Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremeplov

Matija Prskalo: S 12 godina shvatila sam da želim biti glumica

prskalo
Foto: PRIVATNA ARHIVA
1/9
02.04.2011.
u 12:09

Glumica čije : "Aleksa, vrati se doma..." nikada nećemo zaboraviti, prisjeća se najzanimljivijih trenutaka života

Ne sjećam se jesam li kao djevojčica htjela biti glumica, ali s 12 sam godina bila sigurna u to. U ono vrijeme bilo je neobično da djevojčica iz moga kraja želi biti glumica, jer je najbliže kazalište bilo u Mostaru ili Splitu. - Ne znam kako sam došla na tu ideju - kaže Matija Prskalo, koja je danas u angažmanu ZKL-a.

Bila je, prisjeća se, neplanirano dijete. Došla je kao iznenađenje u obitelj. Njezin otac bio je presretan jer je bila prvo žensko dijete u obitelji nakon 15-ak i više godina. Braća su joj, govori, bili frajeri i nisu se igrali s njom.

- Nisu me htjeli čuvati. Braća su tada bila u pubertetu i ne znam kako su dočekali malu drekavicu. Ali moja sjećanja su idilična. Bilo je to najzlatnije doba mog života - kaže.

Bila je zaigrana, a mama joj je često znala reći da je s pet godina bila pametnija nego s petnaest. Češće se sukobljavala s braćom, koji su 10 i 15 godina stariji od nje, nego s roditeljima.

- Bila sam mažena i pažena, odatle i ide moja komocija koju sam do danas uspjela zadržati. Sačuvala sam tu golemu količinu ljubavi koju sam tada dobivala - kaže.

Kad je završila Akademiju, bio je rat i teško je bilo ući u angažman. Zato je otišla u Varaždinski HNK.

- Nudio je šansu mladima da igraju i ne sjede doma ili u podrumu. Neki su kolege ostali, kao Barbara Rocco, Sunčana Zelenika, Marinko Prga... Tamo sam bila nekoliko godina, onda sam opet otišla u slobodnjake, a sada sam već dvije godine u angažmanu u lutkama - prisjeća se.

Iza nje je bogat opus: 15-ak serija, više od 20 filmova te pregršt sjajnih kazališnih rola. Matija se ponosi "Ukroćenom goropadnicom", predstavom napravljenom u koprodukciji pulskog INK i vinkovačkog kazališta.

- Draško Zidar bio je sjajan Petruchio. Dosta smo gostovali, a u sjećanju mi je ostala lijepa suradnja u Virovitici - govori. "Povratak ratnika" s Ljubom Kerekešom igrala je više od 12 godina, a otprilike toliko i u Gavellinim "Ribarskim svađama". Smije se na upit živcira li je što Brešanov film "Kako je počeo rat na mom otoku" poistovjećuju s rečenicom "Aleksa, vrati se doma, skuhala sam ti pašta šutu".

- Film je to koji je obilježio 90. i među najboljim je hrvatskim filmovima. Jako sam ponosna što sam bila dijelom te ekipe.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije