Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
abbott elementary

U Disneyevoj hit seriji se učitelji u školi bore s malim plaćama i nesposobnom ravnateljicom

Foto: Profimedia
1/7
20.01.2023.
u 07:45

Komičarka Quinta Brunson, kreatorica je serije, ali glumi i glavni lik Janine, a kako je objasnila, projekt je smislila nakon jedne svađe s njenom majkom, bivšom odgojiteljicom u vrtiću u Philadelphiji.

Jedan od najzanimljivijih novih sitcomova na streaming servisima zasigurno je 'Abbott Elementary' koju gledatelji u Hrvatskoj mogu gledati na streaming servisu Disney+. Priča je to o učiteljima u osnovnoj školi koji se bore s malim plaćama, privatnim problemima, nesposobnom ravnateljicom  i općenito nikakvom financijskom situacijom u sustavu škola u Americi. Ovaj mocumentary u stilu megauspješnog 'The Office-a'  osvojio je srca mnogih, a potvrđuju to i brojne nagrade među kojima je i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, kojeg je dobio Tyler James Williams, glumac kojeg se mnogi sjećaju iz serije 'Everybody Hates Chris'. 

Foto: imdb

Tipično za humoristične serije, epizode traju 30 minuta, no to je dovoljno da se upoznaju karakteri likova. 

Komičarka Quinta Brunson, kreatorica je serije, ali glumi i glavni lik Janine, a kako je objasnila, projekt je smislila nakon jedne svađe s njenom majkom, bivšom odgojiteljicom u vrtiću u Philadelphiji. 
Brunson i njena majka nisu bile na istim valnim duljinama. Ona je željela da njena majka konačno ode u mirovinu i prestane se baviti teškim i sve opasnijim poslom, dok je mama htjela da se vrati u Philadelphiju i  nađe neki normalan posao, te da se ne bavi više komedijom.

Tog dana posjetila je s mamom njeno radno mjesto, a upravo taj događaj inspirirao je i jednu epizodu. Kada su se već spremale otići, u zadnji čas je u zgradu uletjela jedna majka koja je tražila sastanak s odgojiteljicom

- Sjećam se da sam bila užasno ljuta - rekla je Quinta i smijući se: - Ali žena je bila medicinska sestra i došla je sa svojim sinom. J sam samo gledala sina kako se igra s kockama dok je moja majka razgovarala s njegovom i to sam doživjela jako emotivno. 
Epizoda u kojoj je scena rekreirana je u prvoj sezoni, kada Janine napadne majku učenika koja je zakasnila na roditeljski sastanak, a kasnije se sazna da je ona medicinska sestra i bila je na hitnoj gdje je pomagala čovjeku koji je bio pogođen metkom. 
Janine je inače, još uvijek mlada, entuzijastična učiteljica koja se trudi uspostaviti red u svojem razredu, a najveći uzor joj je Barbara Howard (igra ju legendarna Sheryl Lee Ralph, a za ulogu je dobila i Emmy ), kolegica veteranka koja je primjer autoriteta.

Foto: imdb

Ambiciozna Janine želi njeno poštovanje, no Howard ne vjeruje u sposobnost novih učitelja, a vidimo već u prvoj epizodi kako jedna učiteljica udara učenika i dobije otkaz, dok njena zamjena postaje domar.

Foto: imdb

Za sve to 'kriva' Ava Coleman (Janelle James), egoistična  ravnateljica koja ima poseban pristup poslu kojeg je dobila, kako pred kamerama priznaje, jer ide u istu crkvu kao i upravitelj škola kojeg je uhvatila kako vara ženu. 

Foto: imdb

Zapleti epizoda najčešće su vezani za neki od najnovijih problema koje je, naravno, prouzročio nedostatak financija. No u kratkim epizodama, nema gubljenja vremena, likovi su topli i uvjerljivi, te svi imaju svoje posebne karaktere i životne priče. Ljubitelji serija kao što su 'Parks&Rec', Modern Family i The Office zasigurno će se zaljubiti i u ovu seriju, pogotovo zato što je jasno da bez obzira na to što se radnja serija odvija u izmišljenoj školi, ipak ima puno veze sa stvarnosti i problemima s kojima se susreću i učitelji u Hrvatskoj.  

VIDEO Jeremy Renner otpušten iz bolnice nakon teške nesreće koju je doživio: 'S obitelji kod kuće'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije