Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROVIZIJA 2022.

Ukrajina opravdala ulogu favorita i premoćno pobijedila, Konstrakta završila na petom mjestu

15.05.2022.
u 00:02

Za pobjedu na Eurosongu natjecalo se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Italija, koja je to osigurala pobjedom na Eurosongu 2021., kao i još četiri zemlje izravne finalistice: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka i Španjolska

Ukrajinska grupa Kalush Orchestra opravdala je ulogu favorita i uvjerljivo pobijedila na ovogdišnjem izdanju Pjesme Eurovizije, osvojivši 631 bod.  Drugo mejsto osvojila je Velika Britanija, treća je Španjolska, četvrta Švedska, a peta Srbija! 

Kao i u dvjema polufinalnim večerima, voditelji su svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman.

Za pobjedu na Eurosongu natjecalo se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Italija, koja je to osigurala pobjedom na Eurosongu 2021., kao i još četiri zemlje izravne finalistice: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka i Španjolska. 

U veliku završnicu Eurosonga 2022. nastupom u prvoj polufinalnoj večeri plasirale su se Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska, a nastupom u drugom polufinalu Belgija, Češka, Azerbajdžan, Poljska, Finska, Estonija, Australija, Švedska, Rumunjska i Srbija. Danas će za svoje favorite ponovno moći glasovati i gledatelji u Hrvatskoj, a galsove iz Zagreba čitat će voditelj Ivan Dorian Molnar. 

Tema mira u središtu je ovog izdanja Eurovizije. Službeni logo i slogan Eurovizije 2022. glasi The Sound of Beauty (hrv. Zvuk ljepote), a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Natjecatelji Eurovizije 2022. nastupaju na novom konceptu pozornice inspiriranom suncem, The Sun Within, koji se temelji na pokretima i svjetlu kinetičkog sunca.

TIJEK VEČERI: 

01:04 Ukrajina je pobijedila, dobili su uvjerljivo najviše glasova od publike 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

00:40. Gotovo je glasanje žirija, u vodstvu je Velika Britanija, slijede Švedska, Španjolska i Ukrajina. Sada slijede glasovi publike

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

00:38 Sljedeća zemlja je Ćeška, koja je 12 bodova dala Velikoj Britaniji, a posljednja Italija 12 bodova dala je Nizozemskoj. 

00:34 Finska je 12 bodova dala Švedskoj, A Velika Britanija Švedskoj. Švedska je s 12 bodova nagradila Španjolskoj, baš kao i Španjolska

00:31 Evo i našeg žirija! Javio se Ivan Dorian Molnar i 12 bodova dao Srbiji. Litva je 12-icom nagradila Ukrajinu, a Austrija Velikoj Britaniji 

00:29 Irski žiri maksimalnih 12 bodova dao je Španjolskoj. Slovenci su svojih 12 bodova dali Italiji. Gruzija je 12 bodova dala Velikoj Britaniji 

00:25 12 bodova iz Francuske ide Velikoj Britaniji, a Armenija je 12-icu dala Španjolskoj. a Crna Gora Srbiji! Rumunjski žiri 12 bodova daoo je Ukrajini 

00:22 I Danska je 12 bodova dala Grčkoj. Nakon što su glasale 24 zemlje u vostvu je Velika Britanija sa 178, slijedi Švedska sa 159, a treća Španjolska sa 133 boda. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

00:21 Latvija je 12 bodova dala Ukrajini, a Španjolska Azerbajdžanu. Švicarska je maksimum dala Grčkoj 

00:19 Islandskih 12 poena ide Švedskoj, a Cipar je 12 dao Grčkoj, što nije iznenadilo dvoranu 

00:17 Srpska voditeljica Dragana obukla se kao Konstrakta, a 12 bodova njena zemlja dala je Azerbajdžanu. U vodstvu je i dalje Velika Britanija sa 144 boda, slijedi Španjolska. 

00:15 12 iz Grčke ide Azerbajdžanu, a Moldavci su 12 dali Ukrajini. Bugari su 12-icom nagradili Grčku. 

00:14 Norveška je svoju 12-icu dala Grčkoj, a Izrael Švedskoj. Maksimum iz Poljske ide Ukrajini! 

00.12 Zanimljivo, 12 bodova Britancima dali su i Nijemci, ali i Belgijanci. Velika Britanija je uvjerljivo prva sa 100 bodova 

0010 Velika Britanija dobila je 12 bodova i od Azerbajdžana, a Portugal je svoju 12-icu dala Španjolskoj 

00:08 12 bodova iz Albanije ide Italiji, a Estonija je maksimum dala Švedskoj 

00:06 Španjolska je dobila 12 bodova i od Malte, a Ukrajina je svoju 12-icu dala Velikoj Britaniji 

00:04 12 bodova iz San Marina ide Španjolskoj, a isto su dobili i od Sjeverne Makedonije 

00:01 Kreće glsanje, ova bi Eurovizija mogla oboriti rekord u trajanju. Nizozemska je svojih 12 bodova dala Grčkoj

23:45 Voditelj Mika otpjevao je nekoliko svojih najvećih hitova u odličnom show programu

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

23:37 Nastupa legenda talijanske glazbe Gigliola Cinquetti, koja izvodi  "Non ho l'età (Per amarti)" , pobjedničku pjesmu Pjesme Eurovizije 1964. godine. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

23:23 Na pozornicu stiže grupa Måneskin koja premijerno izvodi svoji novi singl "Supermodel" 

23:16 Počelo je glasanje u Europi i Australiji. 

 

23:11 Nakon pobjede na estonskom izboru za Euroviziju Eesti Laul, Stefan Airepetjan, koji nastupa jednostavno kao Stefan, izabran je da predstavlja svoju zemlju s pjesmom "Hope". 24-godišnjak je pobijedio žestoku konkurenciju, uključujući nekoliko estonskih legendi Eurovizije, i postao favorit. Godine 2010. Stefan je bio finalist državnog pjevačkog natjecanja Laulukarussell. Zatim je 2020. godine okrunjen kao pobjednik nacionalnog ekvivalenta The Masked Singer, pod nazivom Maskis Laulja.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

23:07 Pretposljednja na pozornici je srpska pozornica Konstrakta o kojoj zaista sve znamo, a nama je posebno zanimljiva činjenica da nastupa u hrvatskim borosanama. Cijela dvorana ponovno plješće dok Konstrakta pjeva "Biti zdrava"! Hoće li "In Corpore Sano" na kraju slaviti? 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

23:03 Ochman je predstavnik Poljske koji s pjesmom "River" također nosi titulu jednog od favorita natjecanja i na kladionicama je zauzeo visoko mjesto. Krystian Ochman, koji nastupa samo svojim prezimenom, je iz Massachusettsa u Americi, ali je rođen u poljskoj obitelji. U kasnim tinejdžerskim godinama nakon završetka škole, Ochman se preselio u poljske Katowice kako bi studirao glazbu na sveučilištu. Međutim, tek kada se pojavio na The Voice of Poland stvari su se stvarno promijenile. Mentorirao ga je Michał Szpak, koji je predstavljao Poljsku na Euroviziji 2016., i osvojio je naslov The Voicea. Ochman, koji je svoj debitantski album objavio u studenom 2021., također je unuk poznatog poljskog tenora Wiesława Ochmana.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:57 I Velika Britanija je jedan od favorita ovogodišnjeg Eurosonga, a predstavlja ih Sam Ryder s pjesmom "Space Man". Ako ste na TikToku, velike su šanse da ste već naišli na Rydera. On je čovjek čije su ga obrade pop glazbe i moćni glas pretvorili u internetsku senzaciju tijekom pandemije, generirajući više od 100 milijuna lajkova i privlačeći oko 12 milijuna pratitelja, a među megazvijezdama koji su mu dali svoje odobrenje su Justin Bieber, Sia i Alicia Keys. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

22:55 Fantastična Laura Pausini podsjetila je na pjesmu "Volare" Domenica Modugna, koja je izvedena na Euroviziji, no nije pobijedila. 

22:50 Sheldon Hernandez, poznat pod umjetničkim imenom Sheldon Riley, predstavlja Australiju s pjesmom "Not the Same". Talentirani 23-godišnjak nastupio je u bijelom odijelu s dugačkim šlepom ukrašenim perjem i visokim potpeticama dok mu je lice prekrivala maska s kristalima koju je pri kraju izvedbe skinuo. Pjesma mladog kantautora "Not The Same" osvrt je na njegovo odrastanje koje nije bilo lako ni jednostavno. To je priča za koju nikad nisam mislio da ću je moći ispričati. Pisana prema sjećanjima djeteta kojem je sa šest godina dijagnosticiran Aspergerov sindrom. Odrastajući u državnim ustanovama, seleći se iz jednog doma u drugi, nesvjestan svoje seksualnosti, u vrlo religioznoj obitelji. S već zacrtanim putem da nikada neću pravilno razumjeti ili komunicirati s drugim ljudima, kazao je 23-godišnji filipinsko-australski izvođač najpoznatiji po nastupima u talent showovima poput "The Voice" i "America's Got Talent".

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:44 Švedska je još jedan od favorit na ovogodišnjoj Euroviziji, a predstavlja ih Cornelia Jakobs s pjesmom "Hold Me Closer". Zanimljivo je da je Cornelia tek iz trećeg puta uspjela doći do Eurosonga. Natjecala se na Melodifestivalenu, godišnjem natjecanju pjesama koje organiziraju švedski javni servisi Sveriges Television i Sveriges Radio 2010. i 2011. sa ženskom grupom Love Generation. Jakobs je godinama u glazbenim vodama, no tek joj je plasman za Eurosong donio prepoznatljivost u Švedskoj. Može se reći da joj je glazba u krvi jer je njezin otac Jakob Samuel član poznate rock grupe The Poodles.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:40 Predstavnici Moldavije su Zdob şi Zdub i Advahov Brothers s pjesmom Trenulețul. Zdob şi Zdub su bend koji je postao jednako poznat po svojim spektakularnim nastupima uživo, kao i po svojim zaraznim melodijama koje pjevaju. Bend postoji od 1994. godine, usavršavajući svoj zanat s gotovo stalnim rasporedom svirki, turneja i festivalskih nastupa, te je uspio izdati 10 albuma u tom procesu. Bendu su se u Torinu pridržili i braća Advahov: dvojica glazbenika koji su toliko popularni u Moldaviji da čak imaju i vlastiti narodni orkestar koji često svira na rasprodanim događanjima diljem svoje zemlje. Zdob şi Zdub & Advahov Brothers planiraju zajedno izdati cijeli album materijala.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:37 Islandski predstavnici su bend Systur kojeg čine sestre Beta, Sigga i Elín Eyþórsdóttir i pjesma "Með Hækkandi Sól". I Islanđani su svoju pjesmu otpjevali na materinjem jeziku. Prošle godine bili su favoriti i osvojili su četvrto mjesto u velikoj završnici. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:33 Grčku predstavlja Amanda Georgiadi Tenfjord s pjesmom 'Die Together'. Inače, Amanda je rođena u Norveškoj. Mama joj je Norvežanka, a otac Grk. Osim što se bavi glazbom uspješna je i studentica medicine koja je nedavno stažirala i u bolnici s COVID pacijentima. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:24 Predstavnik Belgije Jérémie Makiese, koji izvodi pjesmu "Miss You", lani je pobijedio na belgijskom The Voiceu, a usto je i talentirani nogometni golman - nedavno je potpisao ugovor za Excelsior Virton. Svoj nastup u finalu izborili su u drugoj polufinalnoj večeri. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

22:20 Azerbajdžan na Eurosongu predstavlja Nadir Rustamli s emotivnom baladom "Fade To Black". Nadir je postao poznat kada se natjecao u azewrbajdžanskoj verziji The Voicea. Od malih nogu voli glazbu, a klavir je pohađao u Glazbenoj školi Gulu Asgarov. Ima i diplomu poslovne administracije.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:16 Litvu je predstavila Monika Liu i Sentimentai. Monika iza sebe ima već tri objavljena albuma, a zanimljivo je i da protekle dvije sezone sudjeluje u litvanskoj verziji showa 'The Voice' u ulozi mentora.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:12 Njemačku na Euroviziji predstavlja njemačko-američki pjevač i reper Malik Harris s pjesmom "Rockstars".Malik je otkrio da ga je inspirirala obiteljska povijest i strast prema glazbi - njegov djed je bio operni pjevač, baka pijanistica, a tata svira nekoliko instrumenata.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:08 Idući su  predstavnici Ukrajine, sastav Kalush Orchestra. Najveći favoriti ovogodišnjeg izbora za pjesmu Eurovizije izveli su pjesmu 'Stefania' na ukrajinskom jeziku i izazvali goleme ovacije publike. Tijekom cijelog nastupa publika je bila na nogama, a gromoglasnim pljeskom na kraju izvedbe odali su počast Ukrajini. 

 

- Molim vas, pomozite Mariupolju - kazao je na kraju pjevač grupe Kalush Orchestra. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

22:04 Nizozemsku je predstavila 21-godišnja glazbenica Stien den Hollander javnosti poznata pod umjetničkim imenom S10. Izvele je pjesmu De Diepte na materinjem jeziku. Pjesma govori o dubinama s kojima se čovjek bori unutar sebe i svoje duše. Nizozemska predstavnica na pozornici se pojavila u potpuno prirodnom izdanju i bez teške šminke što nije uobičajeno za ovako veliko natjecanje. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

22:00 I Španjolska dobro kotira na kladionicama, a predstavlja ih pjevačica Chanel s pjesmom"SloMo"koja je i jedna od najgledanijih ovogodišnjih eurovizijskih pjesama na YouTubeu. Gledateljima u regiji je posebno zanimljiva jer njena pjesma podsjeća na pjesmu "Ekstravagantno" srpske folk pjevačice Dare Bubamare. Vatrena Španjolka energičnim mastupom rasplesala je publiku. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

21:56 Italiju na ovogodišnjoj Euroviziji predstavljaju Mahmood & Blanco s baladom "Brividi" i slove veliki favoriti za pobjedu. Mahmood je već nastupio na Eurosongu 2019. godine s pjesmom "Soldi", a tada je završio na drugom mjestu. Dvorana ih je primila s oduševljenjem, a većina i pjeva s njima. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

21:46 Predstavnica Armenije je 21-godišnja Rosa Linn s pjesmom "Snap". Iako se glazbom bavi odmalena, suradnja s produkcijskim timom Nvak, kojeg je osnovala Tamar Kaprelian (iz grupe Geneaology, koja je 2015. predstavljala Armeniju), omogućila joj je iskustvo da se profesionalno bavi glazbom. Dosad je objavila jedan singl, u čijem se autorskom timu nalazi i američka pjevačica Kiiara.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

21:42 Na pozornici su stali i Subwoolfer, predstavnici Norveške, koji su izveli pjesmu "Give That Wolf a Banana". Ponovno su se pojavili pod maskama, a upravo zbog toga podigli su veliku prašinu nakon pobjede na norveškom izboru za pjesmu Eurovizije. Inače, Norvežani ove godine visoko kotiraju na kladionicama i mnogi im predviđaju veliki uspjeh.  

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

21:38 Francusku na ovogodišnjoj Euroviziji predstavljaju Alvan & Ahez s pjesmom "Fulenn". Alvan je multiinstrumentalni elektro glazbenik, a Ahez je tradicionalna vokalna grupa i zajedno su htjeli pokazati kako tradicija nije nešto što ostaje u prošlosti, već stalno evolvira. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

21:33 Marius Bear ovogodišnji je predstavnik Švicarske. Svoju je zemlju predstavio pjesmom 'Boys Do Cry'. Emotivnu baladu koja govori o njegovom vlastitom iskustvu nesretne ljubavi dodatno je upotpunio dinamičnim svjetlosnim efektima. Inače, Marius je prije nego što se počeo baviti glazbom radio kao mehaničar građevinskih strojeva. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

21:29 Vjerojatno najpoznatiji izvođaći u finalu Eurovizije su finski predstavnici The Rasmus, koji su još prije 20 godina na svjetskim top-listama imali hit "In The Shadows". Ove godine imaju pjesmu "Jezebel". - Jezebel je biblijska smutljivica koja je radila sve na svoj način te nije marila što uzburkava vode gdje god da se pojavi. Htjeli smo je predstaviti u novom svjetlu i na naš način - komentirali su iz benda o pjesmi.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

21:25 Portugal predstavlja Maro, čije je puno ime Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca.  Rođena je u Portugalu u glazbenoj obitelji. Nakon što je u početku mislila da želi biti veterinarka, Maro je ubrzo shvatila da će nastaviti stopama svojih najbližih i nastaviti glazbenu karijeru te naučila svirati klavir i gitaru. Odletjela je u Sjedinjene Američke Države i upisala Berklee College of Music u Bostonu, prije nego što se preselila u Los Angeles kako bi dodatno usavršila svoj zanat. Dok je bila tamo, ostavila je priličan dojam i čak ja nastupala prije koncerata zvijezda poput Jessie J.

Foto: Screeshot

Jednu gledateljicu na Twitteru ovo je podsjetilo na pjesmu nekog kulta. 

 

21:21 Sljedeći na pozornici je rumunjski predstavnik WRS. Pjevač iz Buzăua započeo je svoju umjetničku karijeru kao plesač; nastupa na pozornici s rumunjskim pop ikonama kao što je Inna i angažiran je kao house plesač za Romania's Got Talent i The Voice of Romania. Godine 2015. nakratko se pridružio boybandu SHOT, prije nego što se preselio u London kako bi usavršio svoj zanat kao tekstopisac. Ukupno je objavio 10 singlova, 3 suradnje i trenutno radi na svom nadolazećem debitantskom EP-u "Mandala".

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

 

21:16 Večer otvara češka grupa We are Domi s pjesmom "Lights Off". Grupu čine Casper, Ben i Domi, inače kći poznatog češkog hokejaša Dominika Hašeka, a u finale su ušli iz druge polufinalne večeri. U istoj dvorani u kojoj nastupa Domi, njen otac je osvojio zlatnu olimpijsku medalju. 

Foto: Screeshot

21:08 Uslijedio je mimohod svih zemalja koje se večera natječu u velikom finalu 

21:05 Večer je otvorila voditeljica Laura Pausini s miksom svojih najvećih hitova. Tijekom nastupa uspjela i presvući dva puta 
 

Ključne riječi

Komentara 113

KU
kuramela
22:32 14.05.2022.

Meni je sve ovo gadljivo.

CR
CroVukovar
23:52 14.05.2022.

Sprdačina!

Avatar CHOW
CHOW
22:24 14.05.2022.

Kakve su ovo političke poruke, kad je bio rat kod nas nisu se baš previše brinuli niti nas razvozili po cijeloj Europi, a Ukrajina velika država, nije rat na cijelom teritoriju. Uvijek kažu nema mjesta politici u sportu, kulturu i.....a ne važi jednako za sve, neki mogu a neki ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije