Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.03.2016. u 10:31

Hrvatsko je društvo u demografskom smislu stvarno bolesno kad u njemu naknadu za odvojeni život od obitelji uzimaju – svećenici i usidjelice

Ako ima bar djelić istine u optužnicama protiv Ive Sanadera, onda možemo reći da on po pohlepi za novcem u hrvatskoj politici nije iznimka nego pravilo. Samo što mu treba odati priznanje da je on epski, “herojski” grabežljivac i da je, takav, na ljestvici značenja koje političari sebi pridaju daleko iznad svih. Pogotovo je visoko iznad sitneža o kojemu se ovih dana podosta piše a koji je malo-pomalo grickao hrvatski proračun vrlo slobodno tumačeći prava na povlastice koje imaju ministri, saborski zastupnici i drugi visoki državni dužnosnici.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, o čemu nešto malo pišem i u “Obzoru” u sutrašnjem broju, na svom profilu na Facebooku navodi primjer bivšeg ministra Arsena Bauka, kojemu se ne može pripisati protuzakonitost, ali nemoralnost – svakako. Dakle, Sinčić računa i daje pljuske: “Stanarina 2500 kuna, režije 500 kn, odvojeni život 1000 kn. Kad podvučete crtu – 4000 kn mjesečno. U četiri godine mandata to iznosi gotovo 200.000 kuna. Nije lako materijalistima odreći se toga. Zamislite koliko vam život mora biti jadan i prazan kada vam se sve vrti oko novca koji niste zaradili, koji ne zaslužujete, koji bi nekome značio život, nekome spasio dom, a vi ga poput hrčka taložite na bankovni račun.” Jedan dnevni list u povodu čestih prigovora saborskim zastupnicima koji od Zagreba žive dalje od 50 kilometara kako se koriste pravom na naknadu za smještaj od 3000 kuna piše o tome kako ima naknada koje su mnogo spornije i tko zna ne krši li se njima zakon. Ima, naime, zastupnika koji uzimaju naknade za odvojeni život, premda uopće nemaju obitelji od koje bi mogli biti odvojeni.

Recimo, kad je riječ o svećeniku don Ivanu Grubišiću, zastupniku u Saboru u prošlom mandatu, možemo samo pretpostavljati da je bio u nekoj tajnoj životnoj zajednici tko zna s kim pa je onda uzimao naknade za odvojeni život – premda u imovinskoj kartici tu zajednicu ne spominje te tvrdi da je samac. Tako je u svoj sirotinjski džep, koji je očito bio prevelik pa ga nije mogla ispuniti golema plaća, Isusov sljedbenik i veliki protivnik crkvene raskoši, utrpao još 17.000 kuna. Treba napomenuti da je Grubišić upravo protivljenjem Crkvi stekao određeni ugled i popularnost te tako ušao u Sabor, pa se korištenjem te izmišljene povlastice zapravo popiškio na svoj svekoliki imidž i razloge što je na izborima dobio određen broj glasova.

U slučaju još nekih zastupnika možemo pretpostavljati neku sličnu životnu zajednicu, premda su također u imovinskoj kartici napisali da su samci. SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec isticala se među ostalim u parlamentu silnom brigom za socijalno ugrožene, u koje je očito uvrstila i sebe s visokom zastupničkom plaćom, te je uzimala naknadu za odvojeni život. A nije imala od koga biti odvojena, jer je, kako je sama navela u imovinskoj kartici, neudana i bez djece te živi kao samac! Nije baš za isticanje, ali zbog Zorana Milanovića koji svoje u svemu ekskulpira a suparnike u svemu optužuje, valja reći da su zastupnici SDP-a u korištenju tih povlastica mnogo brojniji od hadezeovaca.

Dakako, ni hadezeovci nisu nevini, a ima i esdepeovaca koji su na njih imali pravo ali naknade nisu uzimali, poput Hrvoja Nekića, koji je u braku i ima djece te je njegov odvojeni život doista bio stvaran. Svote koje su za naknade uzimane nisu goleme, ali su znakovite za odnos političara prema zemlji u kojoj žive, za njihovo licemjerje s kojim se uvijek bore “za običnog čovjeka” ali ga nastoje potkradati gdje god stignu. Mnogo su veće svote koje su pokradene a za njih se nikad nije doznalo, ili se doznalo ali se po jalovim hrvatskim sudovima vuku unedogled. Prijeti li Hrvatskoj slučajno demografska katastrofa? Prijeti cijelom Zapadu, ali hrvatsko društvo je u demografskom smislu stvarno bolesno kad u njemu naknadu za odvojeni život od obitelji uzimaju – svećenici i usidjelice. Nije li taj egoizam, u kojem novčani sitniš postaje zamjena za djecu i obitelj, znak da smo na dnu ne samo kad je riječ o materijalnom siromaštvu koje je prepreka stvaranju obitelji i rađanju djece, puno općenitiji od grabežljivosti saborskih zastupnika? Simbolično govoreći, nećemo li ostati samo društvo starih cura, starih momaka i svećenika?!

>> Milijan Brkić trebao je biti među dva-tri najodgovornija dužnosnika u zemlji 

>> Drago Lovrić: Obvezni vojni rok nije prioritet Oružanih snaga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije