Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godina Rijeke i Dinama

Ovih deset događaja obilježili su Hrvatsku ligu u 2017. godini

Rijeka osvojila hrvatski kup
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
19.12.2017.
u 17:28

Prvi put u povijesti jedan je bivši prvak Hrvatske ispao u – treću ligu

Iza nas je jedna od najuzbudljivijih godina hrvatskog klupskog nogometa, najviše zahvaljujući prekidu Dinamove 11-godišnje dominacije i senzacionalnoj Rijekinoj dvostrukoj kruni. I umjesto da nam sa slavlja na riječkome Korzu još odzvanja “Rijeka šampion!”, nekako jači odjek imala je jedna rečenica Dinamova savjetnika nakon finala Kupa u Varaždinu.

– Ovo ste vidjeli sad i nikad više! – proročanski je zaprijetio Mamić i odmah se primio posla.

Potjerao je bugarskoga skorojevića s klupe, dao momčad u ruke majstoru zanata Mariju Cvitanoviću i odmah pobjegao Rijeci 15 bodova. Dinamo je već sada prvak, nakon 20 odigranih kola, i ne pamti se kada je jesen odradio na tako dojmljiv način. Ili, ako baš hoćete najprecizniju dijagnozu, ne pamti se kada je Dinamo imao tako kilavu konkurenciju.

Gledamo li bodovni učinak kroz cijelu kalendarsku godinu, Dinamo je opet apsolutni pobjednik s 90 osvojenih bodova dok je Rijeka drugoplasirana sa 71, a Hajduk je osvojio 70. Rijeka je, međutim, šampion strpljivosti s trenerom, jer Mišković je sačuvao Keka i u razdoblju najvećih kriza, za koje podjednaku odgovornost snose obojica.

Rijeka osvojila hrvatski kup
1/11

Ovo je bila još jedna godina smjehotresnih sudačkih podbačaja, huliganskih ispada, financijskih slomova klubova i podbačaja u gledanosti na prvoligaškim stadionima, jer ni u prošloj, ni u ovoj sezoni prosjek gledatelja u Hrvatskoj ligi nije otišao iznad tri tisuće po utakmici. Polovica prvoligaških klubova promijenila je trenere u odnosu na prošlu sezonu (Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo, Lokomotiva i Istra 1961), a na žalost dogodio se i jedan presedan, istina u drugoj ligi.

Naime, prvi put u povijesti jedan je bivši prvak Hrvatske ispao u – treću ligu. I ne samo da je NK Zagreb pod vodstvom Dražena Medića doživio nezapamćen rezultatski brodolom, nego je postao podstanar u vlastitome dvorištu, legendarnoj Kranjčevićevoj ulici. Tko zna hoće li se pjesnici ikada više oporaviti...

1. Sudački kiksevi

Sve je počelo još u veljači skandaloznim Batinićevim penalom za Dinamo u Vinkovcima, i osječki je sudac nakon toga postao sinonimom za sve sudačke propuste u Prvoj HNL, a svjedočili smo im svakoga vikenda; od mahača do zviždača. Na žalost, sudačka organizacija je unutar HNS-a ‘zaseban distrikt’ u kojega se ne dira iako je već godinama najveća rak-rana nogometnoga sustava.

2. Udari na Dinamo

Dinamo je izložen nezapamćenome teroru ulice, za kojega nitko ne odgovara. Šokantni napadi na Zdravka Mamića, pa na trenera Marija Cvitanovića i na kraju spaljivanje auta šefu sigurnosti Antoliću zastrašujuće su i upozoravajuće poruke miljea koji nema veze s nogometom. S druge strane, Dinamo, zahvajujući imidžu svoga kontroverznoga vodstva i njegove politike, kontinuirano gubi publiku. Žalosno.

3. Huliganski ispadi

Huligan sa šipkom uletio je na travnjak Poljuda i prošloga proljeća nakratko prekinuo utakmicu Hajduka i Rijeke. Incident je mogao imati i tragične posljedice. Hajdukovi igrači odnedavno žive u strahu od vlastitih navijača, što iznimno opterećuje radnu svakodnevicu... Navijački huk s tribina u najtežim trenucima za klub trebao biti stimulans igračima i struci, no u našemu civilizacijskom mraku on će još dugo biti - uteg.

4. Prvoligaške kaljuže

U Maksimiru je, zbog poplavljenog travnjaka, bila prekinuta utakmica Hrvatska - Kosovo, a zbog straha od kaljuže, osječki Gradski vrt ostao je bez utakmice Hrvatska - Finska. Većina naših klubova, kao ni lokalne zajednice, ali ni HNS nikada nisu pokazivali ni najmanji interes za ulaganje u nogometnu esenciju - travnjake. Savez je u tom smislu upravo krenuo u ofenzivu, ali tek kada mu je to pod nos gurnula oporba. A što su čekali 20 godina?

Rijeka osvojila hrvatski kup
1/6

5. Alžirac za povijest

Ažirac El Arabi Hilal Soudani nije nas prestao oduševljavati tijekom cijele godine, osim jednom, kada je sramotnom glumom isprovocirao penal od suca Batinića protiv Cibalije. Sve ostalo što je Soudani demostrirao bilo je spektakularno; od škarica na Rujevici, do eurogola protiv Hajduka... Svaki njegov potez je nogometna umjetnost. Soudani je jedan od najboljih protagonista lige u povijesti i najbolji Dinamov stranac ikada.

6. Gladni nogometaši

RNK Split je zbog financijskog sloma završio u trećoj ligi, igrači Cibalije prošloga su ljeta odbili ići na pripreme zbog neisplaćenih plaća, dok se iz istoga razloga osuo kadar Istre 1961. Tako su Puljanima ‘božićnice’ isplatili igrači Dinama, što je humana gesta, ali i moralno dvojbena: s kakvim žarom će igrači Istre 1961 koji su dobili novac ubuduće igrati protiv plavih? Istra 1961 je pred gašenjem, što je najveća pljuska - gradu Puli.

7. Bojkot vlastitog šefa

Istra 1961, uskoro vjerojatno bivši klub, obilježena je ove godine još jednim specifikumom: njezini igrači prošloga proljeća na utakmici s Dinamom u Maksimiru okrenuli su leđa vlastitome treneru Mariju Totu. Prethodno su ga čak bili istjerali iz autobusa. Ne ulazeći u razloge tog skandala, ostaje nam samo konstatirati kako je ulazak američkoga kapitala, uz blagoslov gradskih vlasti, klubu donio samo posvemašnju - anarhiju.

8. Hajdukovo slavlje u Maksimiru

Koliko ironije skupilo se u Hajdukovoj pobjedi nad Dinamom u Maksimiru (2:0) nakon devet godina suše! Najprije, bijeli su tom pobjedom, koju su slavili kao da su prvaci svijeta, najviše pomogli budućem prvaku - Rijeci. Dalje, bijelima pobjeda u Maksimiru u rezultatskom smislu nije značila ništa, jer su sezonu opet okončali na 3. mjestu, sa 17 bodova manje od Dinama. Na kraju, trener-heroj iz Maksimira, Carrillo, odavno je potjeran.

Rijeka osvojila hrvatski kup
1/20

9. Prodaja Vlašića

Slabljenje Hrvatske lige ogledavalo se i kroz prizmu izlaznih transfera, pa je tako najbolji igrač prošle sezone Franko Andrijašević bio prodan za 4.25 milijuna eura u slabašni belgijski Gent, u kojemu je protekle jeseni skupio samo sedam nastupa. Obraz Prve HNL ipak je prošloga ljeta spasio Nikola Vlašić transferom u Everton, iako je na žalost i taj nogometaš enormnoga potencijala u novome klubu trenutačno samo - epizodist.

10. Rijekina dvostruka kruna

Rijeka je, zahvaljujući Kekovoj stručnosti i Miškovićevoj logistici, ostvarila sve svoje snove i prvi put u povijesti osvojila dvostruku krunu. Potoci šampanjca tekli su Rujevicom i Korzom, Andrijašević, Kek, Vešović i društvo slavljeni su poput bogova, cijeli Kvarner bio je poprište spontane, nezapamćene, neobuzdane fešte... A kad su sve zalihe pjenušca potrošene, kada je riječke veseljake prošao mamurluk, iznenada su se suočili s uznemirujućim prizorom: ljestvicom Prve HNL na kojoj za Dinamom već sad zaostaju čak 15 bodova! Živjeli!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije