Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa spiegela

“10. rujna treba postati njemački praznik – Dan gastarbajtera!”

radnik
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
11.09.2014.
u 16:20

“Migracije već 50 godina određuju našu zemlju, a politika to dovoljno ne cijeni – to nije samo pogrešno već i opasno”

Danas je praznik! Njemačka treba početi slaviti 10. rujna kao praznik – “Dan useljenika”. Ovako je najugledniji njemački tjednik Der Spiegel jučer počeo svoju kampanju za “gastarbajtere”.

“Prisjećamo se ratova, slavimo pad Zida. Ali da migracije već 50 godina uvelike određuje našu zemlju, politika dovoljno ne cijeni – to nije samo pogrešno već i opasno”, piše Spiegel. Naime, prije točno 50 godina – 10. rujna 1964. – na kölnski kolodvor stigao je Portugalac Armando Rodrigues de Sa, milijunti gastarbajter u poratnoj Njemačkoj – to je početak njemačkog gospodarskog čuda, ističe Spiegel.

“Dočekan je slavljenički, poklonjen mu je moped... Eufemistički i s puno isključivosti prozvali smo ih gastarbajteri”, piše Spiegel. U međuvremenu Njemačka je postala najmoćnija europska ekonomska sila, a u njoj petina stanovništva – 16,3 milijuna (gotovo kao tri Hrvatske) – ima migracijske korijene. Spiegel predlaže recept za veću integraciju i poštovanje imigranata. “To je vrlo jednostavno: proglasimo 10. rujna praznikom – ili barem važnim nacionalnim danom sjećanja na useljenike”, zaključuje Spiegel.

>> Privukli su Amerikance, Nijemce, Talijane...Recept? Papire riješe za 14 dana

>> Novi 'gastarbajteri' obrazovaniji su od Nijemaca i nužni su za ekonomski uzlet

Komentara 5

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:39 11.09.2014.

Rad je stvorio čovjeka. Neki su to očito zaboravili. U Njemačkoj nisu.

DU
Deleted user
16:56 11.09.2014.

Etnomazohisti Njemci slave što postaju manjina u vlastitoj zemlji. Krscani ce postati manjina u toj zemlji kroz dvadeset godina. Pa, čestitam...

MX
Mister X
16:45 11.09.2014.

“10. rujna treba postati njemački praznik – Dan gastarbajtera!” Super dobro sve dok i mi ne uvedemo dan radnika koji rade i ne dobivaju plaće kao praznik !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije