Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I to bez Ronalda

Portugal pogotkom Edera u produžetku šokirao Francuze i osvojio europsko prvenstvo!

Portugal - Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/23
10.07.2016.
u 23:34

Portugal se još jednom pokazao kao majstor za produžetke i do ovog naslova došao je samo s jednom pobjedom u 90 minuta!

Nogometaši Portugala novi su europski prvaci! U finalnoj utakmici Europskog prvenstva u Parizu su pobijedili domaću Francusku s 1:0 nakon produžetka i osvojili naslov. Jedini pogodak na susretu postigao je Eder u 109. minuti!

Bila je to utakmica u kojoj je Francuska dominirala, bila bolja u većini susreta, ali Portugal se još jednom pokazao kao majstor za produžetke i do ovog naslova došao je samo s jednom pobjedom u 90 minuta!

Ronaldo drugi izbornik

Domaćin Eura bolje je otvorio susret i od prve minute dominirao, dok su Portugalci čekali na kontre. Najbolju priliku na početku imao je Griezmann u 12. minuti, ali Patricio mu je obranio. U tim trenucima Ronaldo je počeo šepati jer mu je stradalo koljeno, pokušavao je stisnuti zube i nastaviti susret, ali u 25. minuti više nije mogao, izašao je s travnjaka u suzama. Portugal se nakon toga još više povukao, a Francuzi su bili uvjereni da će pred domaćom publikom uspjeti slomiti protivnika koji je ostao bez tako važnog igrača. Ipak, to se nije dogodilo, iako su imali niz lijepih prilika, Griezmann i Sissoko su se napromašivali, a odlično je branio i Rui Patricio, čije su zasluge za ovo zlato velike. Najbolju priliku Francuska je imala u sudačkoj nadoknadi kada se Gignac odlično oslobodio Pepea, ali je pogodio vratnicu i tako potvrdio da se ide u produžetke.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Očekivalo se da će domaćin i u produžetku biti bolji, ali onda se i Portugal probudio. U prvom produžetku Lloris je obranio pokušaj Edera, u drugom je Guerreiro pogodio gredu iz slobodnog udarca, a onda je u 109. minuti Eder zabio. Odlično je povukao, istrpio duel s čuvarom, potegnuo iz daljine i zatresao mrežu te bacio svoje navijače u delirij. Cristiano Ronaldo to je gledao s klupe, skakao je kao malo dijete u tim trenucima, a onda se pretvorio u drugog izbornika i do kraja susreta savjetovao svoje suigrače, raspoređivao ih, bodrio...

Dinamo ima prvaka

Izdržali su Portugalci i posljednje nalete Francuza te na kraju pohitali jedan drugome u zagrljaj. Možda nisu briljirali na Euru, ali to je najmanje bitno, osvojili su svoj prvi naslov na Euru u povijesti i doma ih zasigurno očekuje prava 'ludnica'! Na putu do vrha preskočili su i Hrvatsku, u susretu u kojem su također u većem dijelu bili u podređenom položaju, ali su i tada pokazali da imaju puno snage i da su iznimno opasni u produžecima.

Portugal je ovom pobjedom prekinuo negativni niz protiv Francuske koji je trajao od 1975. godine. U tom su razdoblju igrali deset susreta s njima i sve izgubili, ali vratilo im se u najbolji mogući trenutak – u finalu Eura! Ronaldo i družina postali su deseta zemlja koja je osvojila naslov na europskoj smotri, a njihovo dizanje pehara putem malih ekrana gledalo je oko milijardu i pol ljudi iz cijeloga svijeta.

Zanimljivo je da se i zagrebački Dinamo može pohvaliti da u svojim redovima ima europskog prvaka. Vratar Eduardo nije zaigrao na Euru, ali bio je dio ove reprezentacije koja je otišla do kraja.

Francuzi su, pak, izgubili svoj prvi finale Eura. Dosad su dva puta igrali finale i osvajali ga, ali ovoga puta nisu imali te sreće na domaćem terenu. Danas se osjećaju baš kao i Portugal 2004. godine koji je kod kuće izgubio finale te je morao gledati kako Grci podižu pobjednički trofej. Danas se to Portugalu vratilo...

>>Najezda noćnih leptira na finalu Eura zbog nevjerojatne pogreške organizatora

>>Ronaldo u suzama, pogledajte kako ga je ozlijedio Payet

Europsko prvenstvo, finale:

Portugal - Francuska 1:0 (Eder 109')

Komentara 123

UN
unknown19
22:00 10.07.2016.

'98 otrovali Ronalda, '16 polomili Ronalda - i jos navijaju ko Islanđani. Simpatican narod

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
21:51 10.07.2016.

Šteta za Ronalda

DU
Deleted user
23:36 10.07.2016.

Drago mi je zbog Ronalda i namjernog starta Payeta.Čestitam Portugal!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije