Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE MU LAKO

Ademiju su male šanse, zadnja žalba za doping prošla je prije deset godina

07.05.2014., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski nogometni kup, finale, 1. utakmica, GNK Dinamo - HNK Rijeka. Arijan Ademi, Ivan Mocinic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
22.11.2015.
u 17:35

Da je isti prekršaj Ademi napravio prije dvije godine, dobio bi maksimalno dvije godine kazne. No, 1. siječnja donesen je stroži kodeks

Da je Arijan Ademi bio pozitivan prošle godine, najveća moguća kazna bila bi dvije godine. Na žalost veznjaka Dinama, od 1. siječnja 2015. godine na snazi je novi kodeks po kojem je kazna za prvi prekršaj četiri godine, a ako se ponovi, osam godina. Novi kodeks predložen je u Johannesburgu 2013. godine. No, da bi stupio na snagu nije bio dovoljan samo potpis Svjetskog antidopinškog saveza (WADA). O donošenju novog kodeksa potrebni su bili potpisi nacionalnih olimpijskih odbora, međunarodnih sportskih saveza i nacionalnih sportskih saveza. Na kraju je WADA za novi kodeks sakupila 650 potpisa!

Uefa ima najstrože kontrole

Dakle, svi oni koji misle da WADA samostalno odlučuje, debelo su u krivu. Zanimljivo je da se revizija kodeksa ne događa često. Prijašnje revizije dogodile su se 2004., pa 2009. i sada 2015. godine.

Najžešći zagovornik novog kodeksa bio je Svjetski atletski savez koji je imao veliku podršku Svjetskog i Europskog nogometnog saveza, ali i Svjetskog biciklističkog saveza. Uostalom, Fifa je prva uvela kontrolu na doping, na Svjetskom prvenstvu 1966. godine, a kontrola je prvi put na nekom nenogometnom natjecanju provođena 1968. godine, na Olimpijskim igrama u Meksiku. Možda u Svjetskom atletskom savezu ima najviše korištenja dopinga kada je riječ o poznatim sportašima (Tyson Gay, Justin Gatlin, Asafa Powel, Marion Jones...), ali Europski nogometni savez je najrigorozniji kada je riječ o kontrolama sportaša. Uefa uoči svakog europskog prvenstva obiđe sve kampove reprezentacija, od svakog igrača uzimaju se uzorci ne samo urina nego i krvi. No, i za vrijeme samog natjecanja rade kontrole.

Može li se Ademiju smanjiti kazna? Može, ali poznavajući strogost antidopinške kontrole Uefe, to će ići jako teško, jer su dobro razmislili prije donošenja odluke. Oni se strogo drže odredbe 2.1 kodeksa koja kaže da je za svako uzimanje nedopuštenih sredstava sportaš sam odgovoran. Dakle, po njihovu zaključku, Ademi je itekako znao što i kada uzima. Ademi se sada može žaliti samo Sportskom sudu u Lausanni, ali ne postoji primjer u posljednjih dvadeset godina da je netko dobio u Lausanni spor protiv WADA-e. Uostalom, odlazak u Lausanne nije nimalo jeftin. Samo za žalbu treba izdvojiti 10. 000 eura.

Je li kazna mogla biti manja od četiri godine? Mogla je. Četiri godine je početna kazna za prvi prekršaj. Moglo se dogoditi da Ademi bude kažnjen s manje godina, ako se utvrde olakšavajuće okolnosti, ali Uefa je rekla svoje. Čak mu je izašla i ususret i saslušala ga, što nije čest slučaj.

Gatlin najveći prijestupnik

Najveću kaznu do sada, a da se još natječe, dobio je američki sprinter Justin Gatlin. On je 2001. bio pozitivan pa je dobio dvije godine kazne. Vratio se na staze i osvojio zlatnu medalju u utrci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine.

No, ponovno je uhvaćen 2006. pa je dobio osam godina zabrane nastupanja. Kasnije je kazna smanjena na četiri pa je na OI u Londonu 2012. osvojio broncu na 100 metara. Na dva posljednja svjetska prvenstva, u Moskvi 2013. i Pekingu 2015. osvojio je ukupno četiri brončane medalje. Kada je prvi put uhvaćen u dopingu, imao je 19 godina, a drugi put 24 godine. Danas, u 33. godini, još trči i osvaja medalje.

>> Arijan Ademi pozitivan na steroid koji koriste i veterinari!

Komentara 8

MR
MRUDante
17:50 22.11.2015.

Zanimljivo kao i severinina svadba.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:12 22.11.2015.

Meni cijela priča ni jasna iz više razloga. Kao prvo, Ademi kak i svi ostali profići more bit testiran nakon svake tekme i on to jako dobro zna ?! Kao drugo, nogometašima više leže one supstance tipa "kapi za nos" pa mi pogotof ni jasno kaj bi on s čistim bilderskim preparatom ?! Kao treće, to se nemre nabavit na kiosku pa je tek tu nejasno tko je blesav u cijeloj priči? U svakom slučaju nevjerojatno.

DO
dommar36
18:08 22.11.2015.

sramota kako su unistili decka....strasno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije