Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Horvat izabrao rukometaše za EP

Hrvatski izbornik objasnio zašto je izabrao Glavaša i zašto nema Karačića

Hrvatska rukometna reprezentacija odradila trening u Poreču
Sasa Miljevic/PIXSELL
31.12.2021.
u 19:01

Pored izbornika u stručnom stožeru bit će, među ostalima, Ivano Balić kao trener, Miljenko Rak kao kondicijski trener te Igor Vori kao direktor

Hrvoje Horvat, izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije, odredio je 18 igrača za završne pripreme za Europsko prvenstvo koje 13. siječnja počinje u Mađarskoj i Slovačkoj. Tih 18 igrača ujedno će i putovati u Segedin gdje igramo utakmice prvog kruga protiv Francuske, Srbije i Ukrajine.

– Za prvi krug možemo prijaviti 20 igrača. Uz ovih 18, za prvi krug ću prijaviti sigurno Marina Marića, kružnog napadača. Tko će biti dvadeseti, vidjet ćemo ovisno o situaciji. Ne daj Bože da netko mora otpasti zbog ozljede ili koronavirusa – istaknuo je izbornik Horvat.

Malo me brine Srna

Popis od 20 imena za prvi krug Horvat će potvrditi nakon Croatia kupa koji se igra od 6. do 8. siječnja u Osijeku.

– Ne znam što će biti sa Srnom. Nije igrao protiv Slovenije jer ga je boljela glava, grlo, imao je temperaturu. Svi bi rekli da je u pitanju COVID-19, ali PCR test pokazao je da je negativan. Vjerujem da je ipak riječ o nekakvoj prehladi ili gripi – istaknuo je Horvat.

Vratari?

– Odlučio sam se za Pešića ispred Šege jer ne mogu imati dva prva vratara. Kao drugo rješenje tu je Šunjić, a kao treći mladi Mandić. U pričuvi je Pilipović koji ima pravo braniti za Hrvatsku tek od drugog kruga. Naime, kako je prije branio za Austriju, morale su proći dvije godine nakon promjene državljanstva, a taj rok istječe 20. siječnja. Opet, ako će ova trojica zadovoljavajuće braniti u prvom krugu, onda nema potreba da mijenjam – rekao je izbornik.

Na krilima su očekivano Mandić i Mihić lijevo te Čupić desno. No, veliko iznenađenje je Filipo Glavaš na desnom krilu, dečko koji ove sezone igra u slovenskom Trebnju.

– Napravio sam test s vratarima, sva trojica ocjenjivala su šuteve s desnog krila i to ocjenama od 1 do 3, a u ocjene su ulazile težina i raznovrsnost šuta. Kada su se zbrojile sve ocjene, tu je Glavaš bio najbolji, ispred Čupića i Matanovića – naglasio je izbornik.

U odnosu na zadnje EP na kojem smo osvojili srebro, promijenili ste dva kružna napadača. Nema Marića i Muse, ostao je samo Šipić kojem su pridodani Šušnja i Grahovac.

– Dobro, Marić je spreman uskočiti ako nešto krene naopako. S njim sam razgovarao i spreman je pomoći kad god treba. Šipić je tu prije svega zbog sjajne igre u napadu, a Šušnja i Grahovac trebali bi svojom visinom biti važni kotačići u obrani.

Među srednjima tu su pouzdani Duvnjak i Cindrić, ali nema Karačića?

– On je u pričuvi. I s njim sam razgovarao i prihvatio je takvu ulogu i bit će na raspolaganju kada ga pozovemo, bude li trebalo. Tu je Gadža zbog igre sedam na šest jer se odlično razumije s pivotima, posebice sa Šipićem jer su dugo igrali zajedno u Nexeu, pa zatim u PPD Zagrebu – objasnio je svoj izbor Hrvoje Horvat.

Nitko ne "glumi" Francusku

Kod desnih vanjskih nije bilo nikakve dileme, tu su Martinović i Šebetić, a na lijevoj strani napada imamo tri klasična šutera – Jaganjac, Mamić i Srna. Sva trojica iskazala su se ove sezone u svojim klubovima.

Hrvatska će do početka Europskog prvenstva uz treninge u Osijeku odigrati dva susreta u okviru Croatia Cupa. 6. siječnja u 16.45 sati igrat će protiv Bosne i Hercegovine, a dva dana poslije, 8. siječnja, u istom terminu s Rusijom. Obje te zemlje sudionice su europske smotre u Mađarskoj i Slovačkoj.

– Te utakmice su nam posljednja provjera uoči početka EP-a i susreta protiv Francuske. Nijedna od te dvije reprezentacije ne može nam "glumiti" Francusku, jer Francuska igra svoj stil. Kako je Francuska izrazito moćna fizički, možda je dobro da s njima igramo prvu utakmicu. Jer, njihova fizička snaga dolazi do izražaja kako turnir odmiče i u prvim utakmicama nikad nisu išli sto posto. To bi trebala biti naša prednost. Naravno, moramo i mi nešto odigrati da bismo ih pobijedili – priča Horvat.

Na kraju ostaje činjenica da ste dobro pomladili reprezentaciju u odnosnu na Europsko prvenstvo 2020, a treba nam dobar rezultat na EP-u, pogotovo nakon kikseva na SP-u u Egiptu i u kvalifikacijama za OI?

– Istina, osvježili smo reprezentaciju, ali daleko do toga da ne idemo po dobar rezultat. Bude li sve po planu, igrat ćemo u drugom krugu – zaključio je Horvat.

>> Pogledajte i video

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
23:14 31.12.2021.

Odreći se Karačića nije baš dobar potez.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije