Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJEDOK VREMENA

Zlatan Ibrahimović ispričao svijetu kako je bilo u Jugoslaviji: 'To je nešto sasvim drugo, postojao je komunizam'

Zlatan Ibrahimović
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
01.12.2021.
u 10:34

– Ja sam Šveđanin, ali sam i mješanac: moja je majka Hrvatica i katolkinja, moj otac je Bosanac i musliman, većinu svoje karijere živio sam u Italiji...

Zlatan Ibrahimović, jedan od najboljih nogometaša u posljednjih 20-ak godina, dao je zanimljiv intervju za talijanski Corriere della Sera. Prenosimo neka pitanja.

Na kojem jeziku razmišlja?

– Ovisi. Na terenu to nikad nije švedski, to je prefin jezik, a tamo treba biti prgav. Tako da razmišljam na slavenskom. Nekad na engleskom ili talijanskom.

Osjeća li se kao Šveđanin?

– Ja sam Šveđanin, ali sam i mješanac: moja je majka Hrvatica i katolkinja, moj otac je Bosanac i musliman, većinu svoje karijere živio sam u Italiji...

Vjeruje li u Boga?

– Ne. Vjerujem samo u sebe.

Vjeruje li u zagrobni život?

– Ne. Ovo je život. Kad si mrtav, mrtav si. Čak i ne znam želim li sprovod i grobnicu, da ne pate oni koji su me voljeli.

Što je najranije čega se sjeća?

– Jugoslavija. Vodili su me kao dijete, autom, vlakom... Još je postojao komunizam. Drugi svijet.

Po čemu pamti rat u Jugoslaviji.

– Moj otac jako je patio zbog rata u Jugoslaviji. Svakog dana dobivao je vijesti o tome kako je netko poznat poginuo. Pomagao je izbjeglicama. Mene je uvijek pokušavao zaštiti od svega toga. Kad mu je umrla sestra u Švedskoj, nije mi dao da idem na pogreb. Ali kad je umro moj brat Šapko od leukemije, išao sam. Brat me očekivao, izdahnuo je preda mnom. Pokopali smo ga po muslimanskim običajima. Otac nije pustio ni suzu. Sutradan je otišao na groblje i plakao od jutra do večeri. Sam.

Pjevao je sa Sinišom Mihajlovićem iako ga je jednom na terenu udario glavom.

– Pjevao sam iako me provocirao na terenu kao igrač. Cijelu utakmicu mi je govorio grozne stvari na srpsko-hrvatskom i to me pogađalo. Danas me zove ''bato'', sine. Kad se razbolio od iste bolesti kao i moj brat Šapko, umalo sam prešao u Bolognu. Zbog njega. Mihajlović je na terenu bio prgav, kao i Ballack, još jedan provokator. Ali to je činio da donese prednost momčadi. Nije bio pokvaren kao Materazzi.

Kad je prvi put vodio ljubav?

– Sa sedamnaest godina. Jer sam sa sedamnaest godina prvi put napustio geto Malmöa i otišao u centar grada. Tek tada sam otkrio Šveđanke kako ih vi zamišljate: plavuše i slobodne. U getu su djevojke imale kratku kosu.

Ključne riječi

Komentara 5

CO
Cosinus
13:32 01.12.2021.

Čovjek točno zna što želi i svaka mu čast na tome. Ne vidim da je bilo koga zeznuo i ne pati od toga da ga netko voli.

DA
Darlboro
18:13 01.12.2021.

Hahaha čuj, Ibra ispričao svijetu kako je bilo u jugi 🤣🤣...nije znao gdje je šupalj za vrijeme juge, a ne kako je bilo ... Sačuvaj bože naslova

PR
Prekosutra
17:26 01.12.2021.

Odgovor Ibrahimovica na prvo pitanje povodom predstavljanja nove knjige Adrenalina: Na kojem jeziku zapravo misli? - Ovisi. Na terenu nikad ne mislim na švedskom, to je previše ljubazan jezik, a na terenu trebaš grubost. Tada mislim na hrvatskom. Ponekad na engleskom ili talijanskom. Ali kod kuće, s obitelji, gajimo svedsku tradiciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije