Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTOK RODEŠ:

Ne mogu biti sretniji nego što jesam, napravio sam ono po što sam i došao

Istok Rodeš
Foto: Pixsell
06.03.2016.
u 12:00

Dvadesetogodišnjem Varaždincu Istoku Rodešu pošlo je za rukom nešto u čemu nisu uspjeli ni naši skijaški velikani Janica i Ivica Kostelić. Nakon bronce u kombinaciji, Rodeš je u Sočiju postao i svjetski juniorski prvak u slalomu.

– Cilj mi je bio biti među tri u kombinaciji i pokušati pobijediti u slalomu. Ne mogu biti sretniji nego što jesam, napravio sam ono po što sam i došao. Danas sam skijao dobro, osobito u prvoj vožnji, pa je u drugom laufu bilo najvažnije sve odraditi mirno – izjavio je novopečeni svjetski prvak.

Deveta medalja sa SP-a

Da sve bude slađe, hrvatski trijumf prisnažio je 19-godišnji Elias Kolega koji je u istoj utrci osvojio broncu pa Hrvatska sada ima devet medalja s juniorskih svjetskih prvenstava. A njih su dosad osvajali Janica Kostelić (srebro i bronca), Ana Jelušić (srebro, bronca), Nika Fleiss (srebro) i Ivica Kostelić (bronca).

Upravo je Kostelić, prije 19 godina, osvojio prvu hrvatsku medalju, i to broncu u kombinaciji, a Rodeš je ovo zlato osvojio baš na skijalištu na kojem je Ivica osvojio svoju posljednju medalju i baš u simboličnom trenutku, kada Ivica zatvara korice blistave karijere.

– Za nas je ovo planetarni uspjeh i dokaz o isplativosti ulaganja u skijanje. Na istom natjecanju Andrea Komšić bila je 11., Samuel Kolega u svom je debiju u Svjetskom kupu bio 43., dok je Ida Štimac na Topolinu bila druga. Sve su to fantastični rezultati, imamo vrlo nadareni naraštaj, i ako budemo imali podršku i dalje, hrvatsko skijanje sve će nas veseliti i u godinama koje dolaze – istaknuo je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić.

Rodešovo zlato ima i dodatnu vrijednost jer će, po pravilima FIS-a, kao svjetski juniorski prvak imati pravo nastupa na završnici Svjetskog kupa u St. Moritzu.

A na završnici, već drugi put zaredom, neće biti Ivice Kostelića (36) kojeg je Rodešov uspjeh zatekao u Kranjskoj Gori i jako obradovao:

– Istok već nekoliko godina postiže obećavajuće rezultate i kao takav je predvodnik onih koji dolaze i mi se u Hrvatskoj imamo čemu nadati. On i Elias su nas sve učinili jako ponosnima. Osim toga, njihovi rezultati dokaz su da se s mlađima jako dobro radi. To je neka vrsta ostavštine i mojeg naraštaja koju je Savez uspio realizirati.

Ključan je prijelaz u seniore

Što po bivšem svjetskom seniorskom prvaku ovo juniorsko zlato sada znači za budućnost hrvatskog skijanja?

– Ovo je znak da je spreman za najveće dosege, ali hoće li će se oni i dogoditi ovisit će o nizu faktora kao što su dobar rad, sportska sreća, ali i o tome hoće li na prijelazu iz juniorskog u seniorsko skijanje imati sreće s ozljedama. Znate i sami da je bilo svjetskih juniorskih prvaka koji su se izgubili u seniorskom skijanju i silno se nadam da se to Istoku neće dogoditi.

Kad je to Ivica spomenuo odmah smo se sjetili Slovenca Matica Skubea koji je 2007. bio svjetski prvak u slalomu ispred Marcela Hirschera. Nakon toga Hirscher je postao najbolji skijaš današnjice i upravo je osvojio svoj peti veliki globus, a Skubeu je u Svjetskom kupu najbolji rezultat 12. mjesto u slalomu.

>> Istok Rodeš osvojio zlato, Hrvatska prvi put ima juniorskog svjetskog prvaka!

Komentara 1

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
16:12 06.03.2016.

Dečko je strašan potencijal i velika domoljubna nada za naše skijanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije