Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Ferguson?

Bijeli policajac oslobođen nakon smrti crnca, Amerikanci prosvjeduju

Eric Garner
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.12.2014.
u 07:17

Eric Garner preminuo je nakon što ga je Pantaleo držao za vrat

Nakon Fergusona i ubojstva Michaela Browna, SAD potresaju novi prosvjedi građana zbog novog slučaja s rasnom pozadinom. Amerikanci su jučer izašli na ulice New Yorka kako bi se pobunili protiv presude kojom bijeli policajac nije optužen za smrt crnca Erica Garnera.

Kako prenosi BBC, američko ministarstvo pravosuđa pokrenut će istragu ubojstva. Najavio je to državni odvjetnik Eric Holder. Slučaj je privukao pažnju javnosti u srpnju ove godine, kada se pojavio video na kojemu policajac Daniel Pantaleo drži 43-godišnjeg Garnera, astmatičara, za vrat dok on viče "Ne mogu disati!" Preminuo je nekoliko minuta poslije uslijed srčanog zastoja.

Pantaleo je u priopćenju rekao kako mu nije bila namjera ikome nauditi te da se moli za Garnera i njegovu obitelj.

Nakon jučerašnjeg prosvjeda, aktivisti su najavili i veliki prosvjed u Washingtonu idući tjedan. Predsjednik Barack Obama rekao je da slučaj govori o većim problemima. Kontroverzna presuda dolazi samo tjedan nakon što u Missouriju nije dignuta optužnica protiv Darrena Wilsona, također bijelog policajca koji je ubio nenaoružanog crnog mladića Michaela Browna.

>> Hrvati iz St. Louisa: Ferguson će propasti

>> Sestra ubijenog čekićem: Vratite mi moga brata Zemira

Komentara 38

Avatar airbizz
airbizz
08:12 04.12.2014.

kada nepravda postane zakon,otpor postaje dužnost.

Avatar ВеселинКубурићКанџија
ВеселинКубурићКанџија
08:21 04.12.2014.

Krenuo je raspad Amerike. Nadam se sto bolniji.

TA
takitako
11:59 04.12.2014.

zao mi je amerike, a tako demokratska zemlja,obama je u rukama cionista,nadam se da ce crnci da vrate ponos amerike,kao zemlju koja je od apardheida uspjela da crncima nedavno prije 50 god vratila ljudska prava,ali tesko je sa ovim sto vidimo..a obama je u rukama cionista,i doista mora da je juri koji mu je dodelio nagradu nobela za mir,bio od cionizma ubedjen kao i zadnjih 75 god svaki president bijelac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije