Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bipa Fashion.hr

Branka Donassy slavi 35 uspješnih godina na domaćoj modnoj sceni

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
05.03.2020.
u 23:00

Nastup na BIPA Fashion.hr-u biti će svojevrsni vremeplov od 1985. godina do danas

Doajenka hrvatske modne scene Branka Donassy ove godine obilježava 35 godina od svoje prve revije. Njezina je modna karijera počela i prije, ali pravi profesionalni početak obilježila je revija 1985. godine kad je kao već formirana dizajnerica postala članicom ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja. Ta joj je revija donijela i prvu nagradu na tadašnjem Tjednu mode u Zagrebu. Danas, 35 godina kasnije, na tjednu mode Bipa Fashion.hr, u sklopu kojeg nastupa već godinama, prikazat će veličanstvenu retrospektivnu reviju koja donosi komade modne avangarde duboko urezane u našu modnu povijest.

„Bit će to svojevrsni vremeplov kroz moj rad, počevši od moje prve revije 1985. Prikazat ću radove koje sam sačuvala u arhivi ili posudila od sadašnjih vlasnika i sama začuđena kako su još u dobrom stanju. Svaki odabrani rad po nečemu je zanimljiv i poseban“, izjavila je ususret reviji Branka Donassy.

Neki od njezinih najpoznatijih radova plijenili su pozornost ne samo domaće nego i svjetske javnosti. Tako će se na ovoj reviji moći vidjeti jedina haljina iz Hrvatske, koja je osvojila nagradu za najbolju dizajnersku haljinu na izboru Miss svijeta. Haljinu pod imenom „Tisuću otoka“ 1995. godine nosila je Anica Martinović koja je tad osvojila titulu prve pratilje Miss svijeta. Inspirirana tada našim morem, poslala je poruku ljepote i optimizma, a uvijek će reći da je priroda neiscrpan izvor inspiracije ako je se pažljivo promatra.


Analitički pristup i dizajn promišljen do svakog detalja, pomno odabiranje materijala i načina izrade sastavni su dio njezina stvaranja i kreiranja. Za sebe voli reći da se ne bavi dekoracijom jer važan joj je harmoničan odnos funkcije i dizajna, a poštivanje tijela za nju je vječni imperativ. U svojim radovima Branka često problematizira odnos prema ženskom tijelu. „Tijekom povijesti mogli smo svašta vidjeti, a danas je posebno izražena jeftina, pretjerana erotizacija na koju, nažalost, i same žene pristaju. Moj „Grudnjak-akvarij“ progovara o toj temi.

Na golom tijelu, i sam u obliku dojki, staklen, proziran, čvrst, a opet i krhak, izvana hladan i tvrd na dodir, ali ipak se čini dostupnim.
Oko bradavice ribice u vodi izazovno plivaju, ali voda je izvor života, a riba je simbol kršćanstva“, tako svoje razmišljanje Branka pretvara u prava modna umjetnička djela, a ovo je samo još jedan artefakt koji će se moći vidjeti na retrospektivnoj reviji u sklopu Bipa FASHION.HR-a 20. ožujka. Bit će to jedinstvena umjetnička modna revija s 40-ak modela za proslavu velikih 35 godina karijere. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije