Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO MLADIH

Peterostruki prvak Europe je crna mačka vatrenih do 21 godine. Evo gdje možete gledati dvoboj

storyeditor/2023-06-23/PXL_210623_100950064.jpg
24.06.2023.
u 07:00

Mlada reprezentacija Španjolske peterostruki je europski prvak, posljednji put 2019. godine, u prvom kolu Eura pregazila je Rumunjsku s 3:0, pa nije ni čudno što je u kladioničkoj ponudi (Supersport) koeficijent na njezinu pobjedu samo 1.45, a na pobjedu Hrvatske čak 6.50. Remi je vrednovan s 4.30

Mlada reprezentacija Španjolske, sljedeći suparnik Hrvatske na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj, crna je mačka naše selekcije do 21 godine. Naime, u osam međusobnih susreta, u kvalifikacijama i na europskim prvenstvima, Španjolska je slavila šest puta, jednom čak sa 6:0 (2012. godine u Alicanteu kada su za Hrvatsku igrali Sluga, Vrsaljko, Rebić, Kramarić...), jednom je bilo neodlučeno, a samo jednom pobijedila je naša vrsta.

Zbilo se to 24. ožujka 2016. godine u Burgosu, kada je naša selekcija predvođena izbornikom Nenadom Gračanom deklasirala furiju s 3:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

U toj povijesnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili: Livaković, Jedvaj, Ćaleta-Car, Perić, Milić, Pavičić (od 86. Capan), Krovinović, Ćorić (od 90. Fiolić), Rog, Tudor, Perica (od 73. Kolar). Dva pogotka postigao je Zadranin Stipe Perica, danas igrač belgijskoga Standarda, a jedan Ćaleta-Car. Od tada Hrvatska ima tri poraza zaredom od Španjolaca, posljednji se dogodio u četvrtfinalu Eura 2021. godine, kada je u Mariboru bilo 2:1. Za Hrvatsku su među ostalim igrali Joško Gvardiol i Luka Ivanušec, a Španjolce je s klupe vodio sadašnji izbornik A vrste Luis de la Fuente.

Na Španjolce samo 1.45

Mlada reprezentacija Španjolske peterostruki je europski prvak, posljednji put 2019. godine, u prvom kolu Eura pregazila je Rumunjsku s 3:0, pa nije ni čudno što je u kladioničkoj ponudi (Supersport) koeficijent na njezinu pobjedu samo 1.45, a na pobjedu Hrvatske čak 6.50. Remi je vrednovan s 4.30.

– Nikad odmah nakon utakmice ne možeš vidjeti sve detalje, zato smo detaljno analizirali i naš poraz od Ukrajine i pobjedu Španjolaca nad Rumunjskom 3:0. Donijeli smo neke zaključke, ali neću ih otkrivati – kazao je izbornik naše selekcije Dragan Skočić pa nastavio:

– Imamo jasnu sliku. Španjolska igra jako organizirano, s klasičnim rotacijama, ali i traže dosta dubine i idu preko bokova. Igrači su se svi loše osjećali nakon poraza, ali istu večer pokušali smo ih umiriti i prebaciti na iduću utakmicu. Svjesni su momci da ne mogu vratiti što smo izgubili, ali možemo se vratiti u igru. Španjolska mi je bliska, nogometno ih dobro poznajem, a tijekom priprema smo radili i varijante za Španjolce, kako se postaviti.

GALERIJA VL ekskluzivno doznaje: Joško Gvardiol uskoro potpisuje za Manchester City

storyeditor/2023-06-23/PXL_210623_100950064.jpg
1/6

Dragan Skočić nekada je igrao u Španjolskoj; od 1991. do 1993. bio je igrač drugoligaša Las Palmasa, a od 1993. do 1996. nastupao je za Compostelu, s kojom je ostvario plasman u Primeru.

– Ne bismo se trebali zamarati što je prije bilo, imamo dvije utakmice i moramo napraviti sve da prođemo skupinu. Sve je u našim rukama, ne zamaramo se time koga nema. Ne osjećam takav pritisak, nismo mi neka bezvezna momčad da razmišljamo kako primiti što manje golova. Imamo moć i znanje parirati im i u obrani. Dobri su Španjolci, ali moramo gledati sebe i odigrati najbolje što znamo – kazao je vratar hrvatske reprezentacije, 23-godišnjak iz PAOK-a Dominik Kotarski.

Današnji ogled na stadionu Rapida u Bukureštu zapravo je za Hrvatsku "biti ili ne biti", odnosno – pobjeda nas vraća u igru za prolaz, a poraz eliminira sve naše ambicije za plasmanom na Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine.

VEZANI ČLANCI:

Niti jedan iz Reala

Zanimljivost je da među 23 nogometaša Španjolske na Europskom prvenstvu nema niti jednoga iz Real Madrida, iz Barcelone je samo jedan (vratar Arnau Tenas), ali ima jedan iz najjače svjetske momčadi, Manchester Cityja. Zove se Sergio Gómez, lijevi je stoper, procijenjen je na 13 milijuna eura, a za Manchester City u njegovoj je najboljoj sezoni u povijesti skupio čak 23 nastupa. Međutim, Sergio Gómez ni blizu nije najvrednijega španjolskoga nogometaša na ovom turniru. Transfermarkt procjenjuje kako središnji vezist Celte Gabri Veiga (21) vrijedi čak 30 milijuna eura, jednako kao i 23-godišnji ofenzivni vezni iz Athletica Oihan Sancet. Ukupna vrijednost mlade španjolske reprezentacije je čak 230,30 milijuna eura, a hrvatske samo 67,7 milijuna eura.

Možda taj podatak dovoljno govori kakav je odnos snaga ovih dviju reprezentacija pa je najbolje ovome ogledu pristupiti sa sloganom: očekuj najgore, nadaj se najboljemu. Po istom receptu bila je rođena spomenuta pobjeda u Burgosu, kada hrabroj hrvatskoj selekciji nitko nije davao ni promil šansi. Kad smo već kod procijenjenih vrijednosti pojedinačnih igrača, najskuplji nogometaš Eura do 21 godine je Englez iz Aston Ville, središnji vezni Jacob Ramsey (22) s tržišnom vrijednošću od čak 42 milijuna eura.

Mogući sastav Hrvatske: Kotarski – Sigur, Soldo, Franjić, Čolina – Bulat, Pršir, Stojković – Baturina – Beljo, Frigan. Konkuriraju još: Pandur, Čavlina, Palaversa, Perković, Galešić, Šego, Krizmanić, Kačavenda, Vidović, Hodža, Fruk, Šimić.

Komentara 1

RZ
RZ
07:18 24.06.2023.

I ??? Gdje se može pogledati ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije