Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HVALA, MARIO!

Nitko kao Mandžukić: Ovo je pošlo za rukom samo hrvatskom ratniku

SP 2018, Hrvatska - Engleska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
04.09.2021.
u 21:34

U povijesti nogometa samo su petorica igrača bili strijelci u finalu SP-a i finalu Kupa/Lige prvaka: Gerd Müller, Zinédine Zidane, Zoltán Czibor, Ferenc Puskás i – Mario Mandžukić

U povijesti nogometa 21 igrač bio je strijelac u polufinalu i finalu Svjetskog prvenstva. Među njima su neki od najvećih nogometnih celebrityja poput Brazilaca Pelea, Vave i Ronalda, Talijana Rossija, Francuza Zidanea..., ali i dvojica Hrvata; Ivan Perišić i – Mario Mandžukić.

POGLEDAJTE VIDEO:

U povijesti nogometa samo su petorica igrača bili strijelci u finalu SP-a i finalu Kupa/Lige prvaka: Gerd Müller, Zinédine Zidane, Zoltán Czibor, Ferenc Puskás i – Mario Mandžukić.

U finalu čak i – autogol

I da bi bio posve drugačiji od ostalih, čemu je oduvijek težio, jedini koji je u finalu Svjetskog prvenstva zabio gol i autogol je, naravno, Mario Mandžukić.

Jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena Mario Mandžukić (35) objavio je kraj karijere. Mandžo je, ne sumnjajte, i dalje spreman kao gladijator, Mandžo i dalje može trčati kao dugoprugaš, Mandžo bi s lakoćom revitalizirao svoj golgeterski instinkt, ali Mandži se jednostavno više – ne da.

Na leđima je 35 godina, neki njegovi sportski vršnjaci poput Usaina Bolta već su odavno u mirovini, neki poput Rafaela Nadala ušli su u ‘sudačku nadoknadu’ karijere, dok je Mandžo nakon epizode u Milanu, u kojoj ga je omela ozljeda, cijelo ljeto vagao i napokon prelomio – dosta je!

Iza sebe je ostavio bogatu riznicu trofeja i priznanja, čija je vrijednost teško dostižna, ali prva asocijacija na Mandžu nikada neće biti nijedan pehar, medalja ili diploma, nego njegov ratnički pristup, požrtvovnost, žustrina, nepokolebljivost. Mandžo je uvijek i za svaku momčad igrao ne bježeći od izazova i punoga srca, navijači su ga u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji obožavali, a ponajveći svjetski treneri, Magath, Heynckes, Simeone, Allegri, za njega su plaćali bogatstva.

Naravno, Mandžo nije bio samo neslomljiv karakter i karizmatična osobnost, nego i hladnokrvni killer u najškakljivijim i najstresnijim situacijama. Mandžo je hladan kao špricer u Dinamovu dresu nokautirao Ajax, za Atlético je zabijao Real Madridu, za Bayern je slomio Borussiju u finalu Lige prvaka, a za Hrvatsku je postigao najvažniji gol u povijesti reprezentacije, Englezima u polufinalu Svjetskog prvenstva u 109. minuti: lukavo prikradanje iza leđa Stonesa, gromovita ljevica u suprotni kut vratar Pickforda, urlik ratnika, stisnuta šaka i rušenje meksičkog fotoreportera u neobuzdanome slavlju! To je bilo Mandžino remek-djelo, njegov gol života, njegov, rekao bi Oliver, trag u beskraju. Taj gol izbornik Hrvatske trebao bi, umjesto motivacijskoga govora, puštati svojim igračima uoči svake utakmice. Vidiš Mandžu, naježiš se i – letiš po travnjaku!

Ostala je pustoš

Mario se nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji oprostio od reprezentacije. Iza sebe je ostavio 33 pogotka za Hrvatsku u 89 nastupa, ali iza njega je ostala i pustoš, zgarište od hrvatskoga napadačkoga arsenala. Nikada ni za jednim igračem nismo toliko žalili, nitko nam nije toliko nedostajao kao taj slavonskobrodski ratnik i egzekutor, centarfor koji je to iznemoglosti terorizirao suparničke braniče i pritom neumoljivo zabijao.

Hrvatska je danas usred kvalifikacija za SP, u kojima joj kronično nedostaje napadač-golgeter. Pa kad smo već kod toga, samo jedan naš igrač postigao je dvoznamenkasti broj (10) pogodaka u tim kvalifikacijama. Ne, nije Šuker, nego pogađate – Mandžukić.
Hvala ti, Mandžo, za sve! Za svaki požrtvovni sprint, svaki onaj oštri klizeći, svaki ožiljak, svaku modricu i za svaki, baš svaki gol! Englezi su te zapamtili...

11.07.2018., stadion Luznjiki, Moskva, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., polufinale, Hrvatska - Engleska. Mario Mandzukic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Agramer000
Agramer000
22:42 04.09.2021.

Igračina!

MI
Mikiboy
08:17 05.09.2021.

Hvala ti Mario za sve. Legenda. Sretnooooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije