Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodič za ljeto

Doznajte gdje se održavaju najbolji koncerti, festivali i partyji

ljeto (1)
Foto: Pixsell. Arhiva
1/5
18.05.2013.
u 11:00

Jedan od najznačajnijih festivala kojemu će Dalmcija biti domaćin je Ultra Europe. Prva dva dana festivala, 12. i 13. srpnja, mjesto radnje bit će splitski Poljud, a posljednji dan festivala, 15. srpnja, šušur se seli na otok Hvar.

Već nekoliko zadnjih godina Hrvatska se nalazi na popisima inozemnih magazina kao odlično mjesto za ljetnu zabavu. Osim što nam je to vrhunska reklama u svijetu, idealan je način za punjenje blagajni. A ova, 2013. godina, već sad možemo reći, bit će zapamćena, ako ni po čemu drugom, onda po megapopularnim zvijezdama koje su gostovale u Lijepoj našoj. Krenulo je s Beyonce koja je u travnju napunila zagrebačku Arenu, a nastavlja se s Depeche Modeom. Legendarni Britanci u istom prostoru nastupit će 23. svibnja u sklopu turneje kojom promoviraju svoj novi album “Delta Machine”. Kartata je ostala još jako malo, a ako zakasnite kupiti svoju ulaznicu za garantirano spektakularnu večer, ne preostaje vam drugo nego nadati se da se preprodavači karata neće razbahatiti i tražiti basnoslovne svote.

Istra u znaku elektronske glazbe

Samo dan nakon nastupa Depechea u Umagu počinje Umagination - trodnevni regionalni festivalski ljetni spektakl. Kao i prijašnjih godina, i ovog puta zakazani su nastupi brojnih DJ-eva pa će svi ljubitelji elektronske glazbe za samo 100 kuna, kolika je cijena ulaznica koja vrijedi za sve dane festivala, moći uživati u pravoj poslastici. U Štinjanu kraj Pule održavat će se Slurp! festival, i to čak u četiri termina: 15. lipnja, 13. srpnja, 3. kolovoza i 28. rujna. Za otvorenje festivala najavljen je nastup house producenta i glazbenika Petra Dundova.

A kao idealna uvertira za sezonu godišnjih odmora, tu je osmi INmusic festival koji se i ove godine održava na Jarunu, a traje od 24. do 26. lipnja. U sklopu manifestacije prvi put u Hrvatsku stiže legendarni britanski indie rock bend Arctic Monkeys. Otok mladeži ugostit će i bendove kao što su Iggy and the Stooges (nastupili su na INmusicu i 2007.), Basement Jaxx, NOFX te mnoge druge.

Hvar - destinacija celebrityja

Kao jedan od omiljenih festivala elektroničke glazbe i mjesto vrhunske zabave nametnuo se The Garden Festival koji se održava prvi tjedan u srpnju u Tisnom, malom mjestu u blizini Šibenika. Sedmodnevna manifestacija posebno je omiljena mladim Britancima koji tradicionalno dolaze u velikom broju.

Kako to obično biva u Hrvatskoj, sva društvena zbivanja u ljetnim mjesecima sele se na obalu, a iznimke nisu ni festivali. Jedan od najznačajnijih festivala kojemu će Dalmcija biti domaćin je Ultra Europe. Prva dva dana festivala, 12. i 13. srpnja, mjesto radnje bit će splitski Poljud, a posljednji dan festivala, 15. srpnja, šušur se seli na otok Hvar. Nastup na Ultra Europeu zakazali su Avicii, Armin van Buuren, Carl Cox..., a ovo je prvi put da se Ultra Europe uopće održava. Naime, Ultra Europe je europska verzija Ultra Music Festivala koji se tradicionalno održava u Miamiju, a koji je 2012. godine pohodilo 165.000 ljudi. Zbog toga su očekivanja organizatora da će biti riječ o iznimno dobro posjećenom festivalu sasvim opravdana. Svoj dolazak na Hvar potvrdila je i svjetski poznata partijanerica Paris Hilton.

A sedmi mjesec u Lijepoj našoj mogao bi se nazvati i mjesecom filma. Sve počinje najstarijim i najpoznatijim filmskim festivalom u Hrvata - Festivalom igranog filma u Puli koji ove godine slavi 60. rođendan. Prošle godine trijumfirali su filmovi “Pismo ćaći” i “Halimin put”, a tko će se sve okiti Zlatnom arenom ove godine, tek ćemo vidjeti. Ipak, ako je suditi po prijašnjim godinama, možemo sa sigurnošću reći da će to biti revija vrhunskih domaćih i stranih filmova. Pulski filmski festival trajat će od 13. do 27. srpnja. Na dan kada završava manifestacija u Puli, sva svita glumaca, filmskih djelatnika i publike preselit će se 70-ak kilometara sjevernije, u Motovun, živopisni gradić na brdu. Maratonski petodnevni festival malih filmova čije se projekcije prikazuju od 10 ujutro do 4 sata poslije ponoći, s večernjim projekcijama na otvorenome, posebno je omiljen mlađoj generaciji. Dok se na sjevernom dijelu Jadranske obale budu održavale filmske manifestacije, ni južni dio neće mirovati. U gradu Sv. Duje na programu je 59. Splitsko ljeto, a 23. srpnja na Poljud stiže Roger Waters, suosnivač i glavni autor Pink Floyda. Legendarni glazbenik svoju produkciju “The Wall” preradio je za velike stadione, a turneja s kojom je krenuo u 2013. uključuje 18 gradova Europe. Na krajnjem jugu zemlje srpanj i kolovoz će 64. put biti podređeni Dubrovačkim ljetnim igrama. Od opera, predstavljanja knjiga i predstva - svi zaljubljenici u kulturu moći će pronaći nešto za sebe. Igre se otvaraju 10. srpnja, a zatvaraju 25. kolovoza.

Ranije ovog tjedna objavljeni su i novi izvođači koji će od 7. do 9. kolovoza zauzeti pozornice u Šibeniku u sklopu festivala Terraneo, koje predvodi jedno od najznačajnijih imena u povijesti elektroničke plesne glazbe – The Prodigy! Osim Prodigyja, dosadašnjem “line-upu” Terranea 2013. pridružuju se još regionalne zvijezde Dubioza kolektiv u svom povratku na Terraneo, američki indie rock sastav iz Clevelanda – Cloud Nothings, kultni srpski underground sastav Darkwood Dub...

Živahno i na kontinentu

U vrevi ljetnih tuluma i događaja u metropolu stiže jedan od najpoznatijih svjetskih glazbenika, Britanac Robbie Williams. Svoj prvi koncert u Hrvatskoj imat će 13. kolovoza na zagrebačkom stadionu Maksimir, a u prva dva dana prodaje karata za njegov nastup razgrabljeno je njih 10 tisuća. Robbie u Zagreb dolazi u sklopu velike europske turneje i promocije albuma “Take the Crown”.

– Jako sam uzbuđen jer ove godine ponovno nastupam uživo. Prošli koncerti su me podsjetili kako je poseban osjećaj izvoditi vlastite pjesme ispred brojne publike, uz sva uzbuđenja i adrenalin koji ide uz to. Idemo, Zagreb! – poručio je Robbie zbog kojeg će mnogi prekinuti izležavanje na plaži i potegnuti do Zagreba kako bi uživali u spektaklu.

Zadnji tjedan kolovoza u kontinentalnoj Hrvatskoj u znaku je Špancirfesta - festivala dobrih emocija koji će se u Varaždinu održavati od 23. kolovoza do 1. rujna, dok će u Istri posljednji vikend osmog mjeseca biti rezerviran za Outlook festival. U Puli će nastupati Mos Def aka Yasiin Bey, Capleton, Talib Kweli i još dvadesetak izvođača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije