Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borko Perić:

Od dirigiranja su me boljele ruke i leđa, ali želja mi je uskoro opet upravljati orkestrom

maestro
Foto: PR FOTO
1/7
08.11.2015.
u 17:00

Pobjeda me malo i rastužila jer je značila kraj druženja s klavirom, partiturama, mentorom- priznaje Borko

Napeto i uzbudljivo bilo je sinoćnje finale druge sezone HTV-ova glazbenog showa "Maestro". Za naklonost žirija i Simfonijskog orkestra borili su se Mile Kekin, Jelena Radan i Borko Perić koji je na kraju i pobijedio. Glumac je u finalnoj emisiji odlično svladao fragmente iz Beethovenove 5. simfonije i pobrao samo komplimente za svoje dirigiranje.

Puccini mu zadao muke

– Pobjeda me razveselila, naravno, ali istovremeno i rastužila jer je to značio kraj druženja s orkestrom, mentorom, klavirom, partiturama i moram priznati da mi sve to već nedostaje – kazao nam je glumac satiričkog kazališta Kerempuh.

Od početka ovog natjecanja slovio je za favorita i žiri, u čijem su sastavu bili Tomislav Fačini, Mirjam Pustički Kunjko i Vladimir Kranjčević, u nekoliko mu je navrata rekao da je njegovo dirigiranje na razini profesionalca.

– Nemam nikakvu glazbenu naobrazbu i zapravo sam se na momente igrao s glazbom što je odavalo dojam kao da pratim glazbu. Mislim da jednostavno glumci poput plesača imaju taj impuls da pokažu kako razumiju glazbu i njen ritam – objašnjava Perić.

Kaže kako mu je ovaj show promijenio sliku o klasici, a pogotovo o poslu dirigenta.

– Na potpuno drukčiji način sada doživljavam klasiku i na drukčiji je način i slušam. Ovim showom sam na neki način otklonio o predrasude da je dirigentski posao i njegova uloga suvišna. To je sasvim netočno jer ovo je plemenit i zahtjevan posao zbog čega mi je čast što sam bio dio showa – govori glumac. Najteže mu je, priznaje, bilo dirigirati finale iz opere Turandot Giacoma Puccinija.

– Svaki je takt u drugom tempu, s puno ubrzavanja i usporavanja i u izvedbi uz orkestar sudjeluje i zbor i sopranistica. Tako da je teško uskladiti sve elemente – ističe.

Teško do elegantnih pokreta

Iako se tako ne čini, dirigiranje iziskuje i popriličan fizički napor, pogotovo onome tko se prvi put susreće s tim.

– Ovo je izrazito fizički zahtjevan posao i dok mi se s vremenom mišići nisu aktivirali, moram priznati da su me leđa i ruke jako boljele i imao sam muskulfiber. Jer nemam iskustva u držanju ruke u položaju u kojem se dirigira i naravno da nikome od natjecatelja pokreti na početku nisu bili elegantni kao kod profesionalaca – objašnjava glumac. Njegova pobjeda najviše je razveselila suprugu Doru Delbianco i kćerkicu Irmu, koje su pratile svaki njegov nastup i bodrile ga u svakoj emisiji. Borko se nada da pobjedom u showu ne završava njegova dirigentska karijera.

– Nadam se da će me netko ponovno pozvati da dirigiram orkestrom, a ja ću se ubuduće svakako potruditi da češće idem na koncerte Simfonijskog orkestra, jer slušati ih uživo i osjetiti tu energiju doista je divan osjećaj – zaključio je glumac.

>>Borko Perić pobjednik je druge sezone Maestra!

>>Maestro obilježen prvim desetkama i filmskom glazbom: Dražen Ilinčić ispao iz natjecanja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije