samo da će se nastaviti nego ćemo povećati njihov intenzitet – naglasio je general-pukovnik Andrej Kartapolov.

Iako su zemlje članice međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma koju predvodi SAD od Rusije zatražile da prestane sa zračnim napadima jer se, kako tvrde, "gađaju pripadnici sirijske umjerene oporbe" koju financira Washington i Zapad, da Rusi napadaju samo položaje terorističke organizacije Islamske države i ostalih radikalnih islamističkih organizacija i za sada ne napadaju umjerenu sirijsku oporbu, potvrdio je i general pukovnik Robert Otto, zamjenik načelnika stožera za obavještajne aktivnosti američkog ratnog zrakoplovstva kazavši kako ruske zrakoplovne postrojbe do sada nisu napale položaje umjerene sirijske oporbe.

Od početka operacije u zračnim udarima pod nazivom „Suhojeva oluja", u kojoj sudjeluju ruski zrakoplovi tipa Su-24, Su-25 i Su-34, iz zračne baze u Latakiji, na sjeverozapadu Sirije, napali su desetke terorističkih ciljeva u različitim dijelovima zemlje.

Glasnogovornik zračnih snaga pukovnik Igor Klimov kazao je da su u zračnim udarima na terorističke ciljeve korišten laserski navođene rakete zrak-zemlja Kh-29 L koje mogu pogoditi ciljeve i na zemlji i u vodi.

– Većina udara provedena je u području pod nadzorom terorista između gradova Hame i Homsa, južno od grada Idliba, razorena je i prometnica kojom su se snage Islamske države koristile na području između Der Al Zora i Hasake, uništen je i centar za obuku brigade Suqour Al-Sham u Al-Jabalu, a gađani su i položaji islamista iz frakcije Ahrar Al-Sham. Naravno, udari su izvršeni i po položajima Islamske države i sirijskog ogranka Al-Qa'ide, odnosno Fronte Al-Nusra, naglasio je Klimov.

Plaćaju sami

Dodao je kako su ciljevi pogođeni zahvaljujući tome što su avioni tipa Suhoj 34 i Suhoj 24 opremljeni raketama velike preciznosti. O financiranju vojne kampanje protiv ISIL-a ruski premijer Dmitrij Medvedev kazao je da Rusija sam financira sama operaciju i kako to neće utjecati na proračun.

>>Putin šalje i 150.000 vojnika u Siriju da potpuno pokori ISIL?

>>Ruska intervencija u Siriji pitanje dana

Komentara 103

Avatar abakus
abakus
08:42 05.10.2015.

Amerikanci uspješno pogađaju jedino civile i liječnike. ISIL, naprotiv, potpomažu iz petnih žila. I to je jasno svima, koliko god oni preko svojih plaćenih, pro-američkih političara i medija lagali da su protiv ISIL-a. Ako to dosad nekome nije bilo jasno, nakon ovih samo nekoliko dana ruskih vojnih udara i uspjeha koji su odmah postigli to bi trebalo i takvim naivčinama biti jasno.

Avatar abakus
abakus
08:47 05.10.2015.

Usput, vidim da su informacije o priljevu lažnih izbjeglica najednom nestale ili se jako prorijedile u našim medijima, što najbolje govori o tome koliko su naši novinari nezavisni i koliko (ne)rade u interesu javnosti. Informacije koje pak ipak dolaze preko interneta govore o ogromnom novom vali ilegalnih migranata na makedonsko-srpskoj granici koji se sprema za koji dan preplaviti Hrvatsku. Krajnje je vrijeme da se na granicu pošalje vojska s dopuštenjem da u slučaju pokušaja ilegalnog prelaska granice zapuca bojevnom municijom. Jamčim da će nakon toga svi ilegalni migranti u širokom luku zaobilaziti Hrvatsku.

DU
Deleted user
08:20 05.10.2015.

Kad se niti amerikanci izmedju sebe ne mogu dogovoriti sto Rusi zpravo gadjaju to znaci da je razotkrivena prljava Americka politika potpore ISIL-u i da je sve sto su oni radili zadnjih godinu dana bila obicna farsa. Nadam se da ce EU razmisliti o svim pokusajima destabilizacije EU-a od strane SAD-a ,jos od rata u bivsoj Jugi, namjernoj krizi i destablizaciji Grcke preko njihovih banaka pa do podrške ISILU i rusenju rezima na bliskom istoku kako bi islamisti zauzeli pozicije sto neposredno dovodi do izbjeglickog vala. Ne raste sa stabla jabuke trnje i obratno pa ako vam nije jasno sto je istina gledajte posljedice. EU pod hitno i pod cijenu raspada (zbog americkog piona zvanog UK) treba osnovati vlastitu vojsku i napustiti NATO. Ili ce EU voditi svoju vanjsku politiku ili je nece biti. (a bome niti mira u EU)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije