Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport domaći nogomet

Svi delegati znali su da se Građanski ne ukida nego da mu se mijenja ime

Dinamo je sljednik Građanskog, jednako kao što je Croatia bila sljednik Dinama, tvrdi Mihovilović
21. veljače 2011. u 09:59 23 komentara 73 prikaza
'franjo_spo_nnn_210211'
Foto: ' '

Prije točno godinu dana u Zagrebu je u 95. godini umro prof. dr. Miro Mihovilović, bivši vaterpolist, povjesničar sporta, svjetski poznati znanstvenik, a u priči o stogodišnjici kluba značajan kao sudionik skupštine na kojoj je 9. lipnja 1945. godine osnovan Dinamo.

Mihovilović, po vlastitom priznanju hajdukovac (nekada je bio počasni predsjednik Društva Splićana u Zagrebu), u intervjuu Vjesniku 2006. godine prisjetio se nekih detalja toga skupa u kinodvorani u Gundulićevoj ulici, na kojemu je bilo više od 200 delegata. I on je ustvrdio kako nema nikakve dvojbe da je Dinamo bio sljednik Građanskog...

To je purgerski klub

- Većina je prisutnih bila uvjerena da će se obnoviti najpopularniji zagrebački klub Građanski, no ja sam već znao kakva je odluka Skupštine u Beogradu, da to ime neće ostati. Iako, tim novim nazivom Dinamo klub nije prekinuo kontinuitet purgerskog društva iz 1911. godine. Tada je bila Austro-Ugarska, potom Kraljevina Jugoslavija, pa socijalistička Jugoslavija, gdje je skupština vidjela neprijatelja u prefiksima. Informbiro je rekao: "Nemojte nacionalno, dajte neutralna imena". Dakle, možemo kazati da Dinamo nastavlja što se tiče imena. Ovo su purgeri, purgerski klub. Dinamo nastavlja kontinuitet Građanskog i to je osnovno. Publika je, uostalom, ostala ista - kazao je Mihovilović povlačeći paralelu s nedavnom promjenom imena:

- Dinamo je nastavio kontinuitet Građanskog, kao što je Croatia nastavila kontinuitet Dinama - dodao je Mihovilović.

Kad je Građanski posrijedi, on u svibnju 1945. nije bio ukinut, nego mu je samo rasformirana uprava. A ime Dinamo predložio je inž. Herman Mattes, nekadašnji zagrebački načelnik, koji je izabran za prvog predsjednika Fiskulturnog društva Dinamo.

I ne samo da je prvo Dinamovo gostovanje u Splitu na plakatima bilo najavljeno kao utakmica Hajduk - Građanski nego je i na plakatima bio ispisan sastav Građanskog: Glaser, Brozović, Dubac, Lechner, Jazbinšek, Pleše, Cimermančić, Wölfl, Lešnik, Antolković i Kokotović.

Vrh srednje Europe

I doajen sportskoga novinarstva, pokojni Žarko Susić, tvrdio je kako je Dinamo doista bio sljednik Građanskog, te kako su krajem 30-ih godina prošloga stoljeća plavi spadali u vrh srednjoeuropskog nogometa.

Dinamo je u prvenstvu Hrvatske 1946. godine bio doprvak, iza Hajduka, kao i 1947. u prvenstvu Jugoslavije, da bi 1948. godine dohvatio prvi naslov prvaka. Od bivših igrača Građanskog u njemu su značajne uloge igrali velikani ovoga kluba Pleše, Jazbinšek, Cimermančić, dok je najbolji strijelac prvenstva bio legendarni Franjo Wölfl s 22 pogotka.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  \"...kao što je Croatia nastavila kontinuitet Dinama...\"...a jel ovaj \"novi\" Dinamo nastavlja kontinuitet Croatie...mislim ono, Cvitanoviću, Prosinečkom, Ladiću...nisu baš tak rekli >:-))

 • juma:

  Gradjanski je 1945. ukinut i komunisti su osnovali novi klub. Dinamo nije gradjanski, jer da je vratio bi to ime devedesetih godina. Prestanite vise prekrajati povjest i izvrtati cinjenice kako bi potvrdili unaprijed postavljene teze koje ne odgovaraju istini.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Kad je osnivan Građanski, jezgro igrača i uprave bilo je iz ugašenog PNIŠK-a...jel onda već trebala bit proslavljena 100-a obljetnica il sam nekaj fulal !? PS: nego zakaj ni HAŠK po nalogu Informbiroa dobil neko \"neutralno\" ime...za one koji ne ... prikaži još! znaju Informbiro ni bil iz Zagreba neg iz Moskve !!!