Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVEN SPAHIJA:

Hezonja prošao prijemni, Šarić mora što prije u NBA!

Mario Hezonja
Foto: Reuters/PIXSELL
18.04.2016.
u 16:30

'Bojanova sezona spašena je Johnsonovim odlaskom u Miami, čime je dobio prostor i maksimalno ga iskoristio. Za čovjeka koji je u stanju postići 44 koša budućnost nije upitna, no mora biti konstantniji.'

Počelo je doigravanje NBA lige, koje će doživjeti samo jedan od četvorice Hrvata zaposlenih u toj ligi. Igrači Bojan Bogdanović (Nets), Mario Hezonja (Magic) i Damjan Rudež (Timbervolves) već su na godišnjem odmoru, no ne i pomoćni trener Atlanta Hawksa Neven Spahija čija je momačd bila četvrta u Istočnoj konferenciji i on će tek sada morati zasukati rukave.

– Pripreme za početak doigravanja bile su intenzivne. Iz iskustva od lani znao sam da nas čekaju dnevni sastanci od po 7-8 sati, nekad rad i do duboko u noć, a sve zbog suparnika Bostona.

Rekord – 4 Hrvata na draft

Srećom, Jastrebovi su prvu utakmicu uspješno prošli i poveli s 1-0 u seriji na četiri pobjede.

– Boston smo u osnovnom dijelu sezone svladali tri puta, no oni su atletskiji i mlađi. Ova serija, koja bi mogla biti najzanimljivija u prvom krugu, dat će nam odgovor imamo li jednako ili više talenta u odnosu na prošlu sezonu kada smo bili prvi na Istoku.

S nesuđenim izbornikom Spahijom popričali smo o sezonama Bogdanovića i Hezonje, vodećih igrača reprezentacije, koja će u srpnju na olimpijske kvalifikacije.

– Bojanova sezona spašena je Johnsonovim odlaskom u Miami, čime je dobio prostor i maksimalno ga iskoristio. Za čovjeka koji je u stanju postići 44 koša budućnost nije upitna, no mora biti konstantniji. Bojan je među rijetkima koje novi glavni menadžer Sean Marks želi zadržati u Netsima. Hezonja je pak preživio prvu sezonu u kojoj je igrao u prosjeku 18 minuta i na pravom je putu, sazrijeva. Došao je u pravo vrijeme na pravo mjesto jer trener i ljudi koji su ga birali vjeruju u njega. Bilo je tu i odgajanja, no morao je proći prijemni. Nekad NBA treneri nisu toliko vjerovali europskim igračima, a danas ih dovode dosta rano i daju im da igraju.

Hrvatska bi ove godine mogla imati rekordnu četvoricu igrača na NBA draftu. Žižić i Zubac su se već prijavili, a Arapović i Slavica samo što nisu.

– Nisam ih dovoljno gledao da bih mogao reći za nekoga da mu je prerano ili da mora ići odmah. Uostalom, biti izabran na draftu ne znači da igrač mora odmah ići u SAD, već može ostati sezonu-dvije u Europi kao što je slučaj sa Šarićem. No, baš on je trebao otići odmah čim je draftiran jer bi u Sixersima imao veću minutažu nego što je imao u Efesu. U svoje vrijeme on je bio najbolji europski igrač u svojem godištu, a danas pored sjajnog Grka Antetokoumpa više ne znam gdje je Dario. Ja sam uvijek za to da igrač u NBA ide kada je zreo, a to danas više nije sa 25-26 godina kao nekad, već s 21-22 godine. To je krajnji rok. U svakom slučaju, katastrofa je ako u NBA odeš prerano, ali i prekasno pa je dobra procjena iznimno važna.

Ne podcjenjujte Curryja!

I Spahija je oduševljen rekordom Warriorsa i bio bi iznenađen kada oni ne bi bili prvaci, ali se ne bi upuštao u usporedbe s dosadašnjim rekorderima Bullsima.

– To je vaš medijski trik, kako za ESPN tako i za Večernji list, no za mene to nije tema. Vidim da su se i neka velika NBA imena usudila prognozirati ishod takvog virtualnog dvoboja, a ja se samo mogu pitati što je to u vrhunskom sportu bolje bilo prije 20 godina nego što je danas. Jer, sada je sve brže, atletičnije. Novi naraštaji pomiču granice i za mene je smiješno kada netko kaže da Curry prije 20 godina ne bi mogao zabiti ni 20 koševa. Warriorsima će biti jako teško jer su se jako potrošili, a Spursi će im biti najjači protukandidati. Na Istoku, favorit je LeBronov Cleveland, drugi je Toronto, pa moja Atlanta i Miami.

Komentara 4

ZA
zakora
12:05 19.04.2016.

A di je Dukan? Opet se malo neko zaboravi!

DA
dario2612
13:07 19.04.2016.

zaboravili su Dukana, a i Bendera koji se prijavio na draft iz Macabia

Avatar usainbolt
usainbolt
18:01 18.04.2016.

Šarić je trebao odmah u NBA, u ove 2 sezone bi napredovao znatno i imao bi dobru minutažu u raspaloj Philadelphiji, a on je odlučio ostati u Efesu u kojem nije ništa napredovao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije