Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pritisak migranata na granice RH, posebice onu s BiH, tek će se pojačavati

Na proljeće kada počne vegetacija, očekivati je i njihovu pojačanu aktivnost i najrazličitije pokušaje da ilegalno prijeđu državnu granicu
15. veljače 2021. u 12:59 4 komentara 729 prikaza
migranti
Foto: MUP RH
Pogledajte galeriju 1/2

U vrijeme epidemije koronavirusa, nedostatka cjepiva i cijepljenja preko reda kao i niza drugih afera kojima svjedočimo, pomalo nezapaženo prolaze slučajevi pokušaja ilegalnih prelazaka migranata preko hrvatske državne granice. A njih, iako se o njima ne piše toliko, ima i dalje i, kako stvari stoje, bit će ih i dalje.

migranti U ŠUMI OKRUŽENI VODOM Policija spasila pothlađene migrante kod Aljmaša, među njima i djeca

Posljednji takav pokušaj zabilježen je u petak kada je šesteročlana obitelj iz Sirije pokušala preko Dunava ilegalno prijeći državnu granicu i uputiti se prema državama zapadne Europe. Samo sreća, ali i često osporavana hrvatska policija, spasila je ovu obitelj od gotovo sigurne smrti.

I taj pokušaj ilegalno prelaska moćnog Dunava, i to zimi, pokazuje koliko su ti ljudi očajni i žele pobjeći od rata i neimaštine. Pri tome nisu svjesni opasnosti na putu ili o njima ne razmišljaju jer, da je tako, sigurno u veljači, i pri debelom minusu, s djecom ne bi išli preko Dunava u nekakvom čamcu. Vrlo lako moguće je i da oni koji ih vode i daju im upute, a za to uzimaju novac, ne kažu kakve su sve opasnosti pred njima i ne govore im punu istinu gdje se zapravo nalaze.

granična policija TRAŽI SE ODGOVOR Policija blokirala europarlamentarce da vide tretman migranata na granici: 'Jurili su preko polja da ih stignu'

Proteklih godina to je postao pravi biznis posebno otkako su kontrole državnih granica postale čvršće. Prema službenim podacima, u Srbiji se trenutačno nalazi nešto manje od 10.000 migranata smještenih u raznim kampovima, a ima i onih koji žive izvan tih organiziranih kampovima.

U isto vrijeme na području BiH nalaze se na tisuće migranata kojima je također glavni cilj na bilo koji način doći do neke od država zapadne Europe. Njihove aktivnosti na granici i inače su tijekom zimskih mjeseci slabije te se više drže mjesta gdje se mogu ugrijati.

Lokaliziran požar u migrantskom kampu pokraj Sarajeva NEREDI U Blažuju KOD SARAJEVA Migrantski bosanski lonac je eksplodirao, BiH traži pomoć

Međutim, na proljeće kada počne vegetacija, očekivati je i njihovu pojačanu aktivnost i najrazličitije pokušaje da ilegalno prijeđu državnu granicu. S obzirom na specifičnost granice i organiziranost, takvih će slučajeva na istoku Hrvatske biti manje, ali će ih svakako biti.

Stoga će i dalje najveći pritisak biti na granici s BiH, za što se policija u danima koji dolaze mora adekvatno pripremiti i opremiti. 

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar WoodySheriff
  WoodySheriff:

  Napraviti digitalnu platformu na kojoj će se naši progresivci, liberali i ljevičari prijavljivati da u vlastiti dom prime migrante. Nekako sam siguran da će biti mali interes. Ta ekipa ljudi, još od 1945., zna samo za jamljanje u vlastiti džep, ... prikaži još! ali ne i za podmetnuti se i žrtvovati za drugoga.

 • fuup:

  Migrantima je primarni cilj Europa kao kršćanski kontinent. Baš na Radio Vatikanu čujem da je u Francuskoj najavljena primjena zakona protiv islamizma naišla na otpor, zamislite koga - biskupske katoličke konferencije Francuske! Kažu da će taj zakon negativno utjecati i ... prikaži još! na ostale crkve. Pored takvog crkvenog vodstva nije ni čudo da islam na Europu gleda kao na lak zalogaj.

 • POBROZDS:

  nek pitaju Gosp.Orbana kako se to sredi !!