Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADI VATRENI

Ivanušec: Tek sad shvaćam kako se za utakmice pripremaju svjetski igrači

Utakmica četvrtfinala Europskog U21 prvesntva između Španjolske i Hrvatske
Sanjin Strukic/PIXSELL
09.06.2021.
u 15:30

– Tu su igrači poput Sterlinga, Kanea... Slična je razina pripreme, ali sada vidim kako se za takve utakmice pripremaju svjetski igrači, to je velika škola. Puno mi znači što sam ovdje – ističe Ivanušec.

Varaždinac Luka Ivanušec (22) bio je najmlađi debitant u hrvatskoj reprezentaciji od svih igrača s Dalićeva popisa za Europsko prvenstvo. Debitirao je još kod izbornika Čačića u siječnju 2017. godine na turniru u Kini s 18 godina, jedan mjesec i 15 dana. Tada je još bio igrač Lokomotive.

Ivanušec je poziv za Euro 2020. zaslužio blistavom sezonom u Dinamu, ali i izvrsnim nastupima u dresu mlade reprezentacije. Kako vidi svoju konkurenciju u momčadi i svoju ulogu?

– Vrhunski igrači, vrhunski nivo, svi igraju u velikim klubovima. Točno sam to ovdje očekivao. Moja uloga? Treniram, radim, a ostalo je na izborniku – kazao je Ivanušec te na pitanje o svojoj poziciji u momčadi naglasio:

Spreman sam za svaku situaciju bude li trebalo uskočiti. Ja sam ovdje prvi put, ispred mene su igrači koji su ovdje jako dugo, napravili su velike stvari i izgradili svoja imena. Odluka je na izborniku, zaista ne mogu govoriti o tome hoću li dobiti priliku ili ne.

Na spomenutom turniru u Kini postali ste najmlađi strijelac u povijesti vatrenih postigavši pogodak domaćinu Kini s Marcellom Lippijem na klupi. Kakva su sjećanja na te dane?

Naravno da se sjećam turneje u Kini, bili su tamo i Livaković, Barišić, Juranović... Ovo je druga priča, ovo su ipak pripreme za veliko natjecanje i to se osjeća. Ne mogu vjerovati da su već prošle četiri i pol godine.

Koliko vam pomažu stariji igrači poput Milana Badelja?

– Sjajan je čovjek i igrač, daje nam savjete, svaka mu čast. Ima puno iskustva. Gvardiol i ja pričamo o tome. Badelju je nemoguće uzeti loptu, pravi je nogometni doktor koji ima rješenje za svaku situaciju – odgovara Ivanušec.

Izabrani ste u idealnu postavu Europskog prvenstva mladih. Jeste li umorni od duge klupske sezone i nastupa za mlade?

– Jako mi je drago zbog tog priznanja jer je na turniru bilo igrača koji već igraju u velikim klubovima i u najjačim ligama. Drago mi je da su moje igre prepoznate u takvoj konkurenciji. Ne mogu ni razmišljati o umoru dok sam na pripremama reprezentacije. Zamor postoji, ali ne osjećam ga, idemo dalje.

Igrali ste s Dinamom protiv Manchester Cityja u Ligi prvaka. Koliko je ta utakmica slična nadolazećoj s Engleskom?

– Tu su igrači poput Sterlinga, Kanea... Slična je razina pripreme, ali sada vidim kako se za takve utakmice pripremaju svjetski igrači, to je velika škola. Puno mi znači što sam ovdje – ističe Ivanušec.

Imate li tremu u reprezentaciji primjerice pokraj Luke Modrića? Jeste li posebno razgovarali s izbornikom Dalićem o vašem statusu?

– Bilo je treme na početku, ali dobro smo se uklopili, svi su nas prihvatili. Trema je svaki dan sve manja, puno razgovaramo i to nam pomaže da se lakše uklopimo. Lakše je iz dana u dan. Gledam kako se naši igrači pripremaju, pozdravimo se prije i nakon utakmice, volim gledati što rade i promatrati je li to drukčije nego u Dinamu. Izbornik mi je rekao da računa na mene i da moje vrijeme dolazi. Dodao je da samo nastavim tako raditi i da se ne trebam žuriti – zaključio je Ivanušec, treći najmlađi igrač u hrvatskoj reprezentaciji, iza Gvardiola (19) i Bradarića (21).

Zanimljivo, engleska mlada reprezentacija koja je u ožujku igrala protiv Hrvatske na Euru u Sloveniji nije dala A-vrsti ni jednoga igrača, a Dalić je pozvao spomenutu trojicu. Međutim, engleska reprezentacija na popisu za EP ima jednog igrača mlađeg čak i od Joška Gvardiola, 17-godišnjeg Judea Bellinghama iz dortmundske Borussije, te još četvoricu do 22 godine: Mounta (22), Sancha (21), Fodena (21) i Jamesa (21). Tako su Englezi po prosječnoj dobi od 24,81 godinu druga najmlađa reprezentacija na Europskom prvenstvu. Tek nešto mlađa je Turska s prosjekom od 24,58 godina. Hrvatska je na 15. mjestu s prosjekom godina 27,27, a najstarija reprezentacija na Euru je Belgija s prosjekom od 28,73 godine.

Najmlađi nogometaš koji je za hrvatsku reprezentaciju igrao na velikom natjecanju bio je tadašnji igrač Intera Mateo Kovačić na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu. Imao je tada 20 godina, jedan mjesec i šest dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije