Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.02.2021. u 12:59

Na proljeće kada počne vegetacija, očekivati je i njihovu pojačanu aktivnost i najrazličitije pokušaje da ilegalno prijeđu državnu granicu

U vrijeme epidemije koronavirusa, nedostatka cjepiva i cijepljenja preko reda kao i niza drugih afera kojima svjedočimo, pomalo nezapaženo prolaze slučajevi pokušaja ilegalnih prelazaka migranata preko hrvatske državne granice. A njih, iako se o njima ne piše toliko, ima i dalje i, kako stvari stoje, bit će ih i dalje.

Posljednji takav pokušaj zabilježen je u petak kada je šesteročlana obitelj iz Sirije pokušala preko Dunava ilegalno prijeći državnu granicu i uputiti se prema državama zapadne Europe. Samo sreća, ali i često osporavana hrvatska policija, spasila je ovu obitelj od gotovo sigurne smrti.

I taj pokušaj ilegalno prelaska moćnog Dunava, i to zimi, pokazuje koliko su ti ljudi očajni i žele pobjeći od rata i neimaštine. Pri tome nisu svjesni opasnosti na putu ili o njima ne razmišljaju jer, da je tako, sigurno u veljači, i pri debelom minusu, s djecom ne bi išli preko Dunava u nekakvom čamcu. Vrlo lako moguće je i da oni koji ih vode i daju im upute, a za to uzimaju novac, ne kažu kakve su sve opasnosti pred njima i ne govore im punu istinu gdje se zapravo nalaze.

Proteklih godina to je postao pravi biznis posebno otkako su kontrole državnih granica postale čvršće. Prema službenim podacima, u Srbiji se trenutačno nalazi nešto manje od 10.000 migranata smještenih u raznim kampovima, a ima i onih koji žive izvan tih organiziranih kampovima.

U isto vrijeme na području BiH nalaze se na tisuće migranata kojima je također glavni cilj na bilo koji način doći do neke od država zapadne Europe. Njihove aktivnosti na granici i inače su tijekom zimskih mjeseci slabije te se više drže mjesta gdje se mogu ugrijati.

Međutim, na proljeće kada počne vegetacija, očekivati je i njihovu pojačanu aktivnost i najrazličitije pokušaje da ilegalno prijeđu državnu granicu. S obzirom na specifičnost granice i organiziranost, takvih će slučajeva na istoku Hrvatske biti manje, ali će ih svakako biti.

Stoga će i dalje najveći pritisak biti na granici s BiH, za što se policija u danima koji dolaze mora adekvatno pripremiti i opremiti. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
15:21 15.02.2021.

Napraviti digitalnu platformu na kojoj će se naši progresivci, liberali i ljevičari prijavljivati da u vlastiti dom prime migrante. Nekako sam siguran da će biti mali interes. Ta ekipa ljudi, još od 1945., zna samo za jamljanje u vlastiti džep, ali ne i za podmetnuti se i žrtvovati za drugoga.

LA
lak0
16:30 15.02.2021.

Migrantima je primarni cilj Europa kao kršćanski kontinent. Baš na Radio Vatikanu čujem da je u Francuskoj najavljena primjena zakona protiv islamizma naišla na otpor, zamislite koga - biskupske katoličke konferencije Francuske! Kažu da će taj zakon negativno utjecati i na ostale crkve. Pored takvog crkvenog vodstva nije ni čudo da islam na Europu gleda kao na lak zalogaj.

PO
POBROZDS
16:29 15.02.2021.

nek pitaju Gosp.Orbana kako se to sredi !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije