Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski izbornik uoči polufinala

Zsolt Varga: Hrvatska je vrlo jaka ali je još jača kada igra kod kuće

13.01.2024.
u 22:33

Igrao sam četiri godine za zagrebačku Mladost, od 1997. do 2001., a iz tog vremena sam ostao blizak prijatelj s Dudom Šimencom i Vjekom Kobešćakom čija me baka, zbog izvjesne sličnosti, jednom zgodom, zamijenila za svog unuka

Najugodnijim iznenađenjem dosadašnjeg dijela borbi za europsku krunu, ocijenjena je Mađarska, hrvatski suparnik na Plivalištu Mladost u nedjeljnom polufinalu na Plivalištu Mladost vaterpolskog Prvenstva Europe. S obzirom na to da je riječ o najtrofejnijoj vaterpolskoj reprezentaciji svijeta, njihova četvrtfinalna pobjeda nad Srbijom (15:14), nikad ne bi bila tretirana iznenađenjem da nije riječ o momčadi bez sedmorice igrača koji su prošlo ljeto osvojili naslov svjetskih prvaka.

A za takav ishod, s pomlađenom reprezentacijom, svakako je najzaslužniji mađarski izbornik Zsolt Varga (51) koji ovako objašnjava tajnu svog uspjeha:

- Ovo jest mlada momčad no imamo mi ovdje i pet-šest igrača koji su igrali u Fukuoki. Mladi igrači imaju snagu, brzinu i veliko srce i oni mogu dati više od onoga što imaju. Kad pogledate imena u srpskoj reprezentaciji, oni na papiru izgledaju jače, no mi smo u toj utakmici dali 150 posto.

Koja ideja stoji iza toga da mađarski izbornik ostavi ključne igrače iz sastava svjetskih prvaka? Je li čuvao za skorašnje Svjetsko prvenstvo u Dohi?

- Normalno. Svima će biti jako teško biti u najboljoj formi na dva velika natjecanja koja se održavaju u tako kratkom razmaku. No, to ne znači da mi i ovdje, na ovom Prvenstvu, ne želimo otići do kraja.

Prije no što je proučio svog polufinalnog suparnika, Varga nam je za domaćina Prvenstva kazao:

- Hrvatska je vrlo jaka reprezentacija a kada igra kod kuće onda je još jača.

Takvo što je kazao i grčki izbornik Vlachos čije su se riječi i potvrdile s visokom četvrtfinalnom pobjedom Hrvatske nad Grčkom (13:8).

- Mi imamo jako dobro iskustvo iz Splita, s prethodnog Prvenstva Europe, gdje smo igrali finale s Hrvatskom i izgubili.

Sve ovo s Vargom smo pričali na hrvatskom kojeg je naučio za igranja u zagrebačkoj Mladosti između 1997. i 2001. godine.

- Igrao sam s Bukićem, Šimencom, Štritofom, Vićanom, Vrbičićem i bili smo momčad iz europskog vrha. Kako sam, nakon toga, uvijek u momčadi imao i srpske igrače onda sam s njima pričao na hrvatskom.

Po čemu će još pamtiti svoje zagrebačke godine?

- Meni je tu bilo sjajno. Zagreb mi je bio drugi dom. A i stekao sam dobre prijatelje pri čemu sam u najprisnijim odnosima ostao s Dudom Šimencom i Vjekoslavom Kobešćakom. Vjeko mi je bio kao brat. Štoviše, u to vrijeme bili smo slični pa mi je jednom njegova baka prišla i kazala "Ej, bok Vjeko". A jednom su nas i novinari zamijenili - prisjetio se mađarski izbornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije