Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova ruža

Slobodan Nano Vlašić: Ovo je naša prva nominacija, drago mi je da su se sjetili i mene s krajnjeg juga

Foto: Screenshot Youtube
1/6
11.02.2022.
u 07:00

Slobodan Nano Vlašić dobro je poznat radijski voditelj čije su teme vezane za Dubrovnik, a ove je godine nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji za izbor radijske osobe godine

Dubrovački radijski novinar i glazbenik Slobodan Nano Vlašić (64) još je jedna od ikona Hrvatskog radija. U ovom je poslu još od 1978. godine kada je počeo s Radio Dubrovnikom, a svemu tomu prethodila je višegodišnja glazbena karijera i suradnja s brojnim poznatim dubrovačkim izvođačima. Rad je počeo u tjedniku Dubrovački vjesnik, u kojem je radio kao lektor i korektor, a kasnije je radio i u zagrebačkom Vjesniku, Sportskim novostima, SN reviji, Lausu i drugim glasilima, no stalni je zaposlenik Hrvatskog radija od 1988. godine. Radio je on u više rubrika, obrađivao razne teme pa je tako tijekom agresije na Dubrovnik bio jedan od ratnih reportera HR-a. Nakon oslobođenja pokreće niz zabavno-dokumentarnih emisija, programa i projekata, među kojima su i danas popularna "Val na valu" i specijalizirane turističke emisije. Nano, kako ga zovu od milja, čuva tradiciju grada, donosi priče o poznatim Dubrovčanima, ali i pridonosi turizmu Dubrovnika. Za svoj rad nominiran je za Večernjakovu ružu u kategoriji za izbor radijske osobe godine.

Nominirani ste za Večernjakovu ružu u kategoriji radijske osobe godine. Jeste li se nadali nominaciji? Što vam ona znači?

Naravno da se nisam nadao nominaciji, jer ovo je prvi put da je netko s našeg radija nominiran. Drago mi je da su se sjetili i mene, s krajnjeg juga!

Tko vam je prvi čestitao na nominaciji?

Upravo kolege iz redakcije koji su mi bili u blizini kad mi je stigla vijest o nominaciji.

Više ste puta nagrađeni za svoj rad. Što vam sve te nagrade znače?

Svako priznanje godi, ali uistinu se ne zanosim nagradama. One svakako mogu poslužiti kao vrijedan smjerokaz, a i vesele.

Zovu vas "najpoznatijim šeširom Dubrovnika". Odakle taj naziv?

Pa od mojih šešira, koje od najranije mladosti nosim i ljeti i zimi. To je netko u šali izmislio, a zapravo me tako baš i ne zovu!

Godinama čuvate tradiciju grada i pridonosite turizmu. Mislite li da je Dubrovnik najljepši hrvatski grad? Donosi li mu masovni turizam samo dobro ili ima i negativnih strana?

U posljednje dvije godine ne bi se baš reklo da Dubrovnik mori "masovni" turizam, jer mu je pandemija doslovno prepolovila turistički promet, a ni prije to ne bih nazvao masovnim turizmom. Dubrovnik je po svemu elitno odredište i ima najveći broj hotela visoke kategorije u našoj zemlji, a dojam "preposjećenosti" stvarali su kruzeri i jednodnevni izletnici iz drugih destinacija, ali i gosti samoniklih "hostela" i nevjerojatno naraslog "privatnog smještaja". Naravno da je Dubrovnik jedan od najljepših gradova na svijetu, ne samo u Hrvatskoj.

Na čemu bi Dubrovnik mogao poraditi kao grad?

Kad bi se mene pitalo: na očuvanju dostignutih vrijednosti i izvornosti, te cjelogodišnjoj avio-povezanosti koja bi jamčila i cjelogodišnji rad hotela, pa bi domaći ljudi mogli od turizma živjeti i preko cijele godine - a ne samo ljeti.

Supruga vam je nekadašnja direktorica TZ-a grada Dubrovnika. Pomaže li vam ona i danas kad je riječ o temama vezanima za turizam, konzultirate li se s njom?

Moja Romana iznimno je vrijedan i iskusan turistički znalac s mnogobrojnim poslovnim kontaktima u cijelom svijetu. Naravno da o mnogim životnim i poslovnim pitanjima razgovaramo i konzultiramo se, a sve vrijeme uspijevamo poslovne stvari držati svaki za sebe.

Kako su izgledali vaši počeci na radiju, a kako to izgleda danas?

Iako sam već 1978. počeo u novinarstvu, moj prvi angažman u programu Radio Dubrovnika bio je uređivanje i vođenje glazbenih emisija i Top-ljestvice. U ono vrijeme morali ste se po nečemu isticati u društvenom ili kulturnom životu grada da biste "zapeli" za oko urednicima koji bi vas angažirali za suradnju. I danas se među mladima nađe talenata, među kojima, nažalost, mnogi ne uspiju dobiti posao.

Što vas je privuklo medijima?

Prijatelji s radija s kojima sam surađivao u omladinskom listu. Vodio sam program u prestižnoj diskoteci pa su me zvali da preuzmem emisiju o glazbenim novitetima.

Završi li Ruža u vašim rukama, znate li već kamo ćete je smjestiti, hoće li stajati u redakciji ili ćete je ipak izložiti doma?

Ružu sigurno nosim doma!

Dopuste li nam epidemiološke mjere, hoćete li doći na dodjelu Večernjakove ruže 18. ožujka i koga biste poveli sa sobom?

Bude li se moglo, doći ću sa suprugom.

VIDEO>>Pogledajte tko je nominiran u kategoriji Radijska osoba godine za Večernjakovu ružu

Komentara 5

DU
dutovac
10:14 14.02.2022.

Kako da ne. Svi navijači NK Croatia iz Oslja su odusevljeni nominacijom.

ST
Stipan
08:37 13.02.2022.

Tribalo je skupit malo za bricu…

ST
Stipan
08:36 13.02.2022.

Tribalo M

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije