Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Estrada

Sve je spremno za premijeru mjuzikla 'Mirakul' u Lisinskom

Više od stotinu izvođača nastupit će sutra u Lisinskom u mjuziklu o pobjedi Sinjana nad Osmanlijama
03. prosinca 2016. u 14:35 1 komentara 1136 prikaza
01.12.2016., Zagreb - Kulturni centar Novi Zagreb, proba predstave Mirakul. Radojka Sverko. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Šačica ljudi na pozornici dok ostali čekaju svoj red. Uvježbavanje traje satima. Jer na scenu se treba popeti njih više od stotinu. A svaka točka brusi se do posljednjeg detalja kako bi na sutrašnjoj premijeri bilo sve na svojem mjestu. Tako posljednjih dana izgledaju probe za “Mirakul”. Mjuzikl kojem je glavni organizator tvrtka Croatiakontrola, a medijski pokrovitelj Večernji list, prati priču o šačici od 700 sinjskih bojovnika i fratara, koja je u neravnopravnoj bitki pod Sinjem pobijedila armadu od 60.000 turskih ratnika uz zagovor Gospe Sinjske.

“Sad je sve u Božjim rukama”

Idejni začetnik “Mirakula” je Dražen Žanko, a i autor je glazbe, a za pozornicu ga je prilagodio i dramaturški obradio Ivan Ivica Krajač, skladatelj i kazališni redatelj, utemeljitelj kvarteta “4M”.

– Zadovoljan sam. Mi smo sa svoje strane napravili maksimum, sad je sve u Božjim rukama, a nadamo se i pomoći Gospe Sinjske – kaže Ivan Ivica Krajač dodajući da je “Mirakul” na neki način legenda o vjeri hrvatskog naroda u moć vjerovanja. Dosad su vježbali u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu, a premijera je sutra u 19.30 sati u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

09.08.2015., Sinj - Jubilarna 300. Sinjska Alka. Sinjska alka je hrvatska viteska igra. Odrzava se svake godine u nedjelju u prvoj trecini mjeseca kolovoza u Sinju, na godisnjicu pobjede nad turskim osvajacima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatski "Mirakul" Čudo Sinjske alke prvi put gledat ćemo kao mjuzikl 11.11.2016., Zagreb - Radojka Sverko, Lidija Horvat-Dunjko i Lara Antic, tri glavne glumice mjuzikla Mirakul, koji ce se premijerno izvesti 4. prosinca.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL Mirakul u prosincu u Lisinskom Tri dive zvijezde su mjuzikla posvećenog pobjedi Sinjana nad Osmanlijama 23.11.2016., Zagreb - Max Hozic opravlja se u Klinickoj bolnici Sveti Duh nakon sto je nastradao na motoru (slomio je ruku i nogu). Unatoc tome, poznati tenor sljedeci tjedan nastupiti ce na premijeri muzikla  Mirakul.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Drukčija uloga u Mirakulu Max Hozić: I zapovjednik Sinja imao je poveze, sad sam bliže ulozi

Većina postava nisu profesionalni glumci, već amaterske plesačke i pjevačke družine. Ima tu i KUD-ova, zborova, reraša, guslara... Glavne ženske uloge imaju Radojka Šverko, Lidija Horvat Dunjo i mlada pjevačica grupe Bang Bang Lara Antić, a glavna muška uloga dopala je dubrovačkog tenora Stijepu Gleđa Markosa. Posljednje probe nadgledao je i fra Mirko Marić, bivši gvardijan Svetišta Gospe Sinjske koji je zaslužan za sinopsis.

– Cijeli je mjuzikl povijesno potkrijepljen. Postoje dokumenti u franjevačkom samostanu koje godinama proučavam, a pisao sam o tome i knjige – rekao je fra Marić.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje