Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVOCIRA EU

Putin: Tsipras nije tražio novac, dat ćemo kredite

Alexis Tsipras, Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.04.2015.
u 18:33

Rusija ne može raditi iznimke ni za jednu državu EU, sankcije za grčko voće i povrće ostaju, poručio je ruski predsjednik Putin

Rusko-grčki odnosi ohladili su se posljednjih godina, no sada se događa zatopljenje i stiže proljeće, izjavio je jučer grčki premijer Alexis Tsipras na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, gdje su nakon službenog susreta potpisali i sporazum o energetskoj suradnji. Tsipras je potvrdio da Grčka želi graditi plinovod od turske granice, nastavljajući se tako na “Turski tok”, projekt ruskog plinovoda koji je naslijedio propali “Južni tok”.

Onima u EU koji ga kritiziraju zbog posjeta Moskvi grčki premijer je nekoliko puta poručio da je Grčka suverena zemlja.

– Mi smo suverena zemlja koja ima pravo voditi nijansiranu vanjsku politiku u skladu s geopolitičkom ulogom koju imamo kao europska, mediteranska i balkanska zemlja – rekao je Tsipras.

S Putinom je razgovarao i o mogućnosti ukidanja ruskog embarga na uvoz grčkog voća i povrća, no Putin je pred novinarima rekao kako “Rusija ne može raditi iznimke ni za jednu državu EU”. Rusija je uvela embargo kao protumjeru nakon što je 28 država EU Rusiji uvelo trgovinske sankcije.

– Ruske protumjere bile su odgovor na sankcije koje je uvela EU, a s čijom se logikom mi ne slažemo. Smatramo da sankcije mogu otvoriti novih hladni rat između Rusije i Zapada – rekao je Tsipras.

Predsjednik Putin rekao je kako Grčka nije od Rusije tražila financijsku pomoć. No, dodao je, s Tsiprasom je razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima u Grčkoj za koje bi Rusija dala kredite.

>> Njemački povjesničar: Putin ugrožava istočnu Europu

Komentara 23

Avatar viki_nuland
viki_nuland
20:47 08.04.2015.

Izgelda da su Grci skuzili da ima i drugih banaka na svijetu osim "zapadnih". A tek kad ode u Kinu...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
20:43 08.04.2015.

Sto Grci se otrgnuli s lanca (naravno lanca slobode) i vode suverenu vanjsku politiku. Sram ih bilo razmisljaju vlastitom glavom, kako je to moguce. Mozda ce ih velika braca nauciti demokraciji, koja je koliko su meni rekli izmisljena u Grckoj koji su pisali drame i bavili se matematikom dok su velika braca skakala po granama.

Avatar bokolo
bokolo
19:14 08.04.2015.

Cekaj te EU.... kada Srbija dodje u Evropu, ovo nije ni pola sto vam se sprema. !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije