Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u ragbiju

I Hrvati na finalu! Južna Afrika uvjerljivo stigla do naslova

Hrvati na finalu SP-a u ragbiju
Foto: Privatni album
1/7
03.11.2019.
u 00:22

Bio je to treći finale za južnoafričku reprezentaciju i njihov treći trijumf, čime su se izjednačili s Novim Zelandom, do sada najuspješnijom reprezentacijom s tri naslova

Ragbijaši Južnoafričke Republike po treći su put osvojili naslov svjetskih prvaka, nakon što su u devetom finalu Svjetskog prvenstva, odigranom na stadionu u japanskom gradu Yokohami, pobijedili Englesku s 32:12 (12:6).

Bio je to treći finale za južnoafričku reprezentaciju i njihov treći trijumf, čime su se izjednačili s Novim Zelandom, do sada najuspješnijom reprezentacijom s tri naslova.

Za JAR 90 posto navijača

Južnoafrička Republika prva je reprezentacija koja stigla do svjetskog trona nakon što je doživjela poraz u grupnoj fazi natjecanja, a pobijedio ih je Novi Zeland, koji je Engleska nadigrala u polufinalu.

– Na stadionu je bilo 70.000 navijača, a 90 posto ih je navijalo za JAR. Iz Hrvatske je došlo 11 navijača i bili smo atrakcija u kockastim dresovima. Gledali smo oba polufinala i finale i najčešće su nam prilazili navijači iz Australije i Novog Zelanda, koji imaju veze s Hrvatskom – rekao je Većeslav Holjevac, glavni tajnik Hrvatskog ragbijaškog saveza.

Kako je bilo organiziramo Svjetsko prvenstvo u zemlji koja nema baš nekakvu veliku tradiciju u ragbiju?

– Sve je bilo na visokom nivou. Organizacija je bila takva da se nijedna reprezentacija, koliko smo čuli, nije požalila ni na najmanji detalj. Od smještaja, hrane, transporta, uljudnih domaćina. Sve je bilo za pet. Japanci, kada nešto organiziraju, onda to mora biti sto posto precizno. Ne sumnjam da će tako biti i na Igrama sljedeće godine u Tokiju – istaknuo je Holjevac.

Hrvatska bi izgubila s 0:150

Atmosfera na finalu?

– Super. Navijalo se, pjevalo cijelu utakmicu. Prvo poluvrijeme bilo je jako uzbudljivo i neizvjesno, a onda su Južnoafrikanci u drugom dodali gas i potpuno nadigrali Engleze koji su bili favoriti, pogotovo nakon što su u polufinalu nadigrali Novi Zeland. Atmosfera i popratni sadržaji bili su gotovo na nivou jednog Super Bowla – istaknuo je Holjevac.

Kako bi danas Hrvatska prošla u srazu s novim svjetskim prvacima?

– Uh, bilo bi jedno 150:0 za Južnu Afriku – rekao je Holjevac.

Južnoafrikanci su nastavili tradiciju osvajanja trofeja Webba Ellisa svakih 12 godina. Prvi su osvojili u svom prvom sudjelovanju na svjetskim prvenstvima, 1995. godine, kad su bili domaćini Svjetskog prvenstva, a u finalu odigranom u Johannesburgu pobijedili su Novi Zeland s 15:12 u produžetku, uz nazočnost tadašnjeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele koji je predao pobjednički pehar legendarnom kapetanu Françoisu Pienaaru.

Sljedeći naslov osvojili su 2007. godine na Stade de Franceu u St. Denisu, kad su u finalu nadigrali Englesku s 15:6.

Siya Kolisi, prvi tamnoputi kapetan u povijesti južnoafričke reprezentacije, sa suigračima je zaradio čast da po treći put u zelenom dresu “Springboksa” podigne trofej Webba Ellisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije