Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. svibnja

Hrvatsku pjesmu na Euroviziji u Liverpoolu slušat ćemo u prvoj polufinalnoj večeri

ITA, Eurovision Song Contest 2022
Foto: EXPA/ laPresse/ Matteo Rasero
1/16
01.02.2023.
u 12:30

Iste te večeri za prolazak u finale borit će se još i: Srbija, Irska, Latvija, Malta, Norveška, Portugal, Azerbajdžan, Češka, Finska, Izrael, Moldavija, Nizozemska, Švedska i Švicarska.

Dobro je poznato kako se natjecanje za pjesmu Eurovizije održava u svibnju, a ove godine točan datum je 13. svibnja. Dvije polufinalne večeri odvijaju se prije toga i to 9. i 11. svibnja, a sada je otkriveno i koje zemlje će nastupiti u kojoj. Tako je sinoć u Liverpoolu, gdje će se ovogodišnji Eurosong i održati, 31 zemlja raspoređena u ta dva datuma.

Slučajnim izvlačenjem papirića odlučeno je da će se Hrvatska natjecati u prvom polufinalu, a iste te večeri za prolazak u finale borit će se još i: Srbija, Irska, Latvija, Malta, Norveška, Portugal, Azerbajdžan, Češka, Finska, Izrael, Moldavija, Nizozemska, Švedska i Švicarska.

U drugom polufinalu natječu se: Slovenija, Armenija, Belgija, Cipar, Danska, Estonija, Grčka, Island, Rumunjska, Albanija, Australija, Austrija, Gruzija, Litva, Poljska i San Marino.

Inače, mnoge zemlje još nisu izabrale predstavnike za ovo natjecanje, a među njima je i Hrvatska. Dora, naš izbor za pjesmu koja će nas predstavljati u Liverpoolu na rasporedu je 11. veljače, a natječe se ovih 18 kandidata. 

Pobjednik Dore iz 2020. godine, Damir Kedžo ponovno se prijavio s pjesmom 'Angels and Demons', mlada pjevačica i glumica Meri Andraković pjeva 'Bye, bye blonde', tu je i Martha May s pjesmom 'Distance', Tajana Belina nastupa s pjesmom 'Dom', Đana s 'Free falin'', Boris Štok pjeva 'Grijeh'. Za nastup u Liverpoolu bore se i Maja Grgić s pjesmom 'I still live',  Patricia Gasparini 'I will wait', Krešo i Kisele kiše pjevaju 'Kme kme', Eni Jurišić 'Kreni dalje', a The Splitters 'Lost and found'. Za pobjedu na Dori bore se i Yogi s pjesmom 'Love at first sight', Let 3 i 'Mama Šč!', Detour i 'Master Blaster', Hana Mašić i 'Nesreća', Harmonija Disonance i 'Nevera', Barbara Munjas i 'Putem snova' te Top oft he pops i Mario 5reković s 'Putovanjem'.

Uz ovih 18 pjesama, tu su još i četiri rezervne: 'Sama' Lane Mandarić Lanchi, 'Odlazi' Mirne Škrgatić, 'On the same train' grupe Voice for you i 'Talking to me' Rosanne Kumerle.

Inače, na Doru se prijavilo 196 pjesama, a finaliste je izabrao žiri u sastavu: Željko Mesar, Zlatko Turkalj, Robert Urlić, Ema Gross, Igor Geržina, Željen Klašterka, Ivan Horvat, Tomislav Krizmanić, Dražen Miočić.

Dodajmo kako se Hrvatska u finale Eurovizije nije plasirala od 2017. godine, a kako se ovaj niz ne bi nastavio trebamo biti bolji od pet država u prvom polufinalu, s obzirom na to da ih u finale prolazi deset iz svake polufinalne večeri. 

Podsjetimo, iako je prošle godine na Euroviziji pobijedio Kalush Orchestra, predstavnik Ukrajine, domaćin natjecanja je Engleska.Naime, Ukrajinci su zaključili da zbog situacije u zemlji ne mogu održati ovo natjecanje te domaćinstvo prepustili drugoplasiranoj državi, Velikoj Britaniji. Natjecanje će se odviti u Liverpoolu.

VIDEO Prvi intervju nove ljubavi Jeffa Bezosa: 'Veza s njim ima i mana, moram sve puno više kontrolirati'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije