Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gluhi košarkaši

Prvi put na Europskom prvenstvu i odmah u borbu za medalje!

gluhi (1)
Foto: hšsg.hr
1/4
04.07.2012.
u 14:17

Za mjesto u polufinalu hrvatski će se reprezentativci boriti protiv domaćina Turske u četvrtak.

Hrvatska košarkaška reprezentacija gluhih jučerašnjom je povijesnom pobjedom nad favoriziranim Izraelom 63:54 (28:32) osigurala plasman među osam najboljih na 10. europskom košarkaškom prvenstvu gluhih u Konyi (Turska) u organizaciji EDSO-a.

Našoj je reprezentaciji to prvi nastup na tom najvećem europskom košarkaškom natjecanju, koja je (da bi uopće došla do Turske) vrlo uvjerljivo u kvalifikacijama pobijedila u obje utakmice reprezentaciju Bjelorusije.

Na 10. europskom prvenstvu sudjeluje 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine iz kojih četiri prvoplasirane idu u četvrtfinale gdje se igra po unakrsnom principu (A1:B4, A2:B3, A3:B2 i A4:B1), pobjednici idu u polufinale, a pobijeđeni razigravaju za plasman od 5. do 8.mjesta.

Važno je napomenuti da je Europsko prvenstvo ujedno i kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koje će se održati 2013. godine u bugarskoj Sofiji, a na koje će izravno ići šest prvoplasiranih reprezentacija.

Hrvatska je prošla skupinu u kojoj je bila sa Slovenijom, Litvom, Rusijom, Izraelom i Velikom Britanijom. Skupina je bila izuzetno teška jer Litva je aktualni europski i svjetski prvak, Slovenci su aktualni doprvaci (pojačani za izuzetnog igrača Mihu Zupana), uvijek jaka Rusija, a Izrael je na prošlom Europskom prvenstvu zauzeo šesto mjesto.

– Čestitam igračima koji su zadnjih sedam godina svojim trudom i radom zaslužili nastup na ovom prvenstvu te pokazali kako se dostojno predstavlja Hrvatska. Protiv Izraela smo pokazali karakter i unatoč ozljedama glavnih igrača odigrali fenomenalnu utakmicu i zasluženo ušli u četvrtfinale. Hvala svima koji su vjerovali u nas – poručio je Ognjen Bagatin, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije gluhih.

– Čestitam igračima i stručnom stožeru na plasmanu u četvrtfinale nakon igranja u skupini A koja je bila teška. Ovim rezultatom potvrdili su da su bili iznenađenje na 10. EP-u. Unatoč prvom nastupu na takvom službenom natjecanju možemo biti zadovoljni što smo među osam najboljih u Europi i sve je otvoreno do kraja EP-a. Još jednom čestitke svima što su dali sve od sebe da se promovira Hrvatska – istaknuo je Marijo Lušić, predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih.

Protivnik Hrvatske u četvrtfinalu je reprezentacija domaćina Turska, a utakmica je na rasporedu u četvrtak u 18 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Parovi četvrtfinala: Litva – Grčka, Slovenija – Španjolska, Rusija – Ukrajina, Hrvatska – Turska.

Hrvatska košarkaška reprezentacija na EP-u igra u sljedećem sastavu: Davor Nikolić, Daniel Fodor, Goran Skoko, Kristijan Krišto, Ratko Ćuk, Tomislav Augustinović, Mladen Nikolić, Tomislav Perak, Toni Kerum, Mateo Perak, Jurica Jurišić i Božidar Bogović.

Izbornik je Ognjen Bagatin, pomoćnik izbornika Nikola Vedriš, fizioterapeutkinja Iva Rebac, fotograf i snimatelj Željko Hrsan. Vođa je puta predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih Marijo Lušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije