Naslovnica Sport

Pet velikih medalja od pet velikih sportskih heroja

ŽELJKO JOVANOVIĆ Kada sam dodijelio medalju Darku Kralju, pred 80.000 gledatelja, osjećao sam se kao da sam je ja osvojio. Neponovljivo!
11. rujna 2012. u 18:11 2 komentara 1 prikaza
'11.09.2012., Zagreb - Presica Hrvatskog Paraolimpijskog odbora nakon povratka paraolimpijaca iz Londona.Osvajaci medalja Branimir Budetic, Mihovil Spanja, Mikela Ristovski, Zoran Talic i Darko Kralj
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/14

Hrvatska reprezentacija osoba s invaliditetom vratila se s Paraolimpijskih igara koje su u nedjelju završene u Londonu s pet osvojenih medalja. Srebrne medalje osvojili su Zoran Talić (skok u dalj) i Darko Kralj (kugla), a brončane Mihovil Španja (plivanje, 100 metara leđno), Branimir Budetić (koplje) i Mikela Ristovski (skok u dalj).

− Na Paraolimpijskim igrama nastupamo od 2000. godine i ovo su nam do sada najuspješnije igre s pet osvojenih medalja. Šteta, mogli smo i više, ali nam je nedostajalo malo sreće − rekao je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog saveza.

Oproštaj s medaljom

Mihovilu Španju ovo su bile posljednje Igre.

− Nakon 15 godina bavljenja sportom odlučio sam završiti karijeru upravo u Londonu. Još sam osvojio i medalju pa je oproštaj još slađi. Moram istaknuti da je konkurencija u Londonu bila izuzetno jaka, i to u svim sportovima. Kad jedan Oscar Pistorius, koji je "number one" kad je riječ o sportašima s invaliditetom, ne osvoji dvije medalje, na 100 i 200 metara, onda sam sve rekao. Svaki od 4200 sportaša koji su došli u London došao je s istom željom − osvojiti medalju. I zato je bilo teško doći do bilo kakvog odličja − rekao je Španja i dodao:

− Jako sam se iznenadio kako je u Londonu sve to bilo organizirano. Još sam se više iznenadio kad sam vidio koliko prostora Paraolimpijskim igrama daju vodeći britanski listovi − zaključio je Španja.

Šutljivi Kralj

Darko Kralj prije četiri godine u Pekingu je bio zlatni, u Londonu srebrni.

− Nisam nekakav veliki govornik. Bolje se snalazim u krugu za bacanje pa bih svoje mjesto za mikrofonima prepustio mlađima − rekao je Kralj.

A jedan od mladih je Zoran Talić.

− Nije tajna da sam očekivao zlato, ali daleko od toga da sam razočaran. Imam vremena za zlatna odličja − rekao je Talić.

Svoju drugu olimpijsku medalju osvojio je Branimir Budetić.

− Za London sam se pripremao osam mjeseci u Pragu, s trenerom koji je bio trener Barbore Špotakove, dvostruke olimpijske pobjednice iz Pekinga i Londona. Drago mi je da su ti treninzi dali rezultata − rekao je Branimir Budetić.

Elipso

  • bubi400:

    Bravo hrvatski paraolimpijci svaka čast svima posebno osvajačima i TIGRU KRALJU ,MIHOVILU ŠPANJI, MIKELA RISTOVSKI,BRANIMIRU BUDETIĆ i ZORANU TALIĆU hvala vam i sretno dalje u vašem životu....

  • hunyx141:

    trebalo bi tužit olimpijski savez jer najbolji paraolimpijci nisu poslani u london. bandić je mogo uzet medalju u maratonu.horvatinčic u jedrenju,a čačić u kartingu za sljepe,i ima još njih koje nisu poslali