Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORTAŠICA ZA POVIJEST

Tata Ćaćić: Rekao sam supruzi: “Ivka, ti si rodila šampionku”

25.07.2021.
u 08:00

Ona je posvećena sportu sto posto. Gotovo ništa izvan toga nju ne zanima. Zahvaljujući sportu ona uopće nije imala tinejdžerskih mušica jer za njih, uz školu i toliku posvećenost boksu, nije imala vremena.

Nakon što je postala prva Hrvatica koja će nastupiti na olimpijskom boksačkom turniru, Nikolina Ćaćić potvrdila je status sportašice koja piše olimpijsku povijest hrvatskog boksa. Naime, 20-godišnja Zagrepčanka ostat će zapamćena i kao boksačica koja je izborila i prvu pobjedu na Olimpijskim igrama.

Učinila je to Nikolina pobijedivši Amerikanku Ramirez (5:0) pa će u sljedećem krugu boksati s iskusnom Kanađankom Veyre (32).

– Ušla sam bez ikakva pritiska i straha, s čistom glavom, uživala sam u svakom trenutku borbe, a kada je tako, u stanju sam pružiti svoju najbolju izvedbu – kazala je Nikolina, a na isti način objasnila je “tajnu” svoje uspješne premijere i svojim roditeljima Ivani i Ivici.

A mama je bila jako nervozna:

– Povraćalo mi se cijeli dan. Sada je osjećaj super, dalje će biti lakše pratiti njene nastupe.

Bez medalje neće u profesionalke

Budući da im je kćer u tako važnu borbu ušla posve neopterećena, pitali smo mamu kako Nikolini to uspijeva.

– I ja sam je pitala kako je uspjela ne razmišljati o borbi, a ona mi je rekla da tako najbolje funkcionira. Rekla mi je: “Ako previše razmišljam, ukočim se, budem sva uznemirena, a ovo je pristup što bude, bit će”. Rezultat je to, vjerojatno, i njenih povremenih odlazaka sportskom psihologu, što joj omogući Savez.

Pitali smo mamu kakvo je dijete Nikolina?

– Ona je posvećena sportu sto posto. Gotovo ništa izvan toga nju ne zanima. Zahvaljujući sportu ona uopće nije imala tinejdžerskih mušica jer za njih, uz školu i toliku posvećenost boksu, nije imala vremena.

S obzirom na to da im se žensko dijete bavi udaračkim sportom, kako je biti roditelj?

– Strah je tu uvijek prisutan, no s godinama je i otupio. Osim toga, Nikolina je ojačala, ima više iskustva, vidi se da iz meča u meč napreduje pa smo shvatili da se nemamo čega previše bojati. Ne može ona dobiti neke teške batine, čega sam se pribojavala kada je prešla u seniorke, no kada sam vidjela kako se s njima nosi, prestala sam se bojati.

Mama Ivana svoju Nikolinu ne vidi tako skoro kao boksačku profesionalku.

– Neće ona u profesionalke dok ne svoji medalju na Olimpijskim igrama. Pariz 2024. bit će njena prilika.

– Ma i Tokio je njena prilika – dobacio je iz pozadine tata Ivica, zaslužan za to što Nikolina nije odustala od boksa u onim prvim mjesecima.

– U tim počecima plakala je ona, plakao je i tata. Govorila je da ne može više i sva je sreća da je nakon tri mjeseca bilo državno prvenstvo koje je ona osvojila. To joj je bio poticaj te je tako i ostala u boksu. Tih prvih godina, zapravo sve do 2018., ja sam bio stalno uz nju, samo za nju, sve drugo u životu sam zanemario. No kada se vidjelo da je ja više ne mogu pratiti, potpuno su je preuzeli dečki iz Omege i njen trener Franjo Kristić. Hvala im na tome.

Posvećenost Ćaćićevih Nikolininoj sportskoj karijeri ilustrirat će i ova duhovita tatina dosjetka:

– Tata je prokokodakao od količine piletine koju je morao pojesti da bi se naša Ninči hranila što zdravije, jer cijela se obiteljska kuhinja njoj prilagodila. S odojka sam morao prijeći na suhu piletinu i kuhanu rižu. Što ćete, trnovit je put do zvijezda, a moglo bi se reći da ni meni nije škodila ta zdravija prehrana. Uostalom, i ja sam bio sportaš, u drugoj polovici 80-ih bio sam kadetski i juniorski prvak Hrvatske u hrvanju.

Na tatinu je ličku stranu

Imaju Ćaćićevi još jednu kćer, 14-godišnju Lunu, koja je također sekina velika navijačica.

– Ona je trenutačno s bakom na moru. Nju više od sporta zanimaju moda i ljepota, ona je na maminu, zagorsku stranu, a Nikolina je na tatinu, ličku stranu.

Kad je, u dalekom Tokiju, Nikolina proglašena pobjednicom, u domu Ćaćićevih bio je to vrlo emotivan trenutak, a tata prepričava:

– Zagrlio sam svoju Ivku i kazao joj: “Draga moja, ti si rodila šampionku!” Eto, i sad mi idu suze dok to govorim.

>> Pogledajte TOP 10 zanimljivosti s Olimpijskih igara

Komentara 1

MI
mica1111
08:15 25.07.2021.

Rijetko drago stvorenje.Kad ju onako gledaš nikad ne bi rekao da trenira tako jednu "mušku" disciplinu. Tako mi je posebna i nek joj dragi Bog da sreću i zdravlje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije