Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jozak preuzeo Legiju

'Dosta mi je bilo etikete Mamićeva šaptača i nosača ceduljica!'

14.09.2017.
u 12:02

Deset godina prošlo je otkad je Jozak (45) samostalno kao trener vodio neku momčad, i nije se to dogodilo u Europi, nego u Libiji.

Tada je mladi stručnjak u usponu, po preporuci šefa Ilije Lončarevića, kormilario brodovima mladih libijskih selekcija (U-17, U-19, U-21). Prethodno je u Dinamu i Osijeku, također kao Lončarevićev pouzdanik, vodio mlade momčadi Dinama i Osijeka. Jozaka pitamo nije li tolika stanka ipak hendikep za trenera od kojega se očekuje naslov prvaka u tako jakoj ligi kao što je poljska.

- Naravno da smo u razgovorima s Dariuszom Mioduskim dotaknuli i tu temu, i da je u svjetlu činjenice da se dugo nisam bavio trenerskim poslom sklopljen ugovor na jednu sezonu plus dvije. No predsjednik kluba pristupio mi je znajući brojne informacije o mojemu radu i naglasio je kako zna da sam čovjek s intelektom, znanjem, energijom, željom i ambicijom, i s punim povjerenjem u moje sposobnosti odlučio mi je povjeriti momčad Legije. Prvi kontakt imali smo u nedjelju, sljedeći dan našli smo se u Berlinu i sve smo brzo usuglasili - kazao nam je Jozak, koji na klupi Legije nasljeđuje poljskog stručnjaka Jaceka Magieru.

Legia iz Varšave ima 12 naslova prvaka Poljske, dva uzastopna u posljednje dvije godine. U 3. pretkolu Lige prvaka izbacila ju je kazahstanska Astana, a u kvalifikacijama za EL moldavski Sheriff. Legia je nakon osam kola peta u poljskoj ligi, sa samo dva boda manje od vodećeg Lecha iz Poznanja koji vodi Nenad Bjelica.

Jozaka se godinama etiketiralo kao Mamićevu produženu ruku u nogometnim forumima, što je, kaže novi trener Legije, i bio jedan od motiva da okrene novu stranicu u profesionalnoj karijeri.

- Dinamo će uvijek biti moj klub, i volio bih se jednoga dana ondje vratiti. Kada sam sa Zdravkom Mamićem pregovarao o dolasku na funkciju Dinamova sportskog direktora, bio sam pun elana, budući da se u HNS-u moja uloga svela na pukoga administrativca, a želio sam se ponovno baviti nogometom. Međutim, u Dinamu sam nakon nekog vremena izgubio osjećaj da to što mogu pružiti dugoročno ima smisla. Jednostavno, kada sam vidio da moje ideje ne padaju na plodno tlo, sporazumno smo se razišli. Nisam zbog plaće ili statusa želio biti fikus - dodao je Jozak.

A rastanak s HNS-om?

- Sa Šukerom sam imao korektan odnos, ali sam se u HNS-u počeo pretvarati u činovnika, što mi nikako nije odgovaralo, a usto bio sam označen kao Mamićev nosač ceduljica, nekakav šaptač izbornicima, što je bilo praćeno mojim diskreditiranjem u medijima, premda sam držao predavanja na dvadesetak europskih stručnih skupova. Jednostavno, u HNS-u se više se nisam dobro osjećao - nastavlja Jozak.

A odnos s Čačićem?

- I on je bio podlegao toj slici stvorenoj o meni, pa sam se svojevoljno distancirao. O Čačiću kao izborniku danas bih puno opreznije iznosio svoje mišljenje nego prije dvije godine. Nadam se i vjerujem da će hrvatsku reprezentaciju ipak odvesti na SP - zaključio je Jozak, koji u Legiju u stožer vodi Deana Klafurića, Krešimira Šoša i Ivana Kepčiju.     

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije