Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojavit će se i stipe mesić

HRT od nedjelje umjesto 'Nedjeljom u 2' počinje prikazivati seriju u kojoj će se pojaviti i Ella Dvornik

Foto: HRT/Instagram
1/9
19.07.2021.
u 18:41

Osim njih, kroz epizode će gledatelje provoditi brojni gosti poput influencerice Elle Dvornik i Izabel Rakonić, Roberta Zubera, Petra Vidova, Jurice Pavičića, filmskih redatelja Predraga Ličine i Brune Ankovića te bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ove nedjelje, 25. srpnja u terminu emisije 'Nedjeljom u 2' voditelja Aleksandra Stankovića  na Prvom programu (HRT-HTV1) počinje s premijernim prikazivanjem domaće dokumentarne serije „Kolaži o laži“.

Većina ljudi misli da rijetko laže, ali statistika ne laže - prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu. Dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta u danu čujemo jednu neistinu. Svi lažemo, a oni koji tvrde suprotno mogli bi biti najveći lažljivci! Međutim, što se dogodi kad se laž usavrši? Kad s privatne međuljudske, lokalne razine, prijeđe na onu globalnu. Kad laž, ohrabrena medijskim i tehnološkim razvojem i promjenama, uđe u sve pore naše svakodnevice?

Dok smo se mnogobrojnim knjigama i serijama pokušavali usavršiti u prepoznavanju tuđe laži u pokretima, gestama i mimici lica, laž je dobila novi dom. Ukorijenila se snažnije nego ikad u medijskom i tehnološkom okruženju u kojem živimo, nabacila novu masku, dobila stotinu oblika i postala apsolutno neuhvatljiva. Pitanje koje već obilježava sadašnjost medija, a postat će ključno u budućnosti, jest kako razlikovati falsifikat od originala, kako razlikovati LAŽ od ISTINE, kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti.

Dokumentarna serija "Kolaži o laži" suočava nas upravo s tim pitanjem. Kroz šest epizoda: 1. Lažne vijesti, 2. Lažne snimke, 3. Dokumentarni film, 4. Oglašavanje, 5. Teorije zavjere i 6. Virtualni identiteti, serija se bavi širokom temom medijskih i tehnoloških laži. Kroz epizode demonstriramo mogućnosti suvremenih medija i tehnologije, a vidjet ćemo i eksperiment proveden u stvarnom svijetu.

U prvoj epizodi HRT-ova novinarka Maja Sever i satiričar Borna Sor imaju zadatak istražiti tko stoji iza širenja lažnih vijesti o globalnoj pandemiji koronavirusa na primjeru "Festivala slobode", manifestacije održane u rujnu 2020. godine, koja je nastojala usmjeriti šire mase na otpor prema poštivanju mjera nacionalnog stožera.

Osim njih, kroz epizode će gledatelje provoditi brojni gosti poput influencerice Elle Dvornik i Izabel Rakonić, Roberta Zubera, Petra Vidova, Jurice Pavičića, filmskih redatelja Predraga Ličine i Brune Ankovića te bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

VIDEO>>Britney Spears: Nemam svoj novac, ne smijem imati bebu, depresivna sam i plačem

Komentara 14

GE
geler203
19:08 19.07.2021.

A Veljače neće biti?

AF
AfganistanskiHrvat
19:00 19.07.2021.

OMG Elu??????????????

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
19:38 19.07.2021.

Što smo mi Bogu skrivili ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije