Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROFEJNI TRENER

Aco prognozira: Ne iskaže li Cibona šutersku i atletsku moć, prvak je Zadar

Predavanje Aleksandra Petrovića na Liburnija kupu u Opatiji
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
05.06.2022.
u 16:00

Treću finalnu utakmicu najavljuje Aleksandar Petrvorić koji je kao trener bio prvak i s Cibonom i Zadrom. Kao trener Aco je sa Zadranima osvojio naslov prvaka 2008. pobijedivši u finalu doigravanja Split s 3-2, a s Cibonom je osvojio pet trenerskih naslova prvaka Hrvatske, a peti je 1998. osvojio protiv Zadra

Nakon zagrebačkih 1-1, Zadar i Cibona sljedeće dvije utakmice finala doigravanja odigrat će u zadarskom Višnjiku. A treća utakmica (u 20 sati) bit će neka vrsta skretnice jer onaj tko povede s 2-1 imat će dvije meč-lopte jer se finalna serija igra na tri pobjede.

Da bismo u ovoj prilici izbjegli sasvim logičnu trenersku konfekciju (hvaljenje suparnika u funkciji mobiliziranja vlastitog sastava), obratili smo se treneru koji je i s Cibonom i Zadrom bio prvak Hrvatske. A riječ je o Aleksandru Petroviću, bivšem izborniku Hrvatske, BiH i Brazila, koji sa zanimanjem prati završnicu HT Premijer lige.

Evo kako je Aco vidio prve dvije utakmice:

– Možemo reći da je Zadar u seriju ušao u boljem ritmu i boljem natjecateljskom stanju jer je i u tri utakmice polufinala sa Splitom podizao formu i čeličio se. I to je rezultiralo i pobjedom u prvoj utakmici. S druge strane, Cibona nije uspjela nametnuti svoj atletizam, igrati agresivnije s više pritiska i umaranja suparnika, ali je unatoč tome dobila drugu utakmicu. I zato Cibona, nakon prve dvije utakmice, može biti zadovoljnija omjerom 1-1 nego Zadar koji je imao lijepu priliku da meč-loptu izbori već u Zagrebu.

03.07.2021., Spaladium Arena, Split - Kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, Brazil - Meksiko. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Što možemo očekivati u dvije zadarske utakmice?

– Ako Cibona želi vratiti prednost domaćeg terena, morat će u jednoj od dvije zadarske utakmice imati ludu šutersku večer. Ako toga ne bude i ako se ne bude vidio atletizam na djelu, ta Cibonina mladost i rastrčanost, onda je izvjesno da će Zadar ponovo biti prvak. Uostalom, Zadrani imaju igrače poput Mavre i Cartera koji znaju kako se osvajaju trofeji, a s obzirom na skraćenu rotaciju, Helbich ima manje dvojbi kako voditi utakmicu od Cibonina trenera Okorna.

S obzirom na to kako je dobro igrao cijelu sezonu, mnogi se za najvišeg igrača ove serije (216 cm), Cibonina centra Danka Brankovića pitaju zašto nije značajniji faktor u Ciboninoj igri. Je li to zbog toga što su i Gorica, a dobrim dijelom to čini i Zadar, igrali s lažnim peticama?

– U takvim situacijama, kada suparnik ne igra s klasičnim centrom, premda nije petica, Prkačin se bolje snalazi na toj poziciji. A s obzirom na to da Prkačin nema vanjski šut, Cibonin trener počinio bi samoubojstvo kad bi njih dvojicu držao istovremeno u igri.

U prvoj utakmici finala Prkačin je promašio dvije otvorene trice tako da je promašio cijeli obruč ("airball") pa u drugoj koš s trice nije ni pogledao. U čemu je njegov šuterski problem?

– Kao što rekoh, Roku je lakše kada igra peticu nego četvorku. Kao krilni-centar oni bi mogao otvarati reket, no ako ti protivnik okreće leđa kao što to čini Bursać, onda je reket odveć gužvovit i Gegić i Cibonin Drežnjak ne mogu dovoljno često prodirati na koš. Kada se sjetim kako je Prkačin šutirao kada je kao kadet odveo Hrvatsku do naslova prvaka Europe, ovo je nešto drugačije. Očito je odlučio promijeniti mehaniku šuta i to nije ispalo najbolje pa će se svakog ljeta s time morati baviti. A mijenjati šut najteža je stvar u trenažnom procesu, to je sofisticirana materija.

30.05.2022., Kosarkaski centar Drazen Petrovic, Zagreb - HT Premier liga, prva utakmica doigravanja prvenstva Hrvatske za kosarkase, KK Cibona - KK Zadar. Martin Junakovic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

No zato se sjajnim šuterom s iste pozicije pokazao Zadrov Drežnjak (Dario).

– Da, on je serijom trica na Gripama omogućio Zadru da izbori finale, a bio je vrlo važan faktor i u Zadrovoj zagrebačkoj pobjedi nad Cibonom.

Kako bi atmosferski mogla izgledati nedjeljna (20 sati) treća utakmica finala?

– Ja vjerujem da će u nedjelju u Višnjiku biti između četiri i šest tisuća gledatelja, a ako Zadrani dobiju, onda će u utorak biti puna dvorana. Zada je lako zapaljiv kada je u pitanju košarka. Svi gradski i klupski nesporazumi padaju u vodu kada se počne igrati za trofeje.

A oba kluba su u nezavidnoj financijskoj situaciji, naročito Cibona.

– Ako u klubu, nekoliko dana prije početka finalne serije, predsjednik i direktor najave da odlaze, onda situacija sigurno nije laka. U Zadru je pak drugačija problematika, odnosno drugačiji odnos Grada i kluba. Kad je Cibona u pitanju, ili će ti fantomski investitori iskrcati novac ili će Cibona u stečaj. Ja sam konzervativan i ne vjerujem u priču da se klub može financirati kriptovalutama, no ako se i tako može spasiti klub, to bolje.

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
07:13 06.06.2022.

Aco prognozira: Ne iskaže li Cibona šutersku i atletsku moć, prvak je Zadar i ne iskaže li naša balkanska Hrvatska dužno poštovanje do šuterske i atletske moći prema NBA statistici novodobnog europskog Michaela Jordana sjajnog slovenca Luke Dončića, prvak je domoljubna balkanska košarkaška zatucanost umjesto za nas nedostižne NBA veličine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije