Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstariji i najmlađi stoper

Vatreni ne gube kad igraju Lovren i Gvardiol, neka ih zapamti i Belgija

storyeditor/2022-11-28/PXL_EXP_250922_95842050.jpg
30.11.2022.
u 20:45

Kad je Joško imao dvije godine, Dejan je bio prešao u Dinamo. Dejanu je ovo treći SP, Jošku prvi. A usklađeni su, sinkronizirani i uigrani kao da su suigrači godinama.

Kako god da je Dalić odlučio, svakako je posebnost. Na primjer, u pripremi Svjetskoga prvenstva u Kataru činilo se da će Hrvatska imati najmlađi stoperski par u svim svojim dosadašnjim nastupima na toj smotri: 22-godišnjega Šutala i 20-godišnjega Gvardiola. Bio bi to možda i najmlađi obrambeni dvojac cijeloga turnira SP-a.

No, Dalić se odlučio za Dejana Lovrena i Gvardiola i tako upario najstarijega i najmlađega hrvatskog obrambenoga igrača u povijesti SP-a. Dejan Lovren rođen je 5. srpnja 1989., a Joško Gvardiol 23. siječnja 2002. godine. Razlika među njima je 13 godina. Kada je Joško rođen, Dejan je već igrao u pionirima Karlovca.


>> VIDEO: Joe Šimunić, Dea Redžić i Hrvoje Delač o srpskoj drami i faulu na Sulejmaniju: Sve za svoju zemlju


29.11.2022., Doha, Katar - Trening hrvatske nogometne reprezentacije na trening kampu Al Ersal 3 u Dohi na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Josko Gvardiol. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kad je Joško imao dvije godine, Dejan je bio prešao u Dinamo. Dejanu je ovo treći SP, Jošku prvi. A usklađeni su, sinkronizirani i uigrani kao da su suigrači godinama. Zanimljivo, do početka SP-a u Kataru samo su dva puta zajedno igrali za Hrvatsku; protiv Rusije u Splitu i protiv Austrije u Beču. Evo, sada su četiri zajednička nastupa iza njih i u njima Hrvatska ima tri pobjede i neodlučeno.

25.11.2022., Al Ersal 3, Doha, Katar - Konferencija za medije Hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu Al Ersal 3 u Dohi na SP u Kataru. Josko Gvardiol, Lovro Majer, Tomislav Pacak Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Inače, najstariji hrvatski obrambeni igrač na popisu za SP bio je 35-godišnji Goran Jurić na turniru u Francuskoj 1998. godine, no on u pohodu na svjetsku broncu nije dobio minutažu. Zvonimir Soldo na SP-u 2002. godine imao je 34 godine i osam mjeseci, ali na tom turniru igrao je u veznom redu, dok su stoperi bili Živković, Tomas, R. Kovač, Šimunić i Šimić. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. nastupio je Vedran Ćorluka – imao je tada 32 godine i pet mjeseci.

28.11.2022., Al Ersal 3, Doha, Katar - Trening Hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu Al Ersal 3 u Dohi na SP u Kataru. Luka Modric, Dejan Lovren Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tako Dejan Lovren i Joško Gvardiol u Kataru na svoj način ispisuju povijest hrvatskog nogometa. I već smo ih zapamtili! Neka ih zapamte i Belgijci, posebno famozni Lukaku, za kojega je Lovren još 2009. godine, nakon sudara Dinamo – Anderlecht, izjavio: "Ako on ima 16 godina, ja imam 32.".

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Legenda hrvatskog i belgijskog nogometa Branko Strupar najavljuje utakmicu Belgije i Hrvatske

Komentara 2

DU
Deleted user
21:04 30.11.2022.

Dajte molim vas manite se bedastoća! Biti će to teška tekma, Belgija je čvrsta i disciplirana ekipa. Prognoziram nulu ili minimalnu pobijedu naših.

SA
sani1
22:30 30.11.2022.

Bumo videli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije