Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završne pripreme

Sve je spremno za premijeru mjuzikla 'Mirakul' u Lisinskom

01.12.2016., Zagreb - Kulturni centar Novi Zagreb, proba predstave Mirakul. Radojka Sverko. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
03.12.2016.
u 14:35

Više od stotinu izvođača nastupit će sutra u Lisinskom u mjuziklu o pobjedi Sinjana nad Osmanlijama

Šačica ljudi na pozornici dok ostali čekaju svoj red. Uvježbavanje traje satima. Jer na scenu se treba popeti njih više od stotinu. A svaka točka brusi se do posljednjeg detalja kako bi na sutrašnjoj premijeri bilo sve na svojem mjestu. Tako posljednjih dana izgledaju probe za “Mirakul”. Mjuzikl kojem je glavni organizator tvrtka Croatiakontrola, a medijski pokrovitelj Večernji list, prati priču o šačici od 700 sinjskih bojovnika i fratara, koja je u neravnopravnoj bitki pod Sinjem pobijedila armadu od 60.000 turskih ratnika uz zagovor Gospe Sinjske.

“Sad je sve u Božjim rukama”

Idejni začetnik “Mirakula” je Dražen Žanko, a i autor je glazbe, a za pozornicu ga je prilagodio i dramaturški obradio Ivan Ivica Krajač, skladatelj i kazališni redatelj, utemeljitelj kvarteta “4M”.

– Zadovoljan sam. Mi smo sa svoje strane napravili maksimum, sad je sve u Božjim rukama, a nadamo se i pomoći Gospe Sinjske – kaže Ivan Ivica Krajač dodajući da je “Mirakul” na neki način legenda o vjeri hrvatskog naroda u moć vjerovanja. Dosad su vježbali u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu, a premijera je sutra u 19.30 sati u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

Većina postava nisu profesionalni glumci, već amaterske plesačke i pjevačke družine. Ima tu i KUD-ova, zborova, reraša, guslara... Glavne ženske uloge imaju Radojka Šverko, Lidija Horvat Dunjo i mlada pjevačica grupe Bang Bang Lara Antić, a glavna muška uloga dopala je dubrovačkog tenora Stijepu Gleđa Markosa. Posljednje probe nadgledao je i fra Mirko Marić, bivši gvardijan Svetišta Gospe Sinjske koji je zaslužan za sinopsis.

– Cijeli je mjuzikl povijesno potkrijepljen. Postoje dokumenti u franjevačkom samostanu koje godinama proučavam, a pisao sam o tome i knjige – rekao je fra Marić.

Komentara 1

TR
tretez
09:03 04.12.2016.

Bravo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije