Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikolina borba

Pokrivačeva životna drama: 'Svi ćemo se testirati za njegovu treću sreću'

06.06.2017.
u 22:54

Nogomet mu više nije suđen, jer bolest se vratila i po treći put, sada mora pronaći odgovarajućeg donora matičnih stanica. Obitelj se testirala, ali nitko iz obiteljskog kruga ne može mu pomoći

Dvije je teške utakmice dobio Nikola Pokrivač. Ne one na nogometnom terenu, tako ih je naš bivši reprezentativac dobio mnogo igrajući za Varteks, Dinamo, Monaco, Red Bull, Slaven Belupo... Dobio je dvije najteže utakmice, dvaput se vraćao nakon što su mu dijagnosticirali Hodgkinov sindrom, opaku bolest koja ga je napala prije dvije godine.

Borba za sebe i obitelj

Nakon kemoterapija, Nikola se uspješno oporavio, vratio se nogometu u Slavenu Belupu, bili su to sretni dani u njegovoj obitelji koja je strepila uz njega. Bila je to prva velika pobjeda, ali onda je pred njega stavljen novi životni izazov, taj ‘zločesti igrač’ izazvao ga je novi megdan, ali Nikola je opet pobijedio, još je jednom uspio proći kalvariju kemoterapija, još se jednom vratio treninzima i svojoj ljubavi - nogometu.

No, nogomet mu više nije suđen, jer bolest se vratila i po treći put, sada mora pronaći odgovarajućeg donora matičnih stanica. Obitelj se testirala, ali nitko iz obiteljskog kruga ne može mu pomoći.

- Čujem se s Nikolom svaki dan, pa mi smo kumovi i prijatelji dugi niz godina. Znam da mu sad treba donor i svi koji znaju Nikolu, naravno i ja, ići ćemo na testiranja ne bismo li pronašli odgovaraućeg donora i pomogli mu - kazao nam je Jerko Leko, prijatelj i kum Nikole Pokrivača koji sad ima još teži ispit nego prethodna dva. Ali Nikola je i na travnjaku uvijek bio borac, i sad će se boriti za sebe i za svoju obitelji, suprugu Katarinu i kćer Niku.

Nove stanice ubijaju maligne

Nogomet sad doista više nije važan, koliko god ga Nikola volio i dvaput mu se vraćao, sad se nakon oporavka više neće boriti za povratak na travnjak. Uostalom, možda mu i ti napori nisu pomogli, vraćala bi mu se temperatura...

- Znam kakav je Nikola, on se ne predaje. I zato ćemo se svi angažirati, testirati da Nikola dobije i tu treću borbu. I da to onda bude - treća sreća, njegova konačna pobjeda nad tom bolesti - dodao je Jerko Leko koji nam se javio iz Nizozemske gdje vodi juniore Lokomotive.

Sad će početi potraga za nesrodnim darivateljem matičnih stanica, to je sljedeći korak u liječenju Nikole Pokrivača koje se dosad provodilo u Kliničkoj bolnici Merkur, a nastavlja na KBC-u Zagreb. Pronaći kompatibilnog darivatelja nužnost je u situaciji u kojoj se Pokrivač nalazi; bolest mu se vratila tri puta u kratkom vremenu te je očito “otporna” na liječenje. Pojasnit će to i prof.dr.sc. Mirando Mrsić, inače medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina:

- Nakon kemoterapije ljudi obično ozdrave jer Hodgkins se liječi kemoterapijom, zračenjem, ali on jednostavno nema sreća i očito se njegov tip bolesti transformirao i postao visoko maligan. Ne znamo zašto se to događa, no događa se da bolest divlja te je tada jedina šansa transplantacija. Ta je indikacija priznata svugdje u svijetu i nadam se da će se pronaći darivatelj jer je naš registar negdje deseti u svijetu, jači od nekih puno većih zemalja.

Kada se pretragom kompjutorske baze pronađe potencijalan darivatelj u domaćem ili svjetskim povezanim registrima slijedi daljnja procedura tipizacije i pripreme za transplantaciju.

- Nove će stanice prepoznati maligne stanice kao strane i ubiti ih, ali ipak tu ima jedan “ali” jer će uništavati i sve druge stanice budući će ih prepoznavati kao strane zbog čega je potrebno primati i lijekove - napominje prof. Mrsić.

Bolest koja je napala Nikolu Pokrivača pobjediva je. Pokazala je to i naša atletičarka Maja Golub Fijačko, rekorderka na 100 metara, njoj je dijagnosticiraln Hodgkinov sindrom dok je bila trudna. Uspješno se oporavila i danas zajedno s kćeri ljudima pomaže pokazujući im vježbe, savjetujući o prehrani.

Poznati glumac Gene Wilder također je, 1999. godine saznao da ima tu bolest i oporavio se. Šest godina kasnije preminuo je od potpuno druge bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije