Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko želi biti milijunaš?

Biste li vi znali? Student je na ovom pitanju iz književnosti iskoristio dva džokera pa odustao

Foto: HRT
1/8
31.03.2023.
u 09:15

Student ekonomije Antonio Cimaš nije se mogao sjetiti čiji se naslovni lik spominje već na prvoj stranici romana "20 000 milja pod morem" Julesa Vernea

U jučerašnjoj epizodi kviza "Tko želi biti milijunaš?" sjeo je 20-godišnji Zagrepčanin i student ekonomije Antonio Cimaš. Odmah na početku staknuo je kako ne sudjeluje na pab kvizovima pa mu je sudjelovanje u popularnom kvizu bilo "spoj na slijepo". 

Na sedmom pitanju prvi je put zamolio za pomoć, a odlučio se za džoker publike. Nije znao koje boje je glava mužjaka divlje patke na kojoj ima žuti kljun. Za A - crvene bilo je 9% publike, 51% za B - zelene, 24% za C - smeđe, 16% za D - crne.
Nakon što je vidio odgovore publike Antonio je kazao kako je tek tada shvatio pitanje. I zahvalio publici jer mu je pomogla osvojiti 600 eura, piše HRT.

Deveto pitanje ponovno mu je zadalo probleme, a na njemu je ovaj student iskoristio oba preostala džokera, a na kraju i odustao. Radilo se o pitanju iz književnosti. Pitanje je glasilo: Čiji se naslovni lik spominje već na prvoj stranici romana "20 000 milja pod morem" Julesa Vernea? Defoeov, Hemingwayev, Londonov ili Melvilleov? 

- Nisam pročitao. Problem je što ne znam tko je Defoe ni London ni Melvill. Jedini koji me vuče bio bi Hemingway - kazao je Antonio i zatražio džokera zovi. Ali, ni džoker nije znao pa se Antonio prvo dvoumio da li da uzme i džokera pola-pola ili da odustane od odgovora. Na Tarikov nagovor, uzeo je posljednjeg džokera. Ostali su Londonov i Melvilleov. Nakon kraćeg razmišljanja Antonio je odustao i kući otišao s 1000 eura. Da je odgovarao, naveo bi D - Melvilleov što bi bio i točan odgovor.

- Pripovjedač u "20 000 milja pod morem” govori o golemom čudovištu i uspoređuje ga sa Melvilleovim Mobyjem Dickom - pojasnio je Tarik. 

Prije njega nasuprot Tarika sjeo je Ante Spahija iz Šibenika, a prvog džokera zatrebao je na 10. pitanju - za prelazak drugog praga. Pitanje je glasilo: Godina je 1945. 21-godišnja Greta Zimmer je zubarska pomoćnica, a 22-godišnji George Mendonsa po zanimanju je: kauboj, slikar, bankar ili mornar?

- Prvo je što me povuklo, kada ste pročitali pitanje, da bi to mogla biti poznata fotografija kad se američki vojnici vraćaju iz rata i na kojoj se ljubi dvoje mladih ljudi. Imena im ne znam pa ne mogu biti siguran. Mornar bi se uklopio, mislim i po uniformi koju ima na toj slici. Bilo bi dobro, kako bih bio sigurniji, da to potvrdim džokerom "pola - pola” - kazao je Ante.  Nakon suženog izbora ostali su A - kauboj i D - mornar što je otklonilo Antinu dvojbu. Kao konačan odgovor naveo je D i tako osvojio 5.000 eura. 

Na iduće, 11. pitanje, nije znao odgovor. Riskirao je, i pogodio. No na 12. pitanju zatražio je džokera zovi jer nije znao da se stari trgovački put koji je vodio od južne Arabije do Sredozemlja zvao Put tamjana. Među odgovorima navedeni su i Put jantara, Put svile i Put krzna, a Ante je zahvaljujući svom džokeru "došao" do 18.000 eura.

Posljednje pitanje bilo je o poznatoj seriji koja se trenutno prikazuje na HRT-u. Posljednjeg džokera, pomoć publike, Ante je zatrebao na pitanju za 34.000 eura u kojem se tražilo ime naslovnog lika u poznatoj britanskoj kriminalističkoj seriji "Umorstva u Midsomeru". Od 2011. ubojstva u Midsomeru ne rješava Tom Barnaby, već njegov mlađi rođak - Matthew, Mark, Luke ili John? 

Za Matthewa je bilo 50% publike, za Marka 22%, za Johna 19%, za Lukea 9%. 

Nakon kraćeg razmišljanja odlučio je riskirati i naveo kao konačan odgovor na 13. pitanje A - Mattew.  Nažalost, točan odgovor bio je John te je Ante kući otišao s 5000 eura - iznosom drugog praga.

VIDEO Stavrosa premještaju iz bolnice: 'Nije mi ni do čega uz ovoliku bol, dao bih sto Amerika za jednu stvar'

Komentara 9

BR
Brankko
12:07 31.03.2023.

Još jednom: nemojmo se zavaravati, ta koliko je ljudi zaista čitalo Robinsona Crusoea, 20.000 milja, Starac i more, Moby Dick... A i kada se čita, koliko toga ostane. Imamo još jedan zanimljiv pojav (da ne velim, pojavu): u novijim izdanjima onaj dodatak "bilješka o piscu", koji je u starijim izdanjima mogao biti i cijela studija od nekoliko stranica, gotovo da ne postoji. A iz takvih "bilježaka" može se mnogo toga doznati o kontekstu djela.

BE
benavšenkoV
14:11 31.03.2023.

Nagradno pitanje do kada ćemo na HTV-u gledati antihrvatsku gamad razne stankoviće, filipoviće, ... svu kamad koju su instalirali galić i radman, zacemntirao bilmez šveb, a hrvatski vrsni novinari moraju životariti ili u tuđinu.

Avatar Svračak
Svračak
11:25 31.03.2023.

A biste li vi u VL znali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije