Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zika panika se širi

Biciklist odustao od Rija zbog trudne supruge

Eastern Conference's Pau Gasol, of the Chicago Bulls, eyes the ball during first half NBA All-Star Game basketball action in Toronto on Sunday, February 14, 2016. THE CANADIAN PRESS/Mark BlinchMARK BLINCH Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/5
05.06.2016.
u 23:42

– Da moja supruga nije trudna, vjerojatno bih nastupio. Da pokušavamo dobiti dijete tek sada, onda bismo vjerojatno to činili šest mjeseci nakon Igara

Američki biciklist Tejay van Garderen povukao je potez koji bi mogao biti zamašna gruda u lavini koja bi mogla uslijediti. Dotični je upravo odustao od nastupa na Olimpijskim igrama. Van Garderen je to učinio zbog straha od zaraze virusom Zika, koji nije toliko opasan za sportske izvedbe sportaša koliko za njihovo potomstvo.

A ovaj američki sportaš ima suprugu koja je trudna i koju bi potencijalno ugrozio nakon povratka iz Rija. Zapravo, ugrozio bi plod njihove ljubavi jer virus Zika može uzrokovati mikrocefaliju, bolest koja može prouzročiti rađanje djece s neprirodno malom glavom i nepotpuno razvijenim mozgom.

Ne želimo riskirati

– Da moja supruga nije trudna, vjerojatno bih nastupio. Da pokušavamo dobiti dijete tek sada, onda bismo vjerojatno to činili šest mjeseci nakon Igara, no s obzirom na to da je beba u njezinu trbuhu, ne želimo ništa riskirati.

Tako bi mogli postupiti i drugi sportaši čije su supruge trudne jer Brazil je postao epicentrom ove zarazne bolesti koju prenose komarci, ali se može prenijeti i seksualnim kontaktima.

Uostalom, zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i preporučila trudnim ženama da ne idu u takve zemlje što znači da je svim trudnim navijačicama najbolje ostati kod kuće. Baš kao i onim sportašicama koje, kao što se to nekad činilo u SSSR-u i DDR-u, rani stadij trudnoće koriste kao legalni doping koji se događa zbog pojačanih hormonalnih aktivnosti u organizmu.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje seksualnim partnerima trudnih žena da se maknu iz područja koja su zahvaćena zarazom tim virusom i da potom prakticiraju siguran seks, odnosno da od njega neko vrijeme apstiniraju.

A apstinirati od Igara mogli bi i tenisačica Serena Williams, košarkaš Pau Gasol, ali i nogometašica Hope Solo, a svoj nastup već su otkazala petorica vrhunskih svjetskih golfera, među njima i jedan igrač iz Australije čiji je nacionalni olimpijski odbor odlučio svojim sportašima podijeliti specijalne antivirusne kondome.

Od odlaska u Rio ovog ljeta odustali su i neki zaposlenici američke televizijske kuće NBC, vlasnika ekskluzivnih televizijskih prava na OI.

WHO će odlučito o Igrama

Prošli je tjedan skupina od 200 svjetskih zdravstvenih eksperata preporučila da se OI otkažu ili premjeste zbog virusa Zika. No, WHO je na to tada odgovorio da takav potez nije alternativa međunarodnom širenju virusa Zika.

S obzirom da se u Brazilu rodilo već 1300 beba s oštećenjima mozga, čelnica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan naložila je svojim inspektorima da još jednom ispitaju opravdanost zahtjeva da se Igre otkažu ili premjeste.

>>WHO sazvao poseban odbor za ocjenu opasnosti od Zika virusa u Brazilu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije