Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deložacija obitelji Fel

Policija iz kuće iznijela samohranu majku troje djece

Foto: Marija Lovrenc
1/8
26.03.2014.
u 17:25

Vidno potresena majka nije bila u stanju dati izjavu medijima, pa se u njeno ime novinarima obratila Svjetlana Mandić, jedna od aktivistica udruge Živi zid

Nakon što je prije 12 dana privremeno odgođena deložacija Marijane Fel iz obiteljske kuće u Šenoinoj ulici u Pitomači, danas je policija iz kuće izvela samohranu majku troje djece. Na mjestu događaja ponovno su prosvjedovali aktivisti udruge Živi zid, a njih 20 priveli su pripadnici interventne policije.

Vidno potresena majka nije bila u stanju dati izjavu medijima, pa se u njeno ime novinarima obratila Svjetlana Mandić, jedna od aktivistica udruge Živi zid:

– Stid me je što živim u takvoj državi, ovo je majka troje djece koja više nema gdje živjeti. Pita li se tko imaju li ona i njena djeca za kruh. Mi smo joj dali podršku jer moramo zaštiti svaku osobu. Nije zaslužila ovo što joj se događa – u suzama je rekla aktivistica.

– Svi mi imamo kredite, tko nama garantira da sutra nećemo i mi biti na ulici – poručila je Mandić

Susjedi ne mogu vjerovati

Susjedi su komentirali da ne mogu vjerovati da se deložacija zaista događa:

– Mater je tukel i zlostavljal, otac im niš' ne plaća, a oni moraju na ulicu. Gdje je tu pravda? – poručila je jedna od susjeda.

Na mjesto događaja stigla su i kola hitna pomoći kako bi pomogli Marijani Fel kojoj je u jednom trenu pozlilo.

Uz sudskog ovršitelja Damira Ključeca deložaciju su nadgledali djelatnici centra za socijalnu skrb Virovitica, kao i djelatnici interventne policije PU virovitičko-podravske. 

Prema tvrdnjama aktivista udruge Živi zid, policajci su pokušali omesti videoprijenos deložacije, aktivisti su do uhićenja pružali pasivan otpor.

Novi vlasnik: Pristali su na prodaju

Ivan Veličan koji u srijedu nije želio ništa komentirati kazao je da je o cijelom slučaju sve rekao prije par dana. Tada je medijima u pismu objasnio okolnosti prodaje i da se radi o klasičnoj prodaji kuće radi razvrgnuća suvlasničke zajednice koja je mogla biti provedena jedino preko suda. Međutim, bitno je napomenuti, dodao je, “da je gospođa dobrovoljno htjela prodati kuću i prije dražbe. Novac je strankama uplaćen (putem suda), doneseno je pravomoćno rješenje o dosudi te posjedujem sve zaključke i pravomoćno rješenje s kojim mogu sve navedeno potvrditi".

Veličan poručuje kako u ovom predmetu nije riječ o ovrsi banke i prodaji nekretnine ispod tržišne vrijednosti, nego su vlasnici ispred sutkinje stavili svoj potpis da se slažu s dogovorenim iznosom, te da se u ovom slučaju nikome ništa ne krade. Ni nakon uplate novca gospođa ne želi predati kuću kupcu, upozorava Veličan koji je u srijedu konačno došao u posjed imanja kojeg je još lani kupio na drugo javnoj dražbi na Općinskom sudu u Virovitici.

Bio je to epilog jedne teške obiteljske drame. Da sud riješi prodaju nekretnine, zatražili su upravo supružnici Fel, točnije bivši Marijanin suprug Ž.

Bilo je to nakon što je ona zatražila razvod braka, nakon godina zlostavljanja i straha za sebe i djecu. On je podnio tzv. tužbu za razvrgavanje bračne stečevine. Nekretninu je trebalo podijeliti, njih se dvoje nisu mogli složiti oko prodaje kuće. U kući je Marijana posljednje dvije godine živjela sama sa djecom. Bivši suprug, kazala je nakon odgođene deložacije prije 12 dana, odselio se nakon što mu je sud izrekao mjeru zabrane prilaska i nakon što je proveo mjesec dana u pritvoru zbog zlostavljanja u obitelji. Iz kuće nije htjela, novca da isplati svoj dio nije imala pa je Ž. podnio sudu prijedlog da se kuća sudskim putem proda i da im sud, kako već zakon propisuje, u tom postupku pomogne. Sud je u lipnju kuću prodao I. Veličanu za 350.000 kuna, od čega je veći dio novca otišao banci za podmirenje kredita, dok je po 64.000 kuna pripalo Marijani i bivšem suprugu. Ona nije bila zadovoljna rješenjem o dosudi, žalila se i ukazivala na ono što smatra propustima i nezakonitostima prilikom otplate kuće na javnoj dražbi i čekala pravomoćno rješenje Županijskog suda u Bjelovaru. Pravomoćno rješenje je stiglo u prosincu prošle godine, žalba joj je odbijena, a zatim je Općinski sud donio rješenje da se novom vlasniku preda nekretnina u posjed, što je prije 12 dana spriječeno zalaganjem aktivista Živog zida i građana, a provedeno danas.

Novac od prodaje do danas nije sjeo na Marijanin račun. Čeka se pravomoćno rješenje zbog žalbe koju je podnijela na odluku o namirenju. Sa troje djece živjet će najvjerojatnije u kući svojih roditelja, za koju kaže da nije adekvatna za toliki broj ljudi.

Njena priča samo je jedan od primjera kako funkcionira današnji sustav. Prodaja kuće bivših supružnika Fel provedena je po slovu zakona. No Marijana Fel i aktivisti Živog zida koji su je podržali, grčevitom borbom, rekla je prošli put, do posljednjeg trenutka nastoji ukazati da je njen slučaj primjer kako je zakonski sustav daleko od pravde i humanosti. Nakon nekoliko godina zlostavljanja, straha i muke, svega što su ona i djeca prošli, kazala je prošli put, sve što od zakona imaju je put pod noge i nekoliko kutija u koje stane cijeli njihov stari život.

>> Građani svojim tijelima spriječili deložaciju samohrane majke

Komentara 105

DU
Deleted user
10:56 26.03.2014.

Ne kuzim sto se palite na ove stvari Lijepo pise da su oni kucu prodali, da su potpisali kupoprodajni ugovor i da im je novac sjeo na racun Ako je laz sto pise, drugs stvar

DU
Deleted user
10:46 26.03.2014.

Pa ovdje pise da su kucu prodali i novac im je uplacen I da su to ucinili svojevoljno Tko laze

DU
Deleted user
10:56 26.03.2014.

Ljudi moji pa svi vi niste normalni...pa dali vi uopće čitate cijeli tekst ili samo naslov...Ženska i njen (sada bivši)muž su PRODALI kuću i sada se ona izvlači na socijalu a znala je uzeti lovu od kuće....i sada je vama svima je kriva država što su se oni rastali i podjelili imovinu ...ma dajte već mi je slabo od tih vaših nezrelih komentara..pročitate naslov i odmah se obrušite na sve i svakoga a pojma nemate o čemu je riječ...dakako da sada od vas očekujem minuse a možda i prijavu komentara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije