Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIVERPOOL - MAN. UNITED

Suparništvo i mržnja traju 122 godine, a krivac je morski kanal!

Liverpool - Manchester United
Foto: Reuters
10.03.2016.
u 18:00

– Pobijediti Manchester United u bilo kakvoj utakmici je sjajno, a sada imamo još veći motiv, jer cilj nam je ove godine osvojiti Europsku ligu – rekao je Lovren.

Iako su dva najveća engleska kluba u povijesti, iako su odigrali čak 192 međusobne utakmice, Manchester United i Liverpool večeras će se tek prvi put susresti u nekoj europskoj utakmici. Doduše, oba kluba radije bi da su se susreli u Ligi prvaka, ali to će se ovaj put dogoditi u osmini finala Europske lige. No, najveći engleski derbi vrijedan je pažnje bez obzira na to u kojem se natjecanju dogodio. Uostalom, u povijesti su ta dva kluba osvojila 122 službena trofeja (62 United, 60 Liverpool), od toga čak 18 kontinentalnih naslova (11 Liverpool, sedam United).

Posljednji prelazak još 1964.

Suparništvo koje je tijekom povijesti često prelazilo i u mržnju proizlazi iz trgovinskog rivalstva potkraj 19. stoljeća. Naime, Liverpool je bio utjecajniji sve dok 1894. nije prokopan 58 km dug kanal kojim je Manchester dobio izlaz na Irsko more. To je oslobodilo manchesterske poduzetnike od plaćanja izvoznih taksa, ali i smanjilo promet liverpoolskoj luci, koja je morala otpuštati radnike.

Između dva kluba postoji samo jedna stvar koja je zajednička – navijači oba kluba obožavaju crvenu boju. U svemu ostalom su različiti. Koliko je veliko rivalstvo dvaju klubova najbolje potvrđuje podatak da je posljednji igrač iz Liverpoola u Manchester United prešao daleke 1938. (Allenby Chilton), a iz Uniteda u Liverpool 1964. (Phil Chisnall).

– Kod kuće su me oduvijek učili da moram prezirati Liverpool – ne boji se priznati današnji kapetan Uniteda Wayne Rooney.

A donedavni kapetan Liverpoola Steven Gerrard priznao je da u kolekciji dresova koje je izmijenio s protivnicima ima 500 primjeraka, ali među njima nijedan od igrača Manchester Uniteda.

Večerašnjem dvoboju Liverpoola i Manchester Uniteda prethodila je i jedna zavrzlama zbog propisa Uefe. Naime, Uefa nalaže da klub koji je gost u europskoj utakmici mora 24 sata prije utakmice biti u krugu ne većem od 40 kilometara od stadiona.

Problem je što je Manchester od Liverpoola udaljen 51 kilometar, no crveni vragovi tome su doskočili tako što su dan prije utakmice trenirali u jednom od svoja dva kampa u Carringtonu, koji je udaljen dopuštenih 37 kilometara od Anfielda. Sve samo kako ne bi noćili u omraženom Liverpoolu.

A zbog navijačkog suparništva danas će puno posla imati i policija.

Navijači Uniteda dobili su 3000 ulaznica, no navijači Liverpoolova gradskog rivala Evertona nabavili su im još ulaznica, pa će dvije suprotstavljene strane danas biti pomiješane na tribinama. Još je jedan problem što se prvi put nakon 17 godina utakmica Liverpool – Manchester igra u večernjem terminu. A do 21 sat navijači će već biti poprilično pijani i spremni za sukobe...

Četvrti put u velikom derbiju crvenih vragova i Redsa nastupit će naš reprezentativac Dejan Lovren. Još ne zna kako je to pobijediti United, jer njegova je momčad izgubila sva tri prethodna susreta, uz gol-razliku 1:7. No, obrana Liverpoola u zadnje vrijeme igra sjajno, u šest utakmica primila je samo dva pogotka.

Lovren: Idemo osvojiti EL

– Svi smo u momčadi zaslužni za to. Prvi igrač obrane je napadač. Držimo se zajedno u svim teškim trenucima – rekao je Dejan Lovren i dodao:

– Pobijediti Manchester United u bilo kakvoj utakmici je sjajno, a sada imamo još veći motiv, jer cilj nam je ove godine osvojiti Europsku ligu.

>> Dejan Lovren ponovno oduševio, uvršten je u momčad kola

Komentara 2

MA
maliMalecki
18:46 10.03.2016.

Zašto mržnja!?...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije