Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPAM

Ravnopravnost spolova i stvarnost

22.05.2007.
u 19:39

Ovog ćemo tjedna raspravljati u Saboru o ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj. Ta se ravnopravnost temelji na mehanizmima zaštite od bilo kakve diskriminacije na temelju spola i na stvaranju jednakih mogućnosti u društvu za žene i za muškarce.

Prema zakonu koji regulira ta pitanja, nedopustiva je bilo kakva diskriminacija slabijeg spola, čak je nedopustiv i ovaj izraz jer žene ni po čemu nisu slabije od muškaraca. Ni na koji način jedan spol u odnosu na drugi ne smije biti diskriminiran: u obitelji, na radnome mjestu, u javnom životu itd. Nije prihvatljivo čak i oglašavanje pri zapošljavanju kojim se unaprijed daje prednost muškarcu u odnosu na ženu. Jer, kaže se kako je stereotip i predrasuda da žene ne mogu jednako obaviti svaki posao kao muškarci.

Ako je tako, onda je logično (i pravedno) da za iste poslove koje obavljaju, muškarci i žene imaju jednake plaće. Međutim, zbog ovih i onih razloga čak i u naprednim zemljama EU za iste poslove koje obavljaju žene su petnaestak posto manje plaćene u odnosu na svoje muške kolege. Zbog tih i sličnih razloga u europskoj pravnoj praksi postoji institucija pravobranitelja za ravnopravnost spolova. Tako je u Europi.

Kako je sa stanjem ravnopravnosti spolova u BiH?
Gledajući emisiju federalne TV Šezdeset minuta posvećenu Srebrenici, pitam se ima li u nas smisla uopće govoriti o bilo kakavoj ravnopravnosti i zaštiti bilo kakvih prava? Iz te naše stvarnosti, priča o ravnopravnosti spolova posve je smiješna! Kako će i tko zaštititi prava žena Srebrenice i svih drugih žena nedužnih stradalnica rata? Možda pravobranitelj za ravnopravnost spolova Republike Srpske? Ili pravobranitelj ovog ili onog ili ovakve BiH?

Odgovor na to i slična pitanja u BiH treba tražiti u odgovoru na pitanje koje je u toj emisiji vodećim političarima postavio Ibram Mustafić, bivši (ratni) zastupnik u parlamentu BiH i preživjeli Srebreničanin koji zahtijeva izdvajanje Srebrenice iz "Srpske": "Je li sadašnja BiH i ustroj rezultat genocida?" Ignoriranje toga važnog pitanja voditelja emisije kao da je dobro došlo bošnjačkim vođama, uključujući i velikog demokrata i istinoljupca Lagumdžiju. Prema njima je najbolje - ne izjašnjavati se.

Kad se izbjegava odgovoriti na ključna pitanja i kad se na glas i nedvosmisleno ne izgovara ono što svi znaju i kad se prešućuje ono što se nikako ne može i ne smije prešutjeti, besmisleno je tražiti rješenja problema.

Do tada će Milorad Dodik braniti "Srpsku" obećanjima da će nastojati dovesti struju u srebrenička sela i asfaltirati kilometar-dva cesta

Želite prijaviti greške?